Articol despre lectură pe prima pagină a Evenimentului zilei

August 8, 2009 in Noutati

Răsfoirea presei îmi aduce azi o surpriză: pe prima pagină a Evenimentului zilei reportajul Tot mai mulţi români citesc şi pleacă, dedicat lanţurilor de librării-biblioteci Cărtureşti, şi Diverta.

Mă pune pe gînduri remarca unui tânăr:

“Citesc mult aici, la sfârşit de săptămână. E atmosferă mai prietenoasă decât într-o bibliotecă.”

Cred că are dreptate. În general sălile de lectură ale bibliotecilor au o înfăţişare standard, gândite mai mult pentru studiu decât pentru deliciile lecturii. Ce putem face pentru a da puţină intimitate, pentru a îmblânzi atmosfera?

Poate organizarea de mici spaţii primitoare pentru lectură? De mult visez la grădini pentru lectură… cine îşi poate permite. Ideea e veche de când lumea. Şi unde sunt ceainăriile din biblioteci? Şi, oare, programul bibliotecilor publice la sfârşit de săptămână e adecvat? E adevărat că nu se poate ţine pasul cu noutăţile editoriale, dar amenajarea de librării în biblioteci nu poate fi o soluţie?

La Secţia pentru periodice, avem un grup constant de cititori, pensionari care îşi fac zilnic aici lectura presei. Când sunt între ei şi ştiu că nu deranjează alţi cititori, încing adevărate dezbateri pe marginea celor citite. Asta ne face să fim în căutarea unei suluţii pentru un club de presă.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /homepages/16/d249987000/htdocs/prolibrok/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

5 responses to Articol despre lectură pe prima pagină a Evenimentului zilei

 1. Intr-adevar, unele librarii si edituri romanesti sunt mai dinamice sub aspectul marketingului lecturii, adaptandu-se la conditiile de criza economica, puternic accentuate in acest an. Pe de alta parte, cultura poate fi o manta de vreme rea si cine stie s-o puna in valoare are de castigat.
  Semnalam si concursul Librariilor Humanitas, al carui regulament poate fi accesat la http://www.libhumanitas.ro/face-a-book-regulamentul-concursului/.

  In ceea ce priveste asigurarea unui ambient intim pentru lectura individuala, cat si a conditiilor optime de desfasurare a activitatii unor cluburi de lectura sau ateliere de creatie, cred ca sunt multe biblioteci publice care au reusit experiente notabile (ii felicitam pe colegi!). Din pacate, la conferintele asociatiilor profesionale nu sunt dezbateri special dedicate activitatii de marketing si PR.

  La Biblioteca “V.A. Urechia” am initiat in aceasta vara un club de vacanta care-si desfasoara intrunirile in aer liber in curtea bibliotecii. Aici se discuta, se citeste, iar copii se pot chiar juca cu asistenta discreta din partea personalului bibliotecii (va asigur ca raporturile formale bibliotecar-cititor se estompeaza). Toti au prilejul sa-si etaleze hobby-urile si sa faca schimburi de impresii si aprecieri. Se pun la dispozitie carti, filme, muzica, din colectiile bibliotecii sau proprii, pe anumite teme propuse de membrii clubului. Incercam sa dam acestor intruniri atmosfera lejera si relaxata de vacanta.
  Spre surprinderea noastra dupa publicarea apelului in presa locala si pe situl bibliotecii s-a inscris un numar optim de doritori. Dupa prima intrunire au ramas mai putini, dar au venit altii. Apoi i-am invitat pe scriitorii si artistii care sunt colaboratorii nostri constanti la Revista Axis Libri (si nelipsiti de la activitatile culturale ale Biobliotecii) pentru a anima atmosfera. Din pacate, clubul este cam eterogen, ca varsta si preocupari, si va fi dificil sa-i fidelizam pe unii dintre membri.
  Incurajand o anumita autonomie, vom incerca totusi, chiar si dupa vacanta, sa-i ajutam sa se organizeze mai bine, sa identificam si sa le oferim sprijin pentru nevoile lor de informare si de afirmare.

  • V-am vizitat clubul de vacanţă în aer liber, prin intermediul galeriei foto a bibliotecii. Atmosfera pare într-adevăr plăcută! Felicitări!
   Se vede că publicul e eterogen. Poate, cu timpul, se vor desprinde mici grupuri de interes… Cine ştie? Veţi găsi, cu siguranţă, soluţiile adecvate, lăsând iniţiativa să evolueze.
   Pe de altă parte, poate prea ne-am obişnuit să împărţim vârstnicii cu vârstnicii, copiii cu copiii etc. Punerea lor la un loc poate fi benefică pentru toţi.

   Am văzut şi informaţia despre inaugurarea filialei “Grigore Vieru”. Numele pe care l-aţi ales preţuieşte cât o pagină de istorie a literaturii române.

   • Multumim pentru aprecieri! In urmatorul numar din Revista “Axis Libri” vom avea un articol despre aceasta filiala, cu un mesaj al lui Grigore Vieru, pe care ne simtim onorati sa-l reproducem: „Aici în Biblioteca „V. A. Urechia”, m-am găsit în România Mare – prin cărţile şi românii pe care îi are. Mă întorc în baricadele Basarabiei mai învoinicit şi mai încrezător în izbânda dreptăţii româneşti.” Gr. Vieru, 24 martie 1994.

    P.S. Separarea grupurilor pe criterii de varsta este putin cam dificila, deoarece la club unii dintre membri isi aduc si copiii, iar copiii vin insotiti de parinti, frati sau surori. O solutie hibrida ar fi ca unele activitati sa se desfasoare pe grupuri, dupa criteriul unui interes comun, iar altele, de interes general, impreuna. In general, intalnirile dureaza 1 h 30 min, maxim 2 h. Cu o planificare buna pot fi angrenati cu totii.

 2. ” E atmosferă mai prietenoasă decât într-o bibliotecă.” Auuu

  Ioana librariile bune sunt peste tot o sursa de inspiratie pentru biblioteci. Lanturile de librarii Borders sau Barnes and Nobles au fost primele care au popularizat ideea de a avea cafenele si ceainarii alaturi de carti in State. Ideea era de a-i face pe cititori sa petreaca cat mai mult timp in magazin pentru a cumpara mai mult (oricat ne-am amagi ca e vorba si de altceva, asta e regula dupa care functioneaza librariile). Bibliotecile au fost nevoite sa urmeze modelul pentru ca publicul a cerut acest lucru insa nu a facut-o imediat sau cu draga inima (daca pateaza cartile!!!) si nu multe dinte ele reusesc sa-l urmeze cu succes. Biblioteca publică din Delft Olanda, despre care am mai scris ofera ceai iar utilizatorii pot sa-si ia cana cu ei oriunde in biblioteca. Bibliotecarii americani au ramas uimiti deoarece canile olandezilor nu au nici un fel de capac…

  Nu pot sa nu ma gandesc cumva cu teama ca acest articol, care poate este publicitate mascata poate nu, a fost scris in aceasta perioada cand putine biblioteci ofera o alternativa mai “prietenoasa” la aceste librarii. Daca si acum, indirect, bibliotecile sunt sifonate, ma cam sperie gandul la ce atacuri vor exista atunci cand bibliotecile publice vor avea spatii asemanatoare…Nu de alta dar cea care a scris articolul nici macar acum nu pomeneste de biblioteci ca o alternativa pentru cei pasionati de lectura…

  Ce putem face intrebi? Multe si unele dintre lucruri chiar cu putine resurse. Sper sa apuc sa fac o postare despre asta pe LB101 cat de curand insa pana atunci, primul lucru care imi vine in minte, apropo de cei care citesc presa este pozitia meselor: de ce trebuie sa fie in rand ca la scoala si mereu in fata unui bibliotecar? Nu pot exista oare niste canapele in camera sau pe hol?

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *