Scandalul drepturilor de autor din Franța

November 28, 2010 in Dreptul de autor

Un blogger a scris un mesaj în care apare o legătură de unde se poate descărca liber opera care a câștigat anul acesta premiul Goncourt, La carte et le territoire de Michel Houellebecq.  Argumentul principal este ca opera folosește fără să citeze pasaje din Wikipedia, prin urmare poate fi considerată ca fiind derivată din aceasta. Cum Wikipedia este sub o licență Creative Commons, operele derivate din ea sunt în mod automat, datorită viralității acestui tip de licență, puse sub o protecție de aceleași fel. Dacă este așa, oricine poate difuza și transforma lucrarea lui Houellebecq dacă respectă condițiile operei originale, adică fragmentele din Wikipedia.

Autorul romanului a recunoscut sursa pasajelor, aceasta fiind una dintre caracteristicele stilului său literar. El folosește, uneori cu scopul de a ridiculiza, o tehnica care constă în a lăsa să apară în comunicare, ca din întâmplare dar de fapt cu intenție, nume sau un stil cu autoritate asupra interlocutorului. Pentru a realiza aceasta el folosește fragmente de texte preexistente.

Editura Flammarion care a editat romanul nu a gustat gluma bloggerului care de fapt evidențiază limitele dreptului de autor nu numai în ceea ce privește difuzarea dar și creația. Pentru Flammarion fie bloggerul e vinovat, fie autorul deoarece creația lui nu a fost originală. Prin urmare spune că va lua măsuri legale împotriva bloggerului.

Deocamdată nu am găsit ce i se impută. Nu cred că i se poate reține faptul că a făcut o demonstrație juridică plecând de la carte, demonstrație folosită de unii pentru a justifica difuzarea lucrării (lucrarea nu se descarcă de pe blog, ci de pe un site specializat în partajat documente și cred că a fost urcată acolo anonim). Mai mult, chiar dacă ar recunoaște sau s-ar putea demonstra că el a scanat și a pus lucrarea la dispoziția tuturor, ar fi o speță unică deoarece inculpatul nu fură nimic, apără un drept pe baza unei logici juridice pe care mulți o consideră validă. Dacă i s-ar cere despăgubiri pentru daune patrimoniale, nici asta nu ar fi cert. Publicitatea făcută de scandal ar putea conduce la o extindere a renumelui editurii și autorului și la o creștere a curiozității față de operă și a vânzărilor.

Voi ce credeți?


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /homepages/16/d249987000/htdocs/prolibrok/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *