Cum ia viaţă o pagină pe Wikipedia?

December 9, 2008 in Noutati, Video

Filosofia din spatele enciclopediei wikipedia este foarte interesantă:

Wikipedia este scrisă colaborativ de către voluntari din toate lumea; oricine poate să o editeze.

Această libertate poate părea nepotrivită mai ales când construim enciclopedii. Succesul de care se bucură Wikipedia arată însă că asemenea libertăţi sunt foarte utile pentru a scoate la iveală ce este mai bun din oameni.

Iată aici http://weblog.infoworld.com/udell/gems/umlaut.html povestea unei pagini de pe Wikipedia: cum s-a dezvoltat, a fost modelată, a fost apărată de atacuri. Povestea prezentată se termină în 2005 dar de atunci pagina a continuat să crească.

Wikipedia in română are cu mult mai puţine articole decât cea în engleză (118 mii faţă de peste 2milioane) dar nu cred că asta ar fi o mare problemă…Problema e că nu avem încredere în noi şi în cei din jurul nostru. Ca să iau doar un exemplu, pagina din Wikipedia despre bibliotecă este neconvingătoare şi are bibliografia incompletă. Pagina a fost începută în 28 iunie 2005 de către Kosson şi de atunci a suferit ceva mofidicări dar nu esenţiale. Printre ele chiar şi una care o reducea la Bla bla bla…. Din păcate modificările generate automat de programele celor de la Wikipedia sunt mai numeroase decât ale celor interesaţi de acest subiect. La o căutare pe fugă am mai găsit câteva pagini ale unor biblioteci mari: unele mai complete, altele mai puţin complete.

Repet cel mai important lucru legat de Wikipedia: oricine este liber să-i editeze paginile. Oare să nu existe bibliotecari care să poată da o definiţie mai potrivită şi mai completă bibliotecii?

Dacă cumva nu aţi apucat să îl vedeţi iată un film despre istoria Wikipediei:


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /homepages/16/d249987000/htdocs/prolibrok/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *