O călătorie în Evul Mediu prin bibliotecă

September 3, 2010 in Carti, Cercetare, General, Informare, Lectura, Mass-media, Multiculturalism, Noutati, Prezentare, Video

Scurt şi fascinant film (din păcate, nu este subtitrat în română! – dacă nu înţelegeţi, cereti ajutor că e păcat să nu pricepeţi tot) despre călătoria a trei elevi în “Evul Întunecat“, pentru a face un mic studiu de cercetare într-o bibliotecă atinsă de patina timpului. Ceea ce vor găsi acolo le va schimba în mod dramatic optica asupra lumii, pe masură ce ingenioşi inventatori şi pionieri ai ştiinţei şi culturii sunt aduşi la viaţă.
 
În rol principal – cîştigătorul premiului Oscar, legendă vie, Sir Ben Kingsley – în rolul bibliotecarului.

 
Acest scurt şi uimitor film (cca. 13 minute) face o introducere grăitoare la proiectul “1001 Invenţii” şi este piesa de rezistenţă a expoziţiei tematice, care face turul lumii. Anul acesta, expoziţia a ajuns şi la Muzeul Ştiinţelor din Londra (în iunie).
 
Actualmente, expoziţia este în Turcia, la Istambul (din august): ea relatează istoria de 1000 ani a ştiintei şi tehnologiei; a prezentat deja un interes imens pentru vizitatorii locali şi străini din Piaţa Sultanahmet. Contribuţia civilizaţiei islamice la ştiinta şi tehnologia mondială iese in evidenţă în această expoziţie, vizitată de 23 mii oameni în 4 zile. S-au format cozi lungi în faţa salonului, deoarece vizitatorii intrau în grupuri de cîte 70 de persoane. La expoziţia care atrage atenţia cu lucrări ce prezintă istoria ştiinţei se face o călătorie şi în istoria umanităţii  prin intermediul tehnologiei. Moştenirea culturală şi ştiintifică din civilizaţia islamică este transmisă în modul cel mai corect generaţiilor noi. Expoziţia prezintă astfel moştenirea ştiintifică a culturii islamice din sec. 7 pînă în sec. 17 şi este formată din 7 categorii separate, cum ar fi casa, piaţa, şcoala, spitalul, oraşul, globul, universul. Expoziţia este deschisă în fiecare zi între orele 10.00 şi 15.00 şi va continua pînă la data de 5 octombrie.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /homepages/16/d249987000/htdocs/prolibrok/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

1 response to O călătorie în Evul Mediu prin bibliotecă

  1. Un film plăcut (cu un decor superb!). Cum ar putea fi altfel, când bibliotecarul e un adevărat magician, când cărţile sunt fermecate şi emană lumină, iar din cuvintele lor se întrupează cele mai uluitoare lucruri, când în bibliotecă domneşte o atmosferă vrednică de 1001 de nopţi? Că rolul bibliotecarului este unul foarte important se vede şi din distribuţie :).

    Mă bucură această expoziţie care ajută la o mai bună cunoaştere a civilizaţiei islamice, cu atât mai mult cu cât, în vremea din urmă, în multe locuri ale lumii, percepţia comună despre Islam a fost una dezastruoasă. Dialogul cultural e un început de dialog dătător de speranţă.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *