“Bazele biblioteconomiei” si-au trait traiul; urmeaza “Dezvoltarea serviciilor de biblioteca”

September 12, 2010 in Uncategorized

Intre 23-27 august a.c., am fost invitat in calitate de formator – multumesc! – si am participat la Cursul-pilot “Dezvoltarea serviciilor de biblioteca”, organizat de ANBPR (nu va bucurati de link: enervantul server care gazduieste pagina electronica a Asociatiei functioneaza dupa propriile “reguli”, mare parte din timp “se odihneste”). Cursul a fost organizat la CPPI Busteni, in vechiul Centru – acum, modernizat –  in care, vreme de zeci de ani, “Bazele biblioteconomiei” si alte taine le-au fost deslusite unor mii, poate zeci de mii de bibliotecari. Asa a vrut destinul, ca un nou inceput sa porneasca – in alta conjunctura istorica si tehnologica, pe alte baze – exact de unde redusese turatia si incepuse sa se opreasca vechiul inceput al profesiei de bibliotecar in Romania.

Proaspata “proprietara” a propriului Centru de Formare Profesionala acreditat de CNFPA, ANBPR a inceput cu bine, a inceput cu dreptul primul Curs-pilot dintr-o serie de programe de formare care, cu siguranta, se va dezvolta si diversifica in primul rand pentru ca mare nevoie mai avem de ele.

Cursul-pilot a fost organizat in baza unui nou manual, gandit si realizat de dna Hermina Anghelescu si dl Liviu Dediu, care au fost si lectorii Sesiunii-pilot a Cursului.
Dupa mine, manualul este excelent – autorii vor sa-l mai ajusteze pe ici, pe colo, urmare a feed-back-ului primit de la primii cursanti care au facut “cunostinta” cu el si urmare a analizelor de dupa fiecare zi de curs (la cele 5 briefing-uri au participat cei trei formatori selectionati de IREX sa livreze colegilor traineri, in cadrul Programului Biblionet, un curs ulterior celui cunoscut ca “IT/CIP”, precum si trei reprezentanti ai IREX).

Manualul “Dezvoltarea serviciilor de biblioteca” este construit pe nevoile de formare ale colegilor nostri bibliotecari de biblioteci mici (de la 1 pana la maxim 5), rurale si mic urbane. Manualul “continua” firesc, cu abordari din perspectiva moderna, lungul – aproape nesfarsitul – proces de formare continua a bibliotecarilor de biblioteci publice din Romania. Intai de toate acestia trebuie convinsi sa constientizeze ca vechile cursuri de formare “Bazele biblioteconomiei” (cu toate ierarhizarile lor – initiere, consolidare, perfectionare) si celelalte cursuri conexe au fost de mare folos, au corespuns (poate) intru-totul nevoilor de formare ale bibliotecarilor vremurilor din urma, insa o data cu pasul in mileniul III, ele “si-au trait traiul, si-au mancat malaiul“; e(ra) nevoie intai de toate de o noua viziune, apoi de o noua abordare, in fine, de un nou manual si de un nou curs care sa-i invete pe bibliotecari “Bazele biblioteconomiei” pentru nevoile de-acum ale utilizatorilor serviciilor de biblioteci.
E ceea ce isi propune manualul “Dezvoltarea serviciilor de biblioteca”, care – aplicat si fara sa “conteste” nicicum competentele dobandite pana in prezent de bibliotecari – vine si adauga, adauga si iar adauga cam tot ceea ce e de stiut in acest nou “Moment Alfa” al bibliotecilor si ceea ce este indispensabil sa-i fie familiar oricarui bibliotecar de biblioteca publica din contemporaneitate (vechi slujbas al cartilor sau tanar angajat).

Eu, unul, sunt multumit: s-a infaptuit inceputul a ceea scriam ca sper sa urmeze dupa primul TOT de traineri “Biblionet”, formati de EOS Timisoara, in vara lui 2009. Opinam atunci ca formarea trainerilor care sa-i formeze ulterior pe bibliotecari trebuie sa se concentreze intai si-ntai pe specificul acestei profesii si abia apoi pe competentele (abilitati native presupunand ca au toti) pe care trebuie sa le aiba un trainer “de orice” (poate parea paradoxal, dar e infinit mai greu pentru un “bun trainer de orice” sa fie si un bun trainer de bibliotecari; excelentul trainer pe care l-am avut la Timisoara – Nicu Zegheanu – a avut surpriza placuta sa afle de la noi, viitorii traineri, foarte multe “povesti” cu si despre biblioteci si bibliotecari, pe care altminteri nu avea de unde le auzi 😳 , el situandu-se profesional in exteriorul profesiei de bibliotecar; raman la ideea mea putina si fixa ca, daca exista “ceva” cu aport decisiv, care sa faca diferenta intre succesul si esecul Programului Biblionet in judetele/ regiunile tarii, apoi acel “ceva” nu-s nici directorii de biblioteci, nici coordonatorii nationali sau regional ai IREX, nici “metodistii”, ci trainerii din bibliotecile judetene … la ei e “cheia de bolta”).
Prietenii Prolibro isi mai amintesc ca, inainte cu alt an, deci in vara lui 2008, la Sinaia a avut loc TOT-ul initial organizat de IREX in vederea implementarii Programului “Global Libraries” (inca nu se nascuse “Biblionet”, era, pe undeva, in “durerile facerii”; aici, in josul paginii, povesteam despre asta si puneam link-uri cu foto si video ).  Trainer la TOT-ul de la Sinaia din 2008 a fost dna Hermina Anghelescu, cursanti am fost 12 bibliotecari din tara, selectionati de IREX) iar cursul, ei bine, cursul poate fi considerat “Versiunea 1.0” a actualului Curs-pilot de la Busteni – “Dezvoltarea serviciilor de biblioteca” (multe dintre cele aprofundate atunci, si mai ales abordarile legate de rolul bibliotecii in societatea informationala mi s-au parut absolut necesar de inclus printre tematicile sesiunilor de EC pe care ma straduiam sa le organizez pentru colegii mei; fiindca am considerat ca tuturor colegilor mei bibliotecari din judetul Valcea le-ar prinde nu doar bine, ci chiar foarte bine sa urmeze cursuri-prelegere tinute chiar de dna Hermina Anghelescu, am reusit sa “se intimple” asta, la BJ “Antim Ivireanul”).

Cu aportul decisiv al lui Liviu Dediu – fost bibliotecar in Romania  (ca si dna Hermina Anghelescu) specializat din propria-i dorinta indeosebi pe modul in care bibliotecarii trebuie (este indispensabil!) sa utilizeze tehnica si noile IT in dezvoltarea de servicii de biblioteca – manualul  “Dezvoltarea serviciilor de biblioteca” (“Versiunea 2.0” :roll: a “teoriei” cu care se preconiza sa inceapa formarea trainerilor pentru Global Libraries Romania”) poate fi exact ceea ii lipsea unei bresle si unei profesii care prea mult a bajbait, cautand sa-si (re)descopere identitatea, pentru a incerca ulterior sa si-o impuna publicului, ca necesitate.

Sigur, manualul nu este totul: urmeza un si mai dificil proces de pregatire a trainerilor care, in baza manualului si propriilor abilitati si competente, vor forma bibliotecarii romani pe componentele moderne ale activitatii lor viitoare. Asta nu este deloc usor, nu se poate face de azi pe maine… important este ca – la fel ca in cazul oricarui drum lung – au fost infaptuiti primii pasi decisivi.

Felicit public Asociatia, pe autorii manualului si pe toti cei implicati, pentru ceea ce au reusit!

Valentin Smedescu


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /homepages/16/d249987000/htdocs/prolibrok/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *