Ai o propunere legislativă. Ce faci cu ea?

September 1, 2010 in legislatie

Mi-a plăcut foarte mult ideea schimbării de jos în sus. Fiecare să încerce să fie mai bun, mai performant, să facă o schimbare în bine, cât de mică, la locul lui de muncă. Toate aceste schimbări, însumate, pot schimba lumea. Cu siguranţă că, stând cu mâinile în sân şi aşteptând să ne pice din cer o rezolvare miraculoasă, nu vom face paşi înainte.
Dar cel mai bine este când schimbările vin una în întâmpinarea celeilalte şi se întâlnesc undeva.

Pe mine m-a preocupat statutul profesiei şi m-am gândit că, a aşeza profesia de bibliotecar în rând cu celelalte profesii intelectuale, în ceea ce priveşte pregătirea, încadrarea şi selecţia personalului, ar fi un punct câştigat în bătălia pentru imagine. Am considerat că e vorba de respect, autorespect, de asigurarea unei pregătiri profesionale adecvate, din start, şi de o asanare morală, în ultimă instanţă. Aşa că, am încercat să provoc o schimbare, sau măcar o îndoială. Primul pas a fost că am scris articolul Cine poate fi bibliotecar în România?, ca să testez opiniile colegilor mei. Dar formularea întrebării lăsa o portiţă spre discuţiile de genul “ce înseamnă să fii bibliotecar cu adevărat“, aşa că răspunsurile au alunecat în acea direcţie şi miezul problemei a fost evitat. Ar fi fost mai productiv să întreb cine poate fi angajat în bibliotecă…
Oricum, modul de angajare a părut să nu deranjeze prea mult, urmând logica: dacă eu am fost angajat şi şcolarizat în acest mod şi am devenit un bibliotecar bun, înseamnă că e în regulă. Dar generalizarea e mult prea generoasă. Însă nici nu am fost contrazisă major, aşa că am hotărât să merg mai departe, să fac tot ce ţine de mine în acest scop (nobil, zic eu).

Următorul pas a fost că m-am gândit la soluţii pentru rezolvarea problemei şi am întocmit un material cu câteva propuneri legislative concrete, material pe care îl dau separat aici, pentru a nu lungi prea mult vorba.
Şi l-am trimis, via e-mail, în 28 iulie a.c., celor care pot lua în dezbatere, pot să se pronunţe şi au putere de a acţiona, respectiv:
Comisiei legislative ANBPR,
Secţiunii Legislaţie de bibliotecă şi perfecţionare profesională – doamnei Luminiţa Miron
şi la revista Biblioteca – redacţiei şi doamnei Raluca Man

E-mailul era foarte politicos, conţinea rugămintea de a fi citit materialul şi, în măsura în care se va considera util, să fie supus dezbaterii, publicat sau să se facă demersurile necesare.
Dacă adresarea de început şi conţinutul aveau mici oscilaţii, de la caz la caz, încheierea a fost uniformă:
Vă rog frumos să îmi confirmaţi primirea materialului.

Acuma, drept să spun, nu m-am aşteptat la cine ştie ce revoluţie, deşi cred cu tărie în valabilitatea şi utilitatea ideilor susţinute. Am ştiut că e vară, deşi asta nu are mare legătură cu verificarea e-mailurilor, de aceea am şi aşteptat să treacă mai bine de o lună.

Mi se pare trist că nu am primit nici măcar o confirmare. (Un răspuns, fie el şi: “lasă-ne, spui prostii”, m-ar fi bucurat. Aş fi ştiut că mi-am epuizat posibilităţile de acţiona. Dar aşa, ce să înţeleg?)


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /homepages/16/d249987000/htdocs/prolibrok/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

13 responses to Ai o propunere legislativă. Ce faci cu ea?

 1. Au! Trist. Si uite asa, multe initiative de jos in sus se impotmolesc in taceri. Dar Antonia, ai vazut anuntul despre conferinta ANBPR unde poti merge cu o prezentare in acest sens. Prezentand acolo ma gandesc ca nu vor mai putea sa te ignore si ca vei afla colegi care sa iti spuna deschis parerea lor.
  Cam e de luptat pentru ceea ce credem ca e drept si, de multe ori, luptele astea dureaza mult. In Romania, dureaza si mai mult deoarece nici cei care ar fi direct interesati sa te ajute nu te asculta …
  Sper sa nu renunti Antonia. Propunerile tale merita luate in discutie de catre colegii nostri. Poti de asemenea sa trimit un email celor de la ABR. Fiind vorba aici indirect si de Scolile de biblioteconomie, ar trebui sa fie pe acolo oameni interesati de propunerea ta.

  • Eu mai trimit o dată materialul la ABR şi ANBPR. Sunt convinsă că ideile merită discutate – dacă sunt într-adevăr bune, va veni şi vremea lor. Până la urmă, statutul unei profesii e o rezultantă şi fiecare suntem o părticică din el, iar democraţia are legile ei.

   Însă, cu această ocazie, am putut constata că există o altă problemă, la capitolul comunicare – relaţii cu publicul. Dacă aceste adrese sunt făcute publice, ar trebui să se răspundă. Măcar un mesaj de confirmare în termeni neutri, generat automat şi tot ar fi mai mult decât nimic, nu?

 2. Ma bucur tare mult să aflu că sunt tot mai mulţi bibliotecari interesaţi de calitatea acestei profesii. Mă bucur tare mult, Antonia, că ai reuşit să punctezi atât de bine şi de clar, problema de fond a profesiei de bibliotecar. Sunt tare puţini BIBLIOTECARI capabili să vorbească despre “bolile” sistemului nostru. Posterul prezentat la IFLA de Claudia Şerbănuţă (realizat împreună cu alţi 2 bibliotecari deosebiţi) a realizat, de altfel foarte bine, un DIAGNOSTIC al profesiei noastre. “Boala” o cunoaştem cu toţii (chiar dacă nu ne place să vorbim despre ea), “diagnosticul” a fost pus (şi este cel corect). Rămâne de văzut care este “tratamentul”. Cine îl poate oferi? Care este perioada de tratare şi cât de dureros poate fi?
  Tu ai oferit un astfel de posibil “tratament”. Care poate fi o soluţie a “tratării” bolilor noastre de sus în jos şi de jos în sus.
  Eu vin cu o altă propunere. Haide să facem o petiţie on line, care să circule pe la cât mai mulţi bibliotecari (şi nu numai), pentru a vedea care este opinia lor. Poate reuşim să convingem “sus” că trebuie să schimbăm în bine statutul nostru în societate. Iar acest lucru trebuie să depindă şi de NOI – BIBLIOTECARII.

 3. Mulţumesc pentru susţinere! Iată ce am mai făcut: am trimis materialul, aşa cum am zis, la ABR şi ANBPRR (ambele organizaţii pregătesc conferinţele anuale).

  De la ABR am primit deja confirmarea şi le mulţumesc frumos încă o dată. Am convingerea că şi ANBPR-ul va face acelaşi lucru, oricum, vă voi ţine la curent.

  Consider că de aceea avem organizaţii profesionale, ca să ne reprezinte interesele, să avem cui să ne adresăm pentru îndrumare şi sprijin şi le girez cu toată încrederea mea.

  Ideea petiţiei mi se pare interesantă, dar poate ar fi mai bine un sondaj, pentru că petiţia relevă numai votul celor care sunt de acord. Iar ceilalţi nu au cum să-şi exprime obiecţiile. Deci, mi-ar plăcea un sondaj între bibliotecari privind aceste propuneri, de genul sunteţi de acord cu aceste propuneri? da/nu – argumentaţi, pentru a vedea păreri. Dar un sondaj care să funcţioneze şi să circule ca petiţiile, din aproape în aproape (din e-mail în e-mail), fiecare are în Contact numeroase adrese de colegi bibliotecari. Iar răspunsurile să se adune pe ProLibro. Însă nu ştiu cum se poate realiza tehnic acest lucru. Poate ne ajută Claudia şi Marin. Este foarte important să nu aibă un caracter static, ci să circule prin e-mail, pentru că asta înseamnă o creştere exponenţială a numărului persoanelor la care ajunge. E şi un test al capacităţilor de a realiza un sondaj pronind de jos în sus. Cred că, dacă funcţionează, ar avea efecte benefice pentru vizibilitatea ProLibro. Şi marele câştig ar fi că am putea afla mai multe opinii ale colegilor noştri. Chiar şi lipsa de răspuns şi implicare ar fi tot un rezultat ce se pretează la interpretări.

  Mesajul ar putea fi cam aşa:

  Subject: Am nevoie de părerea ta de bibliotecar

  Conţinut mesaj:
  Profesia de bibliotecar are nevoie de schimbări majore în direcţia îmbunătăţirii imaginii şi statutului, a creşterii competenţei profesionale şi îmbunătăţirii capacităţii de adaptare la schimbările rapide din domeniul comunicării informaţiei.
  Supunem atenţiei tale următoarele propuneri legislative cu rugămintea să îţi exprimi părerea în legătură cu ele la adresa…….

  Aici ar veni textul propunerilor (poate compactat puţin, dar nu în Attach, că asta înseamnă un click în plus şi omul se poate răzgândi).

  Chiar dacă ai auzit asta de multe ori, de data aceasta, părerea ta chiar contează!
  Nu uita să-ţi exprimi votul la
  (adresa, din nou – la adresă ar ajunge pe ProLibro la un fel de sunt de acord cu aceste propuneri/nu sunt de acord, casetă motive şi contorizare, desigur).

  Te rugăm să trimiţi acest mesaj tuturor colegilor bibliotecari pe care îi cunoşti. Multumim frumos! Grupul ProLibro http://www.prolibro.eu

  Cam aşa ceva. Cred că merită încercat. E un bun exerciţiu de democraţie, indiferent de rezultate. Am putea vedea în ce măsură suntem dispuşi să ne implicăm în probleme privind profesia.
  Dacă se realizează sondajul, eu îl pot trimite multor persoane. Cu mult mai mulţi pot fi antrenaţi de Claudia, Marin, Delia, Valentin, dacă doresc să se implice şi de tine, cu siguranţă, pentru că mi-ai trimis acest mesaj.
  Din start, ar fi câteva zeci, dacă nu sute de persoane chestionate – am vedea, cu această ocazie şi reacţiile cunoscuţilor noştri.
  Ce ziceţi?

  PS. Îţi stă foarte bine cu pălăria roşie!

  • E foarte buna si aceasta idee. Luni o sa incerc sa vorbesc cu cineva care ne poate ajuta cu partea tehnica. Chiar cred ca impreuna putem realiza lucruri frumoase, interesante si care sa schimbe ceva in jurul nostru.
   Tinem aproape!

   PS. Nu-mi sta bine palaria neagra insa, uneori, e bine sa le purtam pe toate. 🙂

   • Ai reuşit să vorbeşti? Mi-ar plăcea să putem face acest experiment, măcar pentru a vedea dacă e posibil un sondaj din aproape în aproape. Ar putea fi util de ştiut şi pentru alte ocazii.

    De multe ori mi-am pus problema că poate suntem vinovaţi că nu facem nimic şi aşteptăm tot felul de rezolvări din afară, că există căi democratice de a acţiona şi nu le folosim. Ei, cu ocazia asta aş putea experimenta: pot/are rost să-mi fac vocea auzită? Cum altfel să ştiu dacă ideile mele sunt bune sau nu, decât prin dialog? Sau, dacă am o problemă, trebuie să monologhez în faţa oglinzii?

    PS. ANBPR-ul încă nu a confirmat primirea mesajului.

 4. Claudia mi-a indicat un instrument lejer pentru alcătuit sondaje. Iată-l, poate o să aveţi şi voi nevoie, dacă nu cumva îl ştiţi deja:
  https://www.surveymonkey.com/MyAccount_Login.aspx . Chiar e simplu de folosit, nu credeam că mă pot descurca singură, dar am putut.
  Aşa că, ieri, am realizat o primă versiune a sondajului. Mă mai consult cu Claudia, îl mai ajustez, şi am să-l finalizez cât de curând. Azi, dacă se poate.

  Joi începe Conferinţa ABR şi aş vrea să fie în rulare, pentru că e implicat şi învăţământul universitar biblioteconomic în chestionar.

  Azi am primit un răspuns încurajator de la ANBPR, care se vor implica în dezbatere. Au conferinţa luna viitoare. Până atunci, rezultatele sondajului vor putea fi evaluate.

  Vă scriu toate aceste lucruri pentru un motiv foarte important, dincolo de statutul profesiei. Un lucru pe care nu-l credeam posibil dar care, iată, se întâmplă: a te face auzit.

  Ce va fi mai departe, vom vedea. Oricum, vom testa un instrument de lucru interesant – sondajul de opinie în cascadă, vom vedea cum putem să ne mobilizăm şi, indiferent de rezultate, la sfârşit, cu siguranţă vom şti mai multe despre noi.

  Îndrăzniţi, deci! Lumea e acelor care îndrăznesc.
  Slogan: Pentru o schimbare de jos în sus.

  • Nu te cunosc decat din postarile din acest blog dar tare imi vine sa spun “Draga mea draga, felicitari pentru curajul de a incerca sa te faci auzita!!!”. Imi merg la suflet oamenii care indraznesc sa-si sustina ideile pana la capat, nestiind niciodata care este acest “capat”.
   Eu urma sa primesc astazi un raspuns de la acel “ajutor” care, bineinteles, intarzie. Insa vad ca “ajutorul” vine si din alte parti. Daca te descurci e ok, daca nu, te rog sa-mi spui si o sa insist cat de repede pot. Insa vreau sa te asigur ca voi face echipa buna cu toti cei care doresc sa se implice in diseminarea acestui chestionar.
   Astept vesti de la cei care intr-adevar INDRAZNESC!!!

 5. Dragă Margareta,

  Mulţumesc pentru sprijin! Chestionarul porneşte azi la drum, l-am postat deja mai sus. Voi urmări evoluţia şi vă voi ţine la curent.

  • Felicitari pentru inititativa!
   Am completat chestionarul si i-am indemnat pe colegii mei bibliotecari valceni sa-l completeze si ei – http://bibliotecivalcene.ro/evenimente_det.asp?e=444

   Eu as adauga si o intrebare legata de modul in care se face incadrarea unui bibliotecar: cum este posibil ca aceasta sa se intimple in urma unui concurs in care candidatii sunt evaluati de catre nebibliotecari (cu exceptia reprezentantului bibliotecii judetene, daca acesta este invitat si daca se implica)?

   • Va mulţumesc frumos pentru sprijin! Vă urmăresc cu interes interventiile online, implicarea si activitatea (blogurile ANBPR, Biblioteci vâlcene, ProLibro) şi trebuie să mărturisesc că, atunci când am decis, la sugestia Margaretei T., să fac sondajul, am contat pe sprijinul dumneavoastră (şi al altor bibliotecari ca dumneavoastră).

    În momentul de faţă avem 359 de raspunsuri.

 6. Mai sunt 3 zile pana la “dead-line”. Ce vesti? Cati respondenti?

  • Sunt aici! În acest moment: 680

   După ce se încheie totul, îmi vor trebui câteva zile pentru o sistematizare a rezultatelor şi tragerea unor concluzii şi învăţăminte de pe urma acestei experienţe (cu speranţa că nu voi alerta comunitatea ştiinţifică internaţională şi nu voi destabiliza sistemul bibliotecilor româneşti :))

   Mulţumesc pentru interes şi pentru cuvintele ce au dovedit echilibru şi simţul măsurii pe biblos.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *