Sfârşitul periplului virtual prin bibliotecile publice româneşti : concluzii

August 15, 2010 in Biblioteci publice, Biblioteci romanesti, Practici bune, Practici rele

Nu putem şti exact cum se petrec lucrurile în biblioteci atunci când parcurgem site-urile acestora. Dar tot ne formăm o impresie despre atmosferă, preocupări, nivel profesional. Nu numai după conţinut, ci şi după aspect, bogăţie şi ingeniozitate. Depinde şi de abilitatea fiecăruia de a-şi crea şi întreţine imaginea – este o calitate la foarte mare preţ în zilele noastre (eu sper din toată inima că o imagine fără acoperire nu poate fi păstrată  la nesfârşit, că impostura este în cele din urmă dovedită, că adevărul iese la iveală, sigur, cred şi în poveştile cu zâne şi Feţi-Frumoşi).

Acum, când omenirea se mută cu arme şi bagaje în virtual, ai o mare problemă ca instituţie publică dacă eşti absentă din acest spaţiu. La fel, site-urile “ruginite”, cele neactualizate cu lunile, cele dificil de manevrat, ca să dau câteva exemple, strică mult faţa bibliotecii, mai ales în percepţia generaţiilor care au crescut în era internetului, adică grosul cititorilor noştri. Ştiu că nu depinde numai de personal. E şi problema dacă managerul înţelege sau nu importanţa paginii web a instituţiei, dacă înţelege că trebuie să existe un om care să o întreţină, sau să fie plătit cineva din afară (dacă aş avea de ales, aş opta pentru prima variantă). Mi se pare destul de puţin probabil ca un manager analfabet în privinţa utilizării computerului, căruia secretara îi scrie e-mailurile, sau, în varianta evoluată, îi pune fişierele word pe desktop, ca şi cum i-ar pregăti paginile pentru maşina de scris, să poată înţelege.

Dar uite că, vrând-nevrând, indiferent de importanţa care li se acordă, sunt în situaţia de a trage nişte concluzii asupra activităţii bibliotecilor judeţene, pornind de la site-urile lor. Am divagat destul. Am obosit destul. Mica mea statistică va fi afectată de inexistenţa unor pagini web, de paginile web aflate în construcţie/reconstrucţie. Va fi afectată şi de abilitatea mea în căutare (aici poate fi şi o problemaă de construcţie/claritate  a site-ului). Asta e! Ei pierd. De două ori. O dată, că nu sunt vizibili, a doua oară, la statistica utilizatorilor.

Nu am găsit site-urile a trei biblioteci judeţene: Caraş-Severin, Călăraşi, Mehedinţi. Patru au paginile web inaccesibile, parţial accesibile sau neactualizate, din motive obiective: Teleorman – suspendat temporar, Satu Mare, Vrancea, Metropolitana – în lucru. Pe acestea nu le iau în calcul ca biblioteci fără activităţi cu publicul (altele decât cele de împrumut) în prima jumătate a lunii august. Total: 7 biblioteci.

Vin apoi bibliotecile cu site-uri neactualizate, nu se ştie din ce motive, pentru că nu au nici un avertisment în acest sens pe site. Chiar dacă au avut acţiuni, pentru mine sunt invizibile. Pentru mine şi pentru publicul lor de la distanţă.  Pe acestea, ca şi pe cele care au menţionat, ca activitate, doar vitrine/expoziţii de carte, le iau în calcul ca biblioteci fără acţiuni în prima jumătate a lunii august, deoarece, aceste vitrine/expoziţii, dacă nu sunt asociate unei acţiuni, sunt destinate utilizatorilor care oricum vin la bibliotecă pentru împrumut. În sfârşit, cele mai multe, se pare că chiar nu au avut acţiuni în primele două săptămâni din august. Total: 22 (douăzeci şi două) biblioteci.

Urmează bibliotecile care au organizat acţiuni cu publicul, chiar dacă e vară, caniculă şi perioadă de concedii: Biblioteca Naţională şi bibliotecile judeţene Bacău, Mureş, Sibiu, Tulcea. Total: 5 biblioteci.

Am lăsat intenţionat la sfârşit bibliotecile pe care le apreciez în mod deosebit, cele care  au organizat cluburi de vacanţă: Bihor, Dâmboviţa, Galaţi, Iaşi, Neamţ, Sălaj, Vaslui, Vâlcea.  Sunt biblioteci inegale ca dotări materiale, ceea ce arată, dacă mai era nevoie, că măsura performanţei o dau oamenii. Cel puţin în această vară, ei au format elita bibliotecilor judeţene, demonstrând că sunt dispuşi să se pună fără rezerve la dispoziţia comunităţilor lor.  Felicitări! Total: 8 biblioteci.

O menţiune specială pentru bibliotecile care au demonstrat că sunt cu un pas înainte în înţelegerea paginii web ca purtător de imagine şi instrument util de comunicare, bibliotecile care nu s-au mulţumit să facă numai o cronică a ceea ce s-a întâmplat deja în bibliotecă, ci îşi anunţă cititorii cu privire la activităţile viitoare: Arad, Bihor, Braşov, Dâmboviţa, Galaţi, Gorj, Iaşi, Neamţ, Sălaj, Sibiu, Vaslui, Vâlcea. (Nu am luat în considerare bibliotecile care au lista planului anual de acţiuni, ci numai pe cele care au ştiut să amplaseze corespunzător semnalul mediatic.) Cum se poate şti, în mileniul 3, ce acţiuni are biblioteca, dacă nu le trecem pe site, în condiţiile în care avem unul? Venim la bibliotecă şi ne interesăm, dăm telefon, ghicim?

Cele scrise până aici sunt reflectarea pe internet a activităţii bibliotecilor judeţene, în prima jumătate a lunii august, conform propriilor declaraţii, cum ar veni. Se prea poate să difere mult de realitate. Dar a cui e vina că  informaţiile privind acţiunile intreprinse nu sunt pe site, acolo unde sunt văzute de cel mai numeros public?

Ce se poate constata cu certitudine, e că între bibliotecile  judeţene există mari diferenţe de activitate. Din ce se vede pe internet, abia a şasea parte au înţeles să-şi adapteze activitatea la vacanţa elevilor. Şi cei care coordonează activităţi de vacanţă şi cei care dormitează aşteptând să treacă orele de program sunt tot angajaţi ai bibliotecii şi, culmea, primesc acelaşi salar. Dar numai primii îşi înţeleg menirea.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /homepages/16/d249987000/htdocs/prolibrok/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

8 responses to Sfârşitul periplului virtual prin bibliotecile publice româneşti : concluzii

 1. Interesant demers. Si util. Ma mir ca nu ati observat la pagina web a Bibliotecii Judetene "Petre Dulfu" din Baia Mare ca , la sbusolul paginii are "Agenda zilei" ,in miscare, tocmai pentru a atrage atentia celor doritori de evenimante culturale sau activitati de vacanta.

  • Multumesc! Sper! In partea a III-a a periplului, la Maramureş scrie:

   🙂 Cea mai recentă acţiune: Zilele filmului pentru copii, 28 iunie – 9 iulie 2010. Acum 36 zile. Pe pagina principală, un afişaj intermitent cu Agenda zilei: 2 vitrine de carte şi o expoziţie, în secţii. 😐

   Am explicat în primul episod al periplului că nu am luat în considerare (decât parţial) vitrinele şi expoziţiile, şi de ce. Îmi vin acum în minte noi argumente şi chiar cred că li se poate dedica un material de sine stătător. Oricum am privi problema, ele nu sunt oferte de petrecere a timpului liber la bibliotecă, în vacanţă.

 2. Buna seara, frumos material!

  Va recomand si blogul nostru, suntem Biblioteca Municipala “St. L.Roth”, sa-l aveti in vedere: http://bibliotecamedias2008.wordpress.com ( nu avem buget pentru un site) si http://www.buninetmedias.blogspot.com, unde desi e canicula, bunicii au venit sa invete sa lucreze pe Internet, toata vara.

  O seara frumoasa, Antonela Sofia Barbu

  • Buna seara, multumesc!

   Pe blogul Bibliotecii Municipale “Stephan Ludwig Roth” din Medias, realizat si intretinut de Antonela Sofia Barbu, manager de proiect scrie:
   “Premiat cu Locul I la Concursul “Medias Blog Award 2009”, organizat de A.T.E. Dianthus Medias.” Ce pot eu sa spun mai mult? Ca imi place blogul dumneavoastra, desigur. Iar ce-mi place mai mult si mai mult e ca sparge canoanele designului traditional de blog de biblioteca. Adica reuseste sa scape de acel “ceva” usor prafuit pe care nu pot sa il definesc exact, dar care se regaseste pe multe din site-urile si blogurile noastre, ceva de genul omniprezentelor citate despre carte, lectura, biblioteci scrise de mana si frumos inramate din bibliotecile mici (exista si o usoara monotonie data, probabil, de inspiratia&preluarea din aproape in aproape). I love Elvis! Dar si selectarea si gruparea datelor mi se pare in regula. Mi-a placut foarte mult faptul ca exista rubrica Donatii la Evenimente – afisarea recunostintei mi se pare o dovada de noblete, in plus poate fi stimulativ. Si blogul arata bine si activitatea pare insufletita si interesanta. Felicitari pentru castigarea concursului de proiecte cu BuniNet si… trafic intens pe blog! Am fost impresionata de multimea proiectelor in care sunteti implicata ca blogger.

   Imi pare rau, dar nu mi-am permis sa ma intind mai departe de bibliotecile judetene. Sunt biblioteci municipale, orasenesti si comunale cu realizari deosebite in domeniu, dar asta intrece puterile unui singur om.

 3. Foarte, foarte admirabil efortul de a face aceasta analiza!
  Faptul ca nu apare nimic nou pe site multa vreme poate fi si o tehnica de a aduce lumea la biblioteca. Insa, utilizatorii nu trebuie sa fie IN INCINTA bibliotecii pentru a se considera aproape de aceasta.

  Sunt complet de acord ca marketingul online nu este punctul forte al celor mai multe biblioteci de la noi. Prima etapa ar fi poate actualizarea listei de “stakeholderi” (publicuri interesate) si scoaterea la iveala (prin focus-grup, chestionare) serviciile pe care si le doresc de la biblioteca lor.

  • Ati atins niste puncte atat de dureroase!!! Identificarea nevoilor comunitatii si venirea in intampinarea lor.

   De foarte multe ori am avut impresia ca bibliotecarii sunt rupti de realitate. (Poate e si problema schimbului de generatii, a schimbarii de regim, a faptului ca mentalitatile se schimba mai greu…nu stiu.) Ca ne consideram undeva in niste inaltimi nebanuite, avand misiunea sa luminam norodul, chiar impotriva vointei lui, pentru ca noi stim cel mai bine ce le este lor util din punct de vedere cultural. Si trebuie sa luptam sa-i aducem acolo unde ne inchipuim noi ca trebuie sa fie (cred ca atitudinea asta ar putea fi luata in calcul ca boala profesionala).

   Tot umbland pe site-uri am citit pana la suprasaturatie calendare culturale. Suntem campioni absoluti la aniversari! Genul de activitati care se pot planifica cu 5 ani inainte. Dar mult mai putin observam ce se intampla in jurul nostru. Ca a venit vacanta, de exemplu, ca scolile si cluburile elevilor fac pauza, ca exista o masa de copii care au nevoie de oferte de petrecere a timpului liber. Si ce facem? Atat de putine biblioteci au organizat cluburi de vacanta! Majoritatea si-au redus si ele programul, personalul e ridicol de putin, isi face de-a valma concediile, ca doar e vara… S-a putut vedea clar si dupa actiunile programate pentru lunile iunie/august, adica aproape nimic, in multe cazuri.

   Cand nu suntem in stare sa raspundem oportunitatilor si provocarilor evidente, cum sa ne mai gandim la anchete sociale? De ce nu sunt adolescenti in biblioteca? Pentru ca nu merge nimeni sa-i intrebe ce isi doresc. Si, culmea, in intelepciunea lor atotstiutoare, bibliotecarii nu nimeresc actiunile potrivite.

   Ehehei, tineretul de azi… nici cu vitrina de carte nu il mai aduci la biblioteca! Mai, mai, mai!

 4. Acum, sinceri fiind, această problema de identificare a nevoilor comunitatii este o problema MARE peste tot in lume. Biblioteci din Franta, Anglia sau chiar Statele Unite nu accepta atât de usor să plece urechea la nevoile comunității, mai ales când vorbim de comunități mai sărace sau mai “altfel”. Nu e ușor să lucrezi într-o instituție de “cultură” și să ai flexibilitatea necesară adaptării permanente la nevoile publicului.

  Ceea ce ne diferențiază însă în mod negativ de restul lumii este faptul că bibliotecarii din alte părți sunt educați în spiritul serviciului public pe care îl fac, își înțeleg poziția în comunitate și rolul lor în timp ce noi nu prea știm cum să fim “brokeri de informații” în sate sau cartiere. La noi găsești multe biblioteci publice unde se crede că rolul acestei instituții este acela de a înlocui sau completa bibliotecile școlare; urmarea logică e că, la fel ca pentru bibliotecile școlare, vara înseamnă vacantă 🙂

  Dacă nu ne educăm studenții și bibliotecarii în acest spirit al muncii cu și pentru comunitate, pentru cel de lângă noi, singuri nu au de unde sa-l prindă: el a cam dispărut din bibliotecile noastre (poate chiar, mai grav, din instituțiile publice de la noi).

  • Cam aşa. Detest să recunosc acest lucru, dar uneori, când facem comparaţie cu biblioteci străine, simt că facem parte din lumi diferite. Acolo am văzut locuri special dedicate adolescenţilor, acolo am văzut adaptări la cerinţele specific locale (de ex. la Arlington, unde e o rată a mortalităţii infantile mai ridicată decât în rest, au organizat întâlniri speciale pentru părinţii cu copii, noi suntem mai şablonarzi, poate ne-am şi uniformizat în durerea şi sărăcia noastră). Mă mir că zici de grupuri “mai altfel”, impresia din afară este că trăiesc sub tirania minorităţilor.

   Când facem comparaţii e ciudat, pentru că se operează cu unităţi de măsură diferite. Toţi vor spune, de exemplu, că “nici la noi salariul unui bibliotecar nu e mare”, ca să evite politicos un răspuns direct. Dar acolo, am înţeles că se poate trăi decent cu salariul de bibliotecar. Până şi “a trăi decent” are conotaţii diferite!
   Cam tot aşa e şi cu identificarea nevoilor comunităţii, care e o misiune extrem de dificilă în sine. Ce să mai vorbim de anticipare? Marile companii dau bani grei ca să afle ce vor oamenii, în orice domeniu. Bibliotecile trebuie să se descurce cu mult mai puţin, cu “flerul” bibliotecarilor, mai ales (deşi avem şi noi sociologi şi psihologi).

   Da, oamenii trebuie educaţi în acest sens. Dar e mai uşor când au o disponibilitate naturală de a fi amabili, comunicativi, empatici. Pentru că mai sunt şi oameni pe care degeaba te străduieşti să-i educi…

   Sigur că aş opta pentru un model original, avem noi boala asta a originalităţii. Nici ca noi acum, nici ca ei, ceva ce să meargă la inima publicului nostru. Dar pentru asta ar trebui să ieşim din “turnul nostru de cărţi” şi să mai facem câte o “baie de mulţime”.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *