Cum se poate împrumuta la BCU Timișoara

October 7, 2010 in biblioteci universitare, Practici bune, Prezentare, studenti, Tutoriale, Video

Un film realizat anul trecut însă doar acum postat pe Youtube. Poate ne pot spune cei din Timișoara cum merge acest serviciu?


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /homepages/16/d249987000/htdocs/prolibrok/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

6 responses to Cum se poate împrumuta la BCU Timișoara

 1. Filmuletul a fost si pana acum pe site-ul bibliotecii dar in alt format.
  Serviciul self check functioneaza din 2008.
  De exemplu, in 2009, 1/4 din totalul tranzactiilor de circulatie s-a facut pe self check (pe cele 3 bucati care se gasesc doar in 3 sali cu acces liber la raft)

 2. Imi place site-ul de la Timisoara, in special pentru ca are formularul de cautare in catalog pe prima pagina, ca si la Cluj unde au asta mai demult si au un site foarte dinamic si productiv. Dar si pentru ca e o pagina curata. Nu-mi place treaba cu vodafonul si faptul ca nu prea este interactiv. Mi-ar placea sa existe o zona a utilizatorului de care sa dispuna pe baza unui cont si in care sa aiba servicii personalizate, sa fie mai activ si mai avangardist: bloguri, facebook, RSS, widget-uri, aplicatii pentru mobil (un singur exemplu care e pe sufletul meu si cu asta spun totul: http://www.worldcat.org/ ). Si nici nu e asa de greu, e vorba de mentalitate, nu de bani. Pentru a realiza aceasta detenta 2.0 bibliotecile au nevoie practic de cunostinte si de atitudine.

 3. Intotdeauna este loc de mai bine. Banii nu sunt totul dar cateodata sunt lucruri pe care nu le poti face fara ei. De exemplu, sigla vodafone este acolo pentru ca ei au sponsorizat realizarea aplicatiei site-ului. Pe de alta parte, tare multe ne-am dori sa mai facem dar in situatia in care in 2 ani am pierdut 20 de posturi de la buget (si peste 30 de oameni cu cei din extrabugetar), ramanad doar cu un singur informatician, este vorba si de timp si de cate sa mai ceri oamenilor sa faca in plus. Avem tare multe idei dar cine sa le puna in practica? Ziua are totusi 24 de ore si alea par a fi comprimate….

 4. Imi dau seama de asta. Nu este acelasi entuziasm atunci cand salariile bibliotecarilor incep de la 1200 de euro cu atunci cand incep de la 200. Plus infrastructura informatica, personal mai numeros cu competente informatice, acces la stagii de formare in strainatate, congrese ca sa te poti tine la curent, samd. Toate acestea costa bani. Insa sunt si lucruri pe care le-am putea face numai cu eforturile noastre sau cu ceea ce exista deja. Problema este cred de organizare, de colaborare, de modul in care sunt distribuite competentele in ierarhia deciziilor si chiar de o dinamica profesionala generala. Din randul bibliotecarilor ar fi trebuit sa se desprinda un grup cu o buna formatie tehnica informatica si referitoare la cultura digitala (ca se vorbea de chimisti care sa faca studii de biblioteconomie, de ce nu si bibliotecari de formatie cu studii de informatica?). Aceste noi meserii facultatile de biblioteconomie nu au fost capabile sa le creeze. Si acum se pot aprecia rezultatele acestui esec al facultatilor de biblioteconomie, lipsa lor de performanta ca de altfel si al formarii continue a bibliotecarilor. Adica, eu cred ca in biblioteca acum ar trebui sa se vada trei meserii distincte, in colaborare dar autonome: bibliotecarii care sa fie ca si medicii de medicina generala, catalogatorii care sa fie ca si chirurgii si noile meserii de care vorbeam si care sa fie avangarda, fermentul, partea de experiment, de cercetare.

 5. Daca deschidem subiectul pregatire…aici am avea multe de spus. De cativa ani buni cer, in CNB, in ABR, ca sa stabilim la nivel national un minim de cursuri absolut obligatorii, la sectiile specializate, care sa ofere competentele necesare unor bibliotecari in secolul XXI. Sectiile sunt pe langa diferite catedre… in functie de asta se fac diverse materii.
  La Tm sectia este la St. comunicarii, disciplinele de specialitate s-au comprimat foarte mult, cele de info nu mai spun.
  Si cine mai vine la sectiile astea? Noi avem 12 in anul I.

 6. Discuţia s-ar putea muta, liniştit, la rezultatele sondajului de opinie, punctul 1 (cel puţin).

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *