Ce faceti de Noaptea Bibliotecilor?

October 1, 2011 in Bibliotecari, Biblioteci romanesti

Dragi prieteni,

nu știu pentru câti dintre voi 1 octombrie 2011 este o zi (apoi va fi și o noapte) specială. De aceea deocamdată am să-mi temperez entuziasmul. Nu am să vă descriu cu câtă speranță urmăresc zumzetul pe care Noaptea Bibliotecilor l-a iscat până acum sau emoția cu care aștept primele reacții ale participanților. Ca să nu lăsăm să treacă această perioada nedocumentată aș vrea, când aveți un pic de timp, să postați aici impresii la cald legate de această zi. Fie ca participați la Noaptea bibliotecilor ca organizatori, ca public, că o urmăriți online, fie că nu participați deloc scrieti aici cate un gand. Am putea în acest fel să luam pulsul profesiei noastre în această zi. Mi-ar place dacă ați posta numai ce simțiți voi, ce trăiri aveți, nu ce “se aude” sau “se pare”.

Asadar, cum vă simțiți în ziua și noaptea bibliotecilor?


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /homepages/16/d249987000/htdocs/prolibrok/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

19 responses to Ce faceti de Noaptea Bibliotecilor?

 1. Pot sa incep eu ? 🙂

  Imi place sa trec prin lista de biblioteci participate la Noaptea bibliotecilor (atat cele din Bucuresti dar mai ales cele din tara) si citesc cu ce programe isi asteapta cititorii, cum au ales sa se prezinte. E interesant ca evenimentele propuse reflecta, cred, un pic din dinamica din acea biblioteca. Si ce frumos este sa gasesc acolo de la biblioteci nationale la biblioteci comunate!

  • Nu stiu altii cum sunt, dar eu cand aud despre actiuni legate de Biblioteci / Bibliotecari simt o Bucurie imensa. Excelenta idee de Noapte Alba, o adevarata Noapte a Culturii. Mi-ar fi placut sa lucrez la un asemenea Proiect. Mi-ar placea sa fie o permanenta Ideea de Noapte a Bibliotecilor, astfel incat pana la editia viitoare, 01 octombrie 2012 sa nu ramana doar o actiune festivista, anuala. Dupa cum se prezinta in acest moment nu pare deloc asa si asta este foarte bine. Deocamadata atat, vor fi multe de spus dupa ce va trece aceasta Noapte rara pentru lumea Bibliotecilor si nu numai. Sunt convinsa.

 2. Ok, atunci intrebarea devine ce ati facut de Noaptea Bibliotecilor? 🙂

 3. Sau, si mai aplicat, ce veti face de viitoarea “Noapte a Bibliotecilor”? 🙂 🙂
  …..
  Rezultatele unor astfel de initiative/ forme de promovare a Bibliotecii nu se vad in scurt timp …va mai dura pana cand bibliotecarii impreuna cu publicul vor constitui “masa critica” indeajuns pentru “schimbare” (schimbarea de intelegere/atitudine/ abordare – intai de toate).
  *
  Sper sa reusesc sa pun azi materiale foto/ video graitoare despre la cum a fost la noi, la Biblioteca Judeteana “Antim Ivireanul” Valcea, in “Noaptea bibliotecilor 2011”.

 4. Si eu astept concluziiile acestui eveniment cu repercutare mai ales asupra mentalitatilor si poate si a finantarii acestor institutii.

 5. Cel mai inspirat comentariu mi se pare cel al domnului Smedescu, si o sa ma gindesc la asta! Pentru ca anul acesta, data aleasa – cel putin pentru bibliotecile ce deservesc centrul universitar Iasi este neinspirata: cu exceptia Univ. de medicina veterinara si agronomie, ale carei cursuri au inceput acum doua saptamini, la Iasi anul universitar incepe azi, 3 octombrie. Or, simbata, pe 1, studentii abia incep a veni la cazare, “bobocii” sint dezorientati complet, asa incit ultimul lucru pe care l-ar fi facut era sa vina la biblioteca despre care nici nu stiu unde se afla. Cu totul alt impact ar fi avut actiunea la 2-3 saptamini dupa inceperea cursurilor! In schimb, la noi, la UAIC, de simbata pina zi se deruleaza actiunea “Ajuta un boboc” – trei zile de informare si orientare a studentilor nou veniti: s-au montat standuri educationale si infochioscuri pe aleile campusului, in care fiecare facultate, studentii din anii mai mari, cit si serviciile administrative ale Universitatii ofera toate informatiile de care au nevoie “bobocii” dar si parintii lor cu privire la viata de student la Iasi.
  Iata programul http://360.uaic.ro/bunvenit

 6. Valentin, intrebarea mea, poate nu asa aplicata, insa era intentionat orientata spre prezent. Cine a avut energia si dorinta de a participa la ceva nou, la ceva ce nu stiam sigur cum va iesi, cine a avut incredere ca vor veni oameni si sambata noaptea la biblioteca samd. Cum va simtiti cand auziti ca la 3 dimineata erau inca vizitatori in bibliotecile din Bucuresti? Cred ca in timp ce ne gandim ce o sa facem la anul trebuie sa fim foarte atenti la ce s-a intamplat in acest an.

  Doamna Chiaburu si la Bucuresti cursurile incep saptamana asta si cu toate acestea BCUB a avut sute de vizitatori.

  • Foarte frumos ca BCU Bucuresti a participat la Noaptea Bibliotecilor. Bravo lor! Numai ca, doamna Serbanuta, imi ingadui sa va reamintesc ca Bucurestiul, capitala tarii fiind, are un procent insemnat de populatie “permanenta”, in vreme ce Iasiul, din punct de vedere demografic este caracterizat de componenta universitara. Din luna iulie cind pleaca studentii si pina la 1 octombrie, cind se intorc, orasul ramine pustiu; nici macar tramvaiele si autobuzele nu mai circula la capacitatea maxima! De asemenea, cred ca nu cunoasteti specificul vietii studentesti: primul lucru pe care il fac studentii cind ajung in Iasi este sa se regaseasca, sa se revada, intilnindu-se de cele mai multe ori intr-un club, sa asculte muzica si sa danseze, nici intr-un caz nu merg la biblioteca in prima noapte cind au ajuns in tirg!
   Si apoi, am senzatia ca se confunda niste notiuni: spectacolele de teatru, proiectia de filme, atelierele de creaţie pentru cei copii mici care sa deseneze si sa modeleze in plastilina sint activitati remarcabile si demne de tot interesul, doar ca se pliaza mai degraba pe specificul bibliotecii publice, care poate oferi acea “second life in library” comunitatii pe care o deserveste. Biblioteca universitara are (sau ar trebui sa aiba!) alta misiune. Utilizatorii bibliotecii universitare sint instruiti, cu abilitati tehnice evoluate, in multe cazuri cu experienta chiar mai mare decit a noastra, care isi cunosc drepturile, si le exercita. E adevarat ca sint si ocupati, dezorientati si vor un raspuns rapid, fara sa ii intereseze cum se obtine, dar tocmai din aceasta cauza biblioteca universitara ar trebui sa sprijine procesul de predare si de cercetare in universitate, oferind CUNOASTERE, nu INFORMATIE SIMPLA, punctuala, si cu atit mai putin SERVICII DE NATURA SOCIALA si de LOISIR. Locurile de joaca pentru copii, spatiile amenajate in care sa li se citeasca acestora povesti, bone in sesiune si cursurile de alfabetizare IT sint foarte importante, si departe de mine gindul de a minimaliza activitatea colegilor care fac astfel de eforturi, numai ca, repet – sint apanajul bibliotecii publice, integrate solid in comunitate. Colegii din bibliotecile universitare care au muncit toata vara la recent incheiata actiune de evaluare si ierarhizare a universitatilor pot sustine alaturi de mine faptul ca datele solicitate de MECTS cu privire la atestarea capacitatii de predare si cercetare a unei universitati vizau activitatea stiintifica a bibliotecii in serviciul universitatii, nu “second life”. E frumos, bine si important sa adoptam conceptele biblioteconomice de actualitate pe plan international, dar nu foloseste nimanui sa le preluam fara niciun fel de analiza si discernamint!

   • Deoarece stiti mai bine decat mine realitatea bibliotecii dvs. (si se pare ca si a vietii studentesti 🙂 imi permiteti sa va intreb cat la suta din studentii Universitatii din Iasi au abonamente la biblioteca si dintre acestia cati le folosesc macar o data pe semestru? Acceasi intrebare v-as pune-o si in legautura cu profesorii si lectorii universitatii, daca nu va e cu suparare.

    • Am senzatia ca a cunoaste viata studenteasca e oarecum condamnabil:)) In fine, in ce ma priveste, am fost studenta, am stat in camin si am mincat la cantina; am mers la dans, am intrat intr-un bar si am fost la chefurile studentesti organizate in camine; mi-au cintat baietii cu chitara sub geamuri, la fel ca multor fete. Dar am fost si olimpica nationala la Istorie IN FIECARE AN (in doi ani, chiar premianta unu), de exemplu. Iar toate acestea nu se intimplau acum o suta de ani!
     Si nu ma supar deloc, ba chiar imi face placere sa spun ca Biblioteca Facultatii de Economie si Administrarea Afacerilor din cadrul Univ. “Al. I. Cuza” Iasi, are, azi 5 octombrie 2011 = 5 949 de cititori inregistrati (accesul la noi facind-se pe baza de amprenta digitala, nu eliberam clasicul permis pe hirtie / plastic sau carton), din aproximativ 11 000 de studenti citi are facultatea la toate formele de studiu. Acestia, de la 1 octombrie 2010 si pina azi dimineata au intrat in biblioteca 132 941 de ori, asa cum atesta sistemul de contorizare de la usa. In conditiile in care avem 240 de locuri in sala de lectura, o medie de 700 de cititori pe zi, deserviti doar de cinci oameni, mi-as permite sa spun ca nu-i rea deloc!

 7. Postarea mea “aplicata” 🙂 nu-ti era adresata tie, Claudia, si nu inteleg de ce imi vorbesti cam cu repros despre “prezentul” care ma intereseaza in egala masura si pe mine si ma doare suficient…

  Mai sus, inainte de cei doi zambareti, am scris propozitia buclucasa asa, in abstract, poate ca ironie si motivare intru realitatea ca nu prea ne aratam unii altora cum s-a derulat “Noaptea Bibliotecilor” in institutiile noastre. Si ca nu prea scriem pe aici…

  Ma bucur ca la BCU Bucuresti au fost sute de vizitatori (te cred pe cuvant 🙂 ), insa mi-ar fi placut sa vad niste materiale video ori poze despre asta, atat pe site-u BCU, cat si pe al paginii oficiale http://www.noapteabibliotecilor.ro. Cum, la fel, consider ca si pe site-urile Bibliotecii Nationale, ANBPR, chiar a Programului Biblionet trebuia sa se reflecte cum, cat si in ce fel a avut succes aceasta actiune…

  Spui ca “in timp ce ne gandim ce o sa facem la anul trebuie sa fim foarte atenti la ce s-a intamplat in acest an“.
  Sunt perfect de acord, insa unde sa fim atenti? 🙂 , la urarile de succes ale dragului de Marin, care exclama “Ola!” de departe?

  La noi, la Biblioteca Judeteana Valcea, “Noaptea bibliotecilor” s-a desfasurat dupa cum puteti vedea si auzi aici.

 8. Later edit:
  S-a intrebat cineva de ce un eveniment precum “Noaptea Bibliotecilor” nu a fost pus in opera din initiativa unei structuri care macar declarativ sustine bibliotecile si profesia de bibliotecar in Romania? Ci de o asociatie axata pe “accelerarea succesului tinerilor”?
  Cumva pentru ca “cineva” exterior breslei noastre realizeaza mai mult decat noi cat de importanta este atragerea tinerilor in biblioteci si catre profesia de bibliotecar?
  Daca Excedo nu avea initiativa (tot respectul, jos palaria!), despre ce mai tainuiam* noi acuma? 🙂

  ______________
  *TĂINUÍ, tăinuiesc, vb. IV. 1. Tranz. A păstra o taină, a ține secret, a nu lăsa să se știe, să se afle ceva; a ascunde, a acoperi. ** Refl. (Rar) A se ascunde. 2. Intranz. (Pop.) A sta de vorbă, a sta la taifas, a discuta (în intimitate). – Taină + suf. -ui.

  • Da Valentin. S-a intrebat 🙂 Si din cate am inteles la Brasov de exemplu se purtau deja discutii intre biblioteca judeteana si cea universitara sa se realizeze o astfel de Noapte. Si au existat biblioteci in tara care pana acum au avut astfel de nopti speciale pentru publicul lor.
   Si nu uita ca ANBPR-ul a fost organizator si el al Noptii Bibliotecilor.

   • Excelent!
    Apreciez cum se cuvine bunele intentii din orasul brasoavelor si nici implicarea ANBPR nu ma lasa insensibil; ba chiar lasa loc de si mai mari sperante!
    Felicitari!

 9. „Noaptea Bibliotecilor” …

  De la început mi s-a parut o idee excelentă

  Biblioteca, în special Biblioteca Naţională (Biblioteca Academiei a Boborului …)
  ar trebui să aibă o notorietate prin Mass Media,
  cel putin egală cu a lui Bianca Drăguşanu et eiusdem farinaede Îmbrăcate-Dezbrăcate şi cu Alde Cătălin Botezatu …

  Bine educati, scoliti de profesori care au frecventat Biblioteca pentru formarea lor si-i indeamna si pe proprii elevi sa aiba cunostinte solide, acumulate prin studiu personal si serios pe care ti-l ofera Biblioteca,
  elevii pot fi o Asigurare pentru Viitorul de După Viitorul Imediat, sumbru, se pare …

  Cu Ideea de Biblioteca, de Templu al Moştenirii Culturale, elevul ar trebui sa fie invatat inca din clasele mici, cel putin din cele gimnaziale.

  Cu peste treizeci si ceva de ani in urma mergeam saptamanal la biblioteca de cartier si imprumutam carti, iar in prima clasa de liceu, profesoara mea de limba romana ne-a cerut imperios sa avem DEX-ul pe masa de lucru, acasa si sa-l folosim pentru orice materie, nu numai pentru limba romana.
  Va face ea verificarile necesare si ne va prinde daca o mintim …

  De mici, copiilor trebuie sa li se inoculeze ideea de Biblioteca, Iar, astazi Ideea de Biblioteca sa fie la fel de importantă, cu tot ceea ce este ea astazi, nu numai cu cartea tiparita, evident.

  Daca ar fi asa, nu ar exista rezultatele de astazi atat de proaste la invatatura, atat la elevi cat si la studenti.

  Nu ne-am intalni cu tineri care termina liceul si nu pot lega doua fraze, iar dupa fiecare doua cuvinte baga cate un OK …

  Risc un Atac la Modestie, dar toti cei 4 copii ai mei au fost premianti, au intrat printre primii la cel mai bun liceu din Bucuresti sau facultati, cu examene de admitere grele, serioase, fara a plati o singura ora de meditatie.

  Nici la romana, nici la matematica, nici la fizica, nici la vreo alta materie, nici macar la vreo limba straina, desi doi dintre ei chiar au dat admitere la facultati pe care le-au facut in limbi straine.

  Numai cu indrumarea parintilor, ascultandu-si profesorii, asa cum erau ei cu bune, cu rele, cu DEX-ul pe masa de invatat si cuCARTEA pentru orice materie, in plus de manual.

  Cu CARTILE din Biblioteca Nationala a Romaniei, pe care, recunosc, li le-am adus acasa, deci am tras Foloase Ne-Cuvenite …

  Inca din clasa a II-a, copiii mei au stiut de Biblioteca, de rolul, de importanta si de beneficiile pe care le vor avea in timp de la Biblioteca.

  Asa le spuneam si unora dintre colegii mei mai tineri, care nu puneau pret pe Biblioteca, chiar daca lucrau in Biblioteca.

  Am facut aceasta introducere ca sa subliniez importanta si necesitatea „Noptii Bibliotecilor” …

  Inca doua Nopti Fierbinti de „Desfranare” cu Cartea si se poate spera ca atingem ratingul Biancai si al lui Bote ….

  Nu este posibil ca un elev de clasa a XII-a sa nu stie unde se gaseste Biblioteca Nationala, iar profesorii lui nu i-au pomenit niciodata de vreo Biblioteca, desi deseori el si colegii lui se vaitau ca nu au carti, ca nu gasesc decat pe Internet , s.a.m.d.

  Cred ca mai putina importanta are data acestui eveniment sau cine a avut initiativa.

  Important este ca s-a realizat un eveniment deosebit, ca Bibliotecile au preluat si au muncit pentru a iesi ceva bun.

  Asa cum spuneam si pe ProLibro, important este sa se creeze o permanenta a miscarilor legate de Biblioteca, tot timpul anului care urmeaza, pana la urmatoarea editie.

  Un Popor Mic trebuie sa aiba Cat de Multi Indivizi Instruiti …
  Oricum, numarul celor cu IQuu’ destul de departat de Medie in sens crescator, este limitat natural pe o Populatie Data.

  Ori, o Sotietate cu Printipuri, adica o Societate carevasazica de le are, are sanse mai mari de Perenitate, mai ales intr-o Situatie Europeana Imediata, ba chiar Globala, de natura sa ……

  In fine, Singurul „Vaccin” contra Spiritului Cocalar, Mentalitatea In-Manelizatilor care ne cuprinde ca un Jeg National, infectand Totul, Raul, Ramul din Romania, care nu ne mai sunt prietene, ci dusmani, fiind astfel murdarite, se prepara in Scoli, Facultati si Biblioteci …

  Ar fi de dorit includerea in CV-uri a unor Dovezi Stampilate de frecventare a Bibliotecilor Publice, dincolo de Profesie …

  Altfel vorbesti dupa Predica Popii in Biserica, atunci cand ai Bani in Buzunare …

  Altfel actioneaza in Procesul Muncii, ba chiar si in Procesul Civic, Procesul Electoral, Personal, Social, Familial,
  Cetatenul In-Bibliotecarit …

  Eu ii felicit pe cei carora le-a venit ideea, este ceva deosebit, necesar, si chiar, cred, ca este unic in Europa, cel putin.

  Am aflat, de pilda, ca in Spania sunt multe evenimente de acest fel legate de carte, cultura, dar o „Noapte a Bibliotecilor” nu exista.
  Parca exista o Noapte Alba dedicata Culturii, in general, este chiar in luna octombrie, dar fiecare ora, regiune isi fixează ziua după dorinţa lor, după evenimentele specifice zonei respective sau fara legătura cu ceva anume.
  Dar, repet, nu poarta numele de Noapte a Bibliotecilor, fiind vorba doar de o Noapte Culturala, in general, chiar daca si cu referire la Biblioteci.

  Prima escala in Noaptea Bibliotecilor am facut-o, evident, la Biblioteca Nationala a Romaniei
  (dragostea dintai nu se poate uita).

  De la intrare m-a uimit lumea multa, un grup compact de elevi. Curiosi, galagiosi, pana ce bibliotecara a inceput prezentarea, intrebau, se uitau, pareau interesati.

  La Biblioteca Nationala a Romaniei mi s-a parut ca totul a fost organizat cu minutiozitate : la intrare era un culoar format din bibliotecari din BNaR, iar pe stanga si dreapta culoarului, din loc in loc, zaream bibliotecare zambitoare, frumos imbracate, ca de sarbatoare, dand informatii, degajat, cu zambetul pe buze.
  Te primeau unele bibliotecare, peste cativa metri erai preluat de urmatorul grup de bibliotecare, la lift erau alti bibliotecari, iar unul insotea grupul pana la atajul III, unde se desfasurau activitatile propuse.

  Sala Rotonda de la etajul 3 era plina pana la refuz.Toate scaunele erau ocupate, multa lume statea in picioare ca s-o vada pe Maia Morgenstern si s-o auda recitand din Borges.

  Asa se explica si deviza BNaR pentru aceasta nopate a usilor deschise Bibliotecii :

  „Cărţile, Bibliotecile, Noaptea şi Borges”

  Am putea spune ca era aceasta atmosfera si pentru caSteaua de Dimineata, (Morgenstern) stralucea mai puternic, in noapte, s-a grabit numai in aceasta Noapte …

  Copiii erau si ei la lucru, in sala Cabinetuui Bibliologic transformata in sala de Pictura, ei nu priveau nici in stanga, nici in dreapta, preocupati fiind numai de pictura, dar mai mult de origami.

  Sala de Literatura cu noutatile expuse la vedere, sub „ochiul vigilent” al mai multor bibliotecare erau rasfoite, unele persoane mai zeloase, efectiv, stateau la masa si citeau foarte linistit, ora nu conta.

  Timp era, aveau o noapte in fata.

  Din cauza aglomeratiei, chiar mi-a scapat expozitia cu/despre Arcimboldo, în viziunea lui Ion Alin Gheorghiu cu lucrări din Cabinetul de Stampe al Bibliotecii Nationale. Poate altadata.
  Poate ni se dau niste fotografii ale expozitiei.

  Bravo, Biblioteca Nationala !

  Nici o urma de oboseala pe fetele bibliotecarelor, chiar daca erau dupa o zi de munca, dispuse sa repete multe din lucrurile stiute numai de ele despre Biblioteca, dar dornice sa le transmita vizitatorilor lor din aceasta seara rara.

  Mi-a facut placere sa revad pe unele dintre fostele mele colege. Cred ca placerea a fost reciproca …

  Am vorbit, am glumit, am ras, evident, am vorbit si despre Biblioteca si despre noul sediu al BNaR.

  Iar colegele care au pariat pe venirea mea la acest eveniment, au castigat pariul !

  Ma gandesc ca de la Biblioteca Metropolitana avem de invatat legat de viitoarele editii ale Noptii Bibliotecilor, adica Biblioteca Bucurestilor pastreaza atmosfera de sarbatoare, „comite” des manifestari culturale, intalniri, lansari de carte, permanent, saptamanal, lunar si de aceea, cred ca le-a fost usor sa faca o seara mai speciala pentru aceasta data.

  La plecare, in afara de flyers de biblioteca, ne-am imbogatit cu cateva numere din revista „Biblioteca Bucurestilor”, frumos ilustrata, bogata in continut, asa cum ne-a obisnuit.

  Atat la Biblioteca Centrala Universitara Carol I cat si la Biblioteca Academiei am remarcat solicitudinea ghizilor, bibliotecarii …

  La BCU, în contextul lecturii în spaţiul Bibliotecii, proiectia de fotografii 3D cu obiecte din patrimoniul BCU, a fost o atractie deosebita inca de la intrare.

  Mi-a placut momentul cultural moderat de Lucian Mandruta. A fost bun, cuminte.

  La Biblioteca Academiei atractia pentru o noapte a Bibliotecilor cu usile deschise se citeste inca din titlul afisului manifestarilor, simplu, original, captivant :
  PE 1 OCTOMBRIE BIBLIOTECILE SE DESCHID NOAPTEA !
  HAIDEŢI SĂ PETRECEM O NOAPTE ALBĂ IN BIBLIOTECA ACADEMIEI ROMÂNE.
  CĂRŢI, MUZICĂ, TEATRU, LUMINI, IDEI

  Asa cum spuneam, turul Bibliotecii a atras multi vizitatori. Am analizat impreuna vizitatori – curiosi si bibliotecari, scriitura lui Eminescu, Creanga, Rebreanu, Toparceanu sau Cosbuc.

  Ne-am minunat in special de scrisul lui Cosbuc extrem de curat, frumos, sau de scrisul mare si clar al lui Macedonski.
  De asemenea m-am bucurat ca am mai zarit „Bilete de papagal” a lui Arghezi pe care o rasfoiam in urma cu multi ani la BNaR.

  La sala de harti, bibliotecara a atras atentia asupraacuratetii hartilor de la 1700 – 1800 care sunt perfecte,asa incat daca s-ar suprapune o harta efectuata astazi, cu mijloace moderne, peste o harta de peste doua – trei sute de ani in urma, suprapunerea ar fi perfecta.

  Eu am fost incantata de cabinetul Candea prezentat de fiica acestuia.

  Mai amintesc si de o sceneta din Caragiale …
  Un strop de Caragiale – De-ale Carnavalului – Teatrul InDart.

  Mita Baston si Nae Girimea tocmai discutau amical, desigur, despre proprietatile „Vitrionului Englezesc” …
  Bine jucat !
  Si vorba ceea : Un strop de Caragiale se cadea …
  Ce Nevoie de un Nou Caragiale am avea in „Prezentu’ Actual” …

  Ar fi o Noua Picatura de „Vitrion Englezesc” peste Valul de Manele Revarsat Anume peste Romania si Romani, de catre „Dujmani” …

  Iar demonstratia de tipar cu presa manuala de catre firma“Moara de Hartie” demonstraţie de tipar cu presă manualăa sotilor Georgescu ne-a placut foarte, pacat ca nu aveau literele, ca vroiam sa ne tiparim niste prezentari originale, inimitabile …

  Sa moara „Dujmanii” de Năcaz …

  Am retinut cu Mare Placere de Proprietari Legitimi (de Pinguini Unici) Intiati :

  La circ, in Targul Mosilor,
  Pe gheata unui racitor,
  Traia voios si zambitor
  Un pinguin din Labrador.

  Nimeni de pe Lume nu poate avea un „Pinguin din Labrador” (Canada), numai Noi, Cei Care Am Aflat de versurile lui Gellu Naum …

  Daca nu am fi asa de Ocupati Zilnic, fara Voia Proprie, ar fi Bine sa mergem, periodic, sa ne cautam fiecare „Pinguinii din Labrador”, proprii, unici …

  Ar fi un Criteriu de netagaduit de Reusita Personala …

  De avut il avem, depinde Ce facem cu el, Pinguinu’, Cumil tratam, sa nu il speriem cu Manele, Seminţe, …

  Am avut parte si de un amanunt inedit la Biblioteca Academiei. Directorul Bibliotecii, academicianul Florin Filip aparea printre vizitatori, cand nu te asteptai, spunea cate ceva sau numai privea, devenind spectator cuminte la spectacolul de teatru.
  M-a dus gandul la regizorul Hitchcock care aparea cateodata in coltul ecranului, sau in vreo scena a unui film cand te asteptai mai putin …

  Asta este Comentariul Soft, „Cult la Cap” …

  Comentariul mai pragmatic este ca

  Ochiu’ Sefului … asigura tăcut, vigilent, da’ eficient,„Succesurile” Manifestatiunii …

  Dupa tot ce am vazut, promisiunea unui abonament gratuit la Biblioteca Academiei Române ne indreptateste si pe noi sa spunem : OK !

  Ce ar mai fi trebuit :

  – o popularizare mai mare, pe posturile TV, ziare tiparite sau On line.
  Nu a fost de ajuns anuntul Agerpres sau anunturile de pe site-urile bibliotecilor. Nu am auzit de nici o stire pe nicaieri. Nici inainte e 01 octombrie 2011, nici dupa. In schimb … a nascut Nicoleta Luciu, pe toate canalele.

  – fiecare Biblioteca ar fi trebuit cu o luna in urma sau macar cu o saptamana sa puna pe zidurile salebannere uriase care sa anunte evenimentul pentru tot poporul …

  – afise cu anuntarea evenimentului in scoli, facultati, mari institutii,

  – regretabil ca vizitatorii cei mai numerosi erau persoane dupa varsta de 40 de ani, pe copii sa nu-i punem, oricum erau f. putini, iar cei cu varste intre 20 -30 de ani erau foarte putini. Acestia din urma trebuiau sa formeze o Majoritate.

  – interviurile luate directorilor de biblioteci si aparute pe sitehttp://www.noapteabibliotecilor.ro/2011/07/de-ce-am-conceput-noaptea-bilbiotecilor/
  sunt foarte bune, dar ar fi fost si corect si frumos sa existe interviuri si cu simpli bibliotecari
  (oare pentru ei ce inseamna Biblioteca ?),
  cu tineri din diverse categorii sociale, cu studenti la Biblioteconomie, cu studenti de la alte afcultati. Exista absolventi de facultati care nu trec o singura data pragul vreunei biblioteci si nici nu stiu pe unde sunt acestea !

  – ar fi fost binevenite interviuri ad-hoc chiar in Noaptea alba. Interviurile puteau fi luate chiar de bibliotecari din fiecare Biblioteca. Sunt atatia bibliotecari care stiu si au experienta in aceasta directie.

  Ce ar trebui :

  sa nu se piarda ideea, totul sa contribuie la o Noapte a Bibliotecilor in anul 2012 mai efervescenta, dupa cum scria un anunt.

  PROPUNERE

  Asa cum Ministerul Culturii din Franta a initiat si impus in intraga Europa o „Noaptea Muzeelor” de ce nu am initia si impune si noi, Romanii o Noapte Europeana a Bibliotecilor ?
  Ministerul Culturii sau directorii din Biblioteci, de Asociatii pot realiza ca in anul 2012 tarile Europei sa aiba o data fixa pentru o Noapte a Bibliotecilor.
  Eu cred ca este destul de usor, mai ales ca sunt atatea Biblioteci infratite cu alte biblioteci din Europa, sau chiar orase intregi.

  Cred ca ideea ar prinde foarte bine si ar veni de la Romani …

  Pentru mine seara de 01 octombrie 2011 a fost o seara speciala, rara.
  Chiar daca, am ajuns acasa spre orele 2, mergand mai mult pe jos si putin cu taxi, dar si cu regretul ca nu am trecut si pe la alte institutii din Bucuresti care aveau portile deschise …

  Eeee, daca ar fi fost o seara speciala la nivel national, european, si mijloacele RATB erau pe toata seara ca in Noaptea Muzeelor …

  Sa spunem ca

  A fost Noaptea Bibliotecilor 2011 !

  Noaptea Bibiotecior 2011 a trecut in Istoria Accesibila doar Non – Manelizatilor …

  Traiasca Noaptea Bibliotecilor 2012 !

  Vali Constantinescu

 10. Ca să nu dublez impresiile colegilor, pierzându-mă printre fiori de emoţie şi entuziasm, voi pune doar link-urile către blogul Bibliotecii Municipale “Radu Rosetti”, unde puteţi vedea imagini şi simţi “la cald” efervescenţa care i-a cuprins, în noaptea aceea de poveste, atât pe oneştenii – foarte multi, peste 1000 – participanţi la “Noaptea biblioetecilor”, cât şi pe noi, bibliotecarii. O observaţie importantă: parcă acum mai mult ca oricând, biblioteca mi s-a părut a desăvârşi dezideratul acela de catalizator al comunităţii, de spaţiu spirirtual în care se coagulează energiile sale latente, asumându-şi, în acelaşi timp, agreabila misiune de prezentare şi reprezentare pentru toţi cei care îi trec pragul, din convingere sau doar de curiozitate, utilizatori fideli sau doar vizitatori de o zi.
  Iată link-urile. Sper să vă bucuraţi împreună cu noi…
  http://bit.ly/ovxuIv
  http://bit.ly/oJ3UxW
  http://bit.ly/reNGJ6

 11. Sigur ca ne bucuram alaturi de dvs. in ce ati facut acolo, la Onesti, cu emotie si entuziasm, desigur, in prima editie a acestei “Nopti a Bibliotecilor” din Romania. Nu numai ca Biblioteca se dovedeste a fi acest catalizator al comunitatii, de care vorbiti, dar sunt vremurile care ii cer imperios sa se implicea EA, BIBLIOTECA cu oamenii ei. tot mai mult. De aceea am scris si eu, poate prea mult pentru unii, dar uite ca s-a reusit, dupa cum se spune in diverse mesaje. Am primit mesaje incurajatoare. Relatarile noastre au ajuns si la Chisianu si prin alte parti, iar cei care nu au iesit din casa in Noaptea de 1 spre 2 octombrie 2011, mi-au declarat ca prin ce s-a scris “parca ar fi participat” alaturi de noi, in Noapte …
  Sigur, pacat ca si reactiile nu s-au facut public, dar fiecare cum doreste.
  De aceea, orice relatare, despre aceasta “Noapte a Bibliotecilor” este buna. Si eu speram ca fiecare Biblioteca o sa spuna cum a fost la ea acasa, sa citim diverse, sa prindem diverse idei noi, de pus in practica, pentru ca, obligatoriu, la fiecare a fost putin altfel si de ce nu, mai frumos decat prin alte parti.
  Dar, timpul nu-i pierdut, cred ca inca o sa mai avem reactii si asta este foarte bine.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 trackback