Relativitatea serviciilor de biblioteca

October 28, 2010 in Uncategorized

S-a terminat la noi livrarea cursurilor de servicii de biblioteca organizate de proiectul biblionet pentru bibliotecarii din prima serie a proiectului. Respir usurata si ma gandesc cum drumul spre rai e pavat cu bune intentii.Teoretic cursul e bine gandit, logica si obiectivele lui remarcabile dar nu incetez sa ma intreb – este acest format cel mai potrivit pentru bibliotecarul roman?
Vorbim mult despre nevoile beneficiarilor- iar aici beneficiari au fost chiar bibliotecarii- chiar ne-am gandit la nevoile lor sau dorim sa impunem metode pe care autorii le considera remarcabile?

Cursul nu ofera un suport de curs consistent pe care participantii sa-l primeasca, se bazeaza doar pe lucrul de grup , pe stimularea participarii si comunicarii a cautarii si gasirii de solutii potentiale la problemele existente. Caietul participantului a plecat de la curs gol sau foarte sumar si sporadic completat.

Nivelele grupurilor sunt diferite, modul in care receptioneaza cursul un bibliotecar experimentat cu vechime si instruire e cu totul altul decat al incepatorului.
Pentru primul e inutil, cunoaste toate fazele, pentru al doilea orice e binevenit.

Vorbim foarte mult de Servicii noi de biblioteca – aici aria discutiei se poate largi oricat de mult.
Pentru bibliotecarul comunal care abia are 2-3 ani vechime orice serviciu de biblioteca este nou, orice sugestie este binevenita. Pentru bibliotecarul de filiala a judetenei prea putine sunt idei noi.

Cunoscand foarte bine necesitatile colegilor mei din teritoriu am creat si distribuit un material care incearca sa ofere modele şi sugestii practice, să completeze cursul propus de Biblionet.
Nu este perfect si poate fi completat de oricare dintre cei care sunt interesati , l-am incarcat in spatiul care ar trebui sa adune experientele noastre ale tuturor.
http://ghid-pentru-bibliotecari.arc-software.ro/doku.php?id=servicii-pentru-utilizatorii-bibliotecii-publice


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /homepages/16/d249987000/htdocs/prolibrok/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

10 responses to Relativitatea serviciilor de biblioteca

  1. Ouch!
    Pai ce “facusi”, Delia?
    Ai fluierat in …biblioteca!

    • Nu inteleg ce doresti sa spui.
      Eu cred ca am fost destul de clara.

      • Iarta, daca am fost prea laconic! Iti explic mai pe-ndelete:

        Asta-primavara, cand cursul despre care opinezi mai sus era inca in durerile facerii, eu am exprimat public temeri si pareri asemanatoare cu ale tale de acum (tratam totul intr-o alta abordare si la alta dimensiune, insa esenta e aceeasi – http://prolibro.wordpress.com/2010/03/13/eu-cand-vreau-sa-fluier-fluier-si-in-biblioteca/), din 12 coordonatori de Program Biblionet din Romania si 24 de traineri (Anul I), niciunul n-a(ti) exprimat nicio idee pe aceeasi lungime de unda cu ale mele.
        Singura tu ai incercat ceva, recunosc, insa in introducere tot tu spuneai: “am orecare ingrijorari, dar am fost un pic mai implicata in aparitia acestui curs (…) Orice s-ar intampla vom avea un instrument la care se va mai putea lucru, care va putea fi imbunatatit in urmatorii ani“.
        Daca ai fost implicata, fie si “un pic”, de ce te plangi? Hai sa imbunatatim “instrumentul” si basta!
        *
        Dupa mine, era mai bine ca lucrurile astea, pe care le spui in acest subiect de dezbatere deschis de tine, sa fi fost discutate inainte de catre noi toti (coordonatori de Biblionet si traineri) impreuna cu Departamentul “Training” al IREX.
        Aici, pe Prolibro, am remarcat infinit mai mult interes manifestat (pentru “Biblionet” si pt componenta lui de formare profesionala) din partea Claudiei (SUA) si a lui Marin (Spania), decat al vostru – colegii mei din Ro. Imi pare rau…

        …iar dupa toate astea si mai ales dupa ce Crina I., Titina D. si subsemnatul am fost selectati sa prezentam cursul “BSNB”, atat in pilot, cat si celorlalti 21 colegi traineri din tara, eu sa reusesc contra-performanta* unica de a nemultumi “ambele parti” mi se pare prea mult chiar si pentru un asa bun “intelegator” ca mine
        _______________________
        *
        – cineva de la IREX (“nu spui cine”) imi reprosa ca nu-mi “insusesc” cursul despre care vorbim (la a carui conceptie, intre noi fie vorba, n-am contribuit cu nimic si nu pentru ca n-am vrut)
        – doi-trei dintre colegii coordonatori si traineri din tara au fost “dezamagiti” ca sustin initiativele si realizarile IREX, mai ales in privinta construirii si implementarii Cursului “BSMB”.
        Daca vrei sa stii parerea mea sincera cu privire la cursul despre care vorbim: nu e perfect, insa – predat cu mult “soft” si cu foarte putin “hard” – e de folos bibliotecarilor de la bibliotecile publice comunale si mic urbane, chiar municipale; eu nu-s de acord ca “Pentru bibliotecarul de filiala a judetenei prea putine sunt idei noi“; un pacat fundamental al breslei noastre e ca – desi lucreaza in Cultura – nu “consimte” ca “pentru a afla lucruri noi trebuie sa citesti o carte veche“…

        P.S.: multe dintre problemele bibliotecilor din Romania – pe care le infierez “pe unde le prind” (problemele, nu bibliotecile) – sunt generate de faptul ca bibliotecarii n-au opinie (am sustinut asta si in dialogul pe care l-am avut alaltaieri cu doamnele de la Mortenson Center; acesta sunt: judecati-ma, taiati-ma si dati-ma la caini!), dar tu ai opinie, Delia, si te respect si mai mult pentru asta.

  2. Voi ati avut ocazia sa va exprimati ca traineri, ati vazut cursul integral “inainte de “, eu l-am vazut aplicat. Nu ma puteam exprima anterior pentru ca nu stiam despre ce e vorba , efectiv am fost si eu ca un cursant in sala.

    Pot sa inteleg punctele lui forte in forma in care a fost facut.
    Sincer in momentul de fata nu cred ca imi dau seama la ce a folosit implicarea noastra din intalnirea in care s-a discutat despre curs. Si nici chiar focus grupul organizat la mine la Oradea. Produsul final s-a departat prea mult de ceea ce era necesar.

    Interesul meu este de a lucra pentru a ajuta pe colegii din bibliotecile mici.Raportul dintre ” hard ” si “soft” trebuie stabilit in functie de grup.
    Acum noi am trecut de curs , dar pentru colegii care urmeaza un sfat- lucrati cu grupuri omogene ca experienta si adaptati-va modul de predare la grup. Trebuie sa oferiti si un material mai consistent decat caietul participantului.
    Si nu vad de ce acele multe concluzii si sfaturi de care e plin manualul trainerului nu le-ati oferi si participantilor.
    Verba volant si cum au parasit sala jumatate din cele spuse s-au sters din memorie.

    Dicolo de orgolii, Valentin , noi lucram pentru bibliotecarii din bibliotecile mici.Asta e tot ce ar trebui sa conteze.

    • ma asteptam ca acest curs sa aiba un asemenea ecou.
      participand la TOT-ul SMB, in calitate de trainer, am ridicat problema ca fiind cam fara consistenta si nepotrivit pentru ” BIBLIOTECARUL ROMAN” daca e sa fiu eleganta precum Delia.
      mi-am exprimat parerea, am ridicat probleme, am incercat sa pun intrebari.
      am fost declarata ca fiind o persoana dificlla care doreste sa plateasca polite. amuzant.
      asa ca Valentin, au fost voci care au spus ca aces curs trebuie ajustat, dar cine le-a ascultat? si nu numai ca n-am fost ascultati, am fost eliminati.

  3. De cand sunt in proiect l-am auzit pe Paul Baran spunand de multe ori , ultima data la Conferinta de la Brasov, ca acest proiect e pentru ” noi , bibliotecarii din Romania”. S-a schimbat ceva ?

    Cum poate fi eliminat cineva ? Cine pune criterii de eliminare- sau e doar o figura de stil.

  4. Felicitări Delia, pentru atitudinea public exprimată. Fiindcă în ultima vreme am ajuns să cred că bibliotecarul român din programul Biblionet (să nu generalizăm prea tare, totuși) își exprimă public doar ad-mi-ra-ți-a.

  5. Bogdan, de fapt articolul meu dorea sa spuna ca trebuie sa fiti atenti la punctele slabe ale cursului, evidente dupa prima aplicare. Mi s-a parut firesc sa impartasesc cu voi cele constatate.
    Mai doream sa va spun ca o alta abordare, mai traditionala am incarcat pe ghidul pentru bibliotecari. Si era si invitatia de a construi si acolo ceva in continuare.

    Faptul ca exprimam pareri – oricare dintre noi – nu inseamna neaparat critica. Bibliotecarul din bibliotecile mici , cel pentru care lucram de fapt , trebuie sa plece cu ceva de la acest curs.

    Despre bucuria des exprimata, si aceea e de inteles.Nici macar n-am fi avut vre-o opinie de impartasit nici pro nici contra daca nu era acest proiect. Nici nu cred ca am fi avut ocazia sa ne cunoastem.

  6. As vrea sa fac un comentariu legat doar tangential cu acest subiect, in sensul ca este vorba tot de un curs: pe site-ul ABR-ului a fost postat un anunt privitor la un curs de formarea formatorilor in cultura informatiei, care va avea loc la sfirsitul lunii la Poiana Brasov. Continutul acestui comunicat si intimplarea in sine sint de-a dreptul jignitoare pentru oricare membru ABR. Indraznesc sa scriu aici din cauza de trei zile incerc sa ma loghez pe site-ul ABR pentru a-mi spune acolo parerea, dar fara succes. In consecinta, imi voi permite sa spun aici ceea ce nu pot spune acolo: intrucit costurile acelui curs sint suportate de Asociatie, adica de membrii concreti, pentru ca acea cotizatie institutionala invocata nu e platita de vreo entitate supranaturala, din respect fata de marea masa a membrilor Asociatiei, aveati obligatia de a anunta evenimentul si de a enunta criteriile de participare (in afara de “gogoasa” cu “membrul institutional”) din timp, astfel incit eventualii doritori sa poata aplica sau, dimpotriva, sa inteleaga ca nu intrunesc conditiile. Si tot din cauza suportarii cheltuielilor de catre Asociatie, aveti, in continuare, obligatia, de a face publice numele celor 20 de fericiti cistigatori ai unui sejur intr-o statiune turistica de lux, precum si numele lectorilor (care, cu siguranta, nu vor vorbi degeaba, ci tot pe banii nostri). Si, in plus, un sfat: daca pe viitor conducerea Asociatiei are de gind sa perpetueze “bunele obiceiuri” de a lucra in cerc inchis / in spatele usilor inchise, atita vreme cit o faceti pe banii nostri, macar nu ne mai insultati cu asemenea comunicate. Noua, numerosilor membri cotizanti, asemenea evenimente oricum nu ne folosesc la nimic. In fine, constat cu tristete faptul ca Centrul Cultural American s-a adaptat atit de bine plaiurilor Dimbovitei incit in aceasta imprejurare procedeaza la fel de balcanic ca ABR-ul.

  7. Puteai sa faci o postare separata pe acest subiect cu titlul- cum comunicam pe diferite nivele : Aberatii romanesti in comunicarea organizationala, lucrul in cercuri inchise si alte particularitati dureroase pentru noi.
    Nici acum nu e tarziu si putem da exemple si dicuta multe solutii , asa de jos in sus. Poate mai citeste cineva.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *