Premiile Bibliotecarul Anului 2011

November 3, 2011 in Bibliotecari, Biblioteci publice, Biblioteci scolare, biblioteci universitare, concurs

În seara de 2 noiembrie  s-au decernat premiile pentru educație ale Fundației Dinu Patriciu. Câștigătoarele la categoria Bibliotecarul anului sunt:

1. Maria Grancea – Biblioteca orăşenească Avrig, Sibiu (10.000 de euro)
2. Claudia Popescu – Biblioteca Judeţeană “George Bariţiu”, Braşov (5.000 de euro)
3. Elena Chiaburu – Biblioteca Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor, Universitatea “Al. I. Cuza”, Iaşi (2.000 de euro)

Premiul de popularitate (votul publicului) i-a revenit lui:
Marioara Țăranu – Grup Școlar Ștefan cel Mare și Sfânt – Centru de Documentare și Informare, Vorona, Botoșani

Sincere felicitări câștigatoarelor! Dacă vreți să aflați mai multe despre ele vizitați-le paginile. Sperăm să apară și niște imagini de la Gala cât de curând.  Dupa cum am mai spus, felicitări merită  toți cei care au participat la acest concurs, cei care cred că ceea ce fac în biblioteci trebuie cunoscut și cărora nu le e frică să încerce.

În acest an o bibliotecară dintr-o bibliotecă mică  a reușit să convingă juriul că se poate face treabă și acolo. Teama că niciodată o bibliotecă mică nu are șanse atunci când  concurează cu bibliotecile mari sper să se mai diminueze măcar un pic acum. Între noi fie vorba bibliotecile mari (publice sau universitare) par că au de recuperat în modul în care aleg să (nu) își prezinte munca…  Aceste povești ale finaliștilor și câștigatoarelor sper să vă inspire în ceea ce faceți și să vă dea curaj să încercați să împingeți practicile profesiei noastre pe terenuri cât mai roditoare.

Bravo bibliotecarilor anului 2011 si mult succes în muncă bibliotecarilor anului 2012 🙂


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /homepages/16/d249987000/htdocs/prolibrok/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

76 responses to Premiile Bibliotecarul Anului 2011

 1. Sincere felicitari tuturor castigatoarelor!
  Felicitari si tuturor celor care au candidat!
  Ne bucuram mult si ca bibliotecile publice recupereaza constant in vizibilitate, iar in acest an premiul a ajuns la o biblioteca de oras nici macar resedinta de judet! Cu prima ocazie cand mergem spre Brasov/ Valea Prahovei, vizitam Biblioteca Avrig si pe doamna Grancea.
  Felicitari speciale tuturor celor de la Fundatia Dinu Patriciu, pentru felul in care inteleg sa premieze excelenta!
  Ne-a parut tare rau ca n-am putut vedea on-line toata Gala, pentru ca n-a functionat corect conexiunea!
  (Emilia si Valentin Smedescu, bibliotecari la BJ Valcea)

 2. Felicitări din toată inima! Mult succes în continuare în tot ce faceți!
  Atenție! purtați o mare responsabilitate: ați devenit repere ale breslei.

  • In ce ma priveste, am cerut in aceasta dimineata acordul Fundatiei Dinu Patriciu de a-mi face cunoscuta aplicatia. In momentul in care am asigurarea ca acest lucru nu contravine politicii sale, revin cu impresii, observatii si discutam cu mare placere pe marginea prestatiei mele. O parte din aplicatie (recomandarile, prezentarea bibliotecii, a CDE-ului si a lucrarilor mele) am pus-o deja pe contul ce mi-a fost creat, dar daca am posibilitatea, le voi si incadra in contextul intreg.

 3. Constat o nemulțumire neexprimată? Dacă greșesc, să fiu iertat.

  Pentru eliminarea tuturor potențialelor “discuții” legate de Gala Premiilor în Educație am propus, încă de anul trecut, ca aplicațiile să fie făcute publice chiar de către competitori, imediat după festivitatea de premiere. Desigur, dacă aceasta nu contravine politicilor Fundației Dinu Patriciu, căreia să i se solicite în prealabil acordul.

  Mai multe argumente ar pleda pentru aceasta:
  – “necunoscătorii” nu ar mai vorbi în necunoștință de cauză
  – bibliotecarii premiați ar constitui “modele” nu pentru că “au câștigat”, ci pentru că activitatea lor a fost apreciată ca mai bună decât a altora – care au candidat, firește, că despre asta discutăm, nu despre cum ar fi putut deveni baba ministru de război 🙂
  – toți bibliotecarii ar avea posibilitatea să cunoacă mai bine activitatea colegilor din diverse biblioteci din țară și, de ce nu, bunele practici s/ar putea generaliza mult mai curând
  – bibliotecarii care vor vrea să candideze pentru Gala din “anul următor” ar ști ce formă ar trebui să îmbrace aplicația, ce apreciază în mod deosebit juriul când desemnează câștigătorii, dar și ce nu stârnește interes (nu e considerat important)..

  • Eu consider ca ar trebui facute publice aplicatiile finalistilor de la toate categoriile.
   Pentru a exista transparenta este mai bine sa fie publice. Deoarece exista siteul web e bine sa vizualizam pe acel site toate formularele de candidatura ale celor 10 finalisti de la fiecare sectiune din concurs, nu doar o BIOGRAFIE. Ar trebui sa fie o obligatie a celor care optin premii publicarea formularelor si a unor fotografii de la activitatile desfasurate.

 4. Nemultumire? Nici intr-un caz! nu-mi atribuiti ceva ce n-am zis! Sintem oameni in toata firea: am acceptat de la inceput termenii si regulile competitiei in care am intrat de buna voie. Dar, intr-adevar, asa cum spuneti, ar fi util pentru colegii nostri bibliotecarii care vor vrea să candideze pentru Gala din “anul următor” sa știe mai mult decit am stiut noi: ce formă ar trebui să îmbrace aplicația, cum decurge competitia (pentru ca eu, de exemplu, inainte de a porni la drum am incercat sa aflu de la citiva participanti de anul trecut in ce a constat aplicatia, ce i-a intrebat juriul etc… dar fie nu mi-au raspuns deloc, fie mi-au raspuns aiurea, trimitindu-ma pe coclauri). Feedback-ul este folositor in egala masura si pentru coordonatorii programului, care se vor apropia mai bine de specificul meseriei noastre, pot verifica indirect niste aspecte etc., nemaivorbind de componenta de promovare a Fundatiei, ce-si are importanta ei. Imi asum tot parcursul in aceasta competitie, cred ca inteleg destul de bine valorile si principiile Fundatiei si sint constienta de pozitia in care ma aflu, dar nici nu ma feresc sa admit ca unele lucruri puteau fi facute altfel sau mai bine.

 5. ”Gala” de anul acesta a premiilor Dinu Patriciu sunt o insulta la adresa inteligentei si profesionalismului. Ce am vazut eu pe net cu transmiterea live a ”galei” nu are nici o treaba cu excelenta in educatie. Trecand peste gravele probleme de transmisie, am vazut in cel mai bun caz doar latura caritabila a actiunii. Totusi, daca organizatorii vroiau un act caritabil, trebuiau sa-i zica pe nume: ’’Gala premiilor de caritate Dinu Patriciu’’. As vrea sa-mi explice si mie cineva unde-s povestile cistigatoare, ca de la Avrig n-am aflat nimic! Sunt tare curios sa aflu cum parteneriatul cu Biblioteca publica “Dr. Djordje Natosevic” din Indjija, Serbia, prin proiectul “Let’s dream together”, a facut ca elevii romani si cei sarbi sa realizeze un schimb de experiente culturale! Elevii romani cunosteau limba sarba, sau sarbii vorbeau romaneste? Dupa cat stiu, la astfel de proiecte, se fac doar niste excursii de care beneficiaza cadrele didactice si, eventual, bibliotecarii. Mi-e foarte greu sa cred ca din cei 40 de candidatii inscrisi pentru titlul de bibliotecarul anului, cei din comisie n-au putut premia decat niste pesoane ale caror activitate nu se deosebeste nimic de a majoritatii bibliotecarilor din tara. Mai mult chiar, s-au premiat activitati care n-au nici o legatura cu profesia de bibliotecar: vechime, unic bibliotecar, concursuri scolare, cursuri de utilizarea calculatorului, programe afterschool, proiectele de genul: “Desenam Impreuna Viitorul”, stabilirea unor contacte inutile cu organizatii obscure din tara sau biblioteci din strainatate. Pentru acest lucru gasesc doar doua explicatii posibile: fie membrii juriului sunt incompetenti [ce mai poti sa mai zici cand ei premiaza vechimea bibliotecarei din Avrig si nu profesionalismul – reflectat in CV-rile candidatilor, acolo unde acestea exista, deoarece conturile unora sint de-a dreptul nude (in cazul in care n-au fost “albite” de organizatori dupa ”gala”?)], fie corupti (au acordat premiul 1 celor care au fost de acord sa-l imparta cu membrii comisiei si premiul 2 celor finantati de IREX” ). Aceasta ”gala” mi-a demonstrat ca si in mediul privat amatorii domina profesionalismul, ceea ce face ca aceasta tara sa fie Romania si nu un stat occidental, modern, bazat pe competenta si munca.

  PS Pana si “duelul” dintre cele doua generatii de elevi a fost cel putin jalnic (eleva anilor ’70 era, in realitate, reflectia palida a elevilor anilor ’80, iar elevul nu avea nici o legatura cu generatiile actuale de elevi). Totul este kitsch. Vorba romanului: “pe afara-i vopsit gardul, inlauntru leopardul”.

 6. Si inca ceva, ia uitati-va pe site-ul http://www.traditiisibiene.ro/revista.html?obj_id=36 si o sa vedeti ca bibliotecarul anului 2011 semneaza un articol (Magia apei în obiceiuri străvechi, la Avrig) “Custode Muzeul Avrig, Maria GRANCEA”. No comment!

  • Domnule Breban, daca va deranjeaza faptul ca am luat un premiu “caritabil” pot sa vi-l cedez. Despre profesionalismul meu nu puteti discuta atata timp cat nu ma cunoasteti. Legat de semnatura “custode Muzeul Avrig” nu este un fals. Eu sunt bibliotecar (cu licenta universitara) si sunt angajata Bibliotecii din Avrig dar sunt si custode al muzeului din Avrig (cu 1/4 norma). Nu am promis sa impart premiul cu nimeni. Ce am facut eu, daca bibliografiile au fost sumare va invit la Avrig, vom putea sa ne cunoastem si sa-mi cunoasteti activitatea, mi se pare mai profesionalist acest lucru decat a insulta persoane pe care nu le-ati cunoscut pe blog.

   • In Romania anilor 2010 – 2011, cind este interzis prin lege sa
    cumulezi doua locuri de munca in sectorul de stat, d-na Grancea
    are, totusi, un serviciu si un sfert (bine macar ca nu-i “2 si un
    sfert”!, dar mai stii?). In sine, nu e neaparat un lucru rau, numai
    ca simpla lectura comparata a “articolelor” dinsei cu firimitura de
    biografie dovedeste ca A BIFAT ACTIVITATILE MUZEULUI LA BIBLIOTECA,
    creindu-si un avantaj fraudulos in fata contracandidatilor. Iar
    frauda se pare ca ii sta in fire d-nei Grancea, pentru ca am vazut
    cu totii cum a evoluat la voturile on line, unde, din fericire,
    organizatorii Galei au tinut seama de protestele noastre si au
    trimis-o in coada listei, acolo unde ii este locul. Am vazut cu
    totii ca d-na Grancea, in acel moment, s-a suparat si a postat un
    mesaj lacrimogen pe contul ei: “nu mai votati, sint persecutata;
    ajutor Biblionet!!”, care a disparut subit dupa gala (oare suna
    telefoanele chiar si la Fundatia DP? M-as bucura tare mult daca
    Fundatia ar verifica chiar si acum dupa eveniment aplicatia d-nei,
    mai ales ca banii inca nu s-au dat

    • Da domnule Mirel, astept sa verifice Fundatia tot ceea ce am pus in aplicatie, va invit si pe dvs s-o faceti, daca vreti va trimit si dvs o copie dupa setul de documente pe care l-am trimis Fundatiei si apoi va astept la Avrig sa discutati cu partenerii mei de proiecte. Majoritatea proiectelor le gasiti reflectate in presa sibiana SI NU SUNT ALE MUZEULUI. Cat despre normele de care vorbeati… cititi mai atent legea. Va invit, totusi, la Avrig, nu stiu daca sunteti dascal sau bibliotecar, nu stiu nimic nici despre dvs nici depre dl Breaban dar vad ca sunteti extrem de porniti si nu inteleg ratiunea pornirii dvs. Oare sa traiesc eu in alt timp si asa trebuie sa fie bibliotecarii si dascalii, orbiti de ura, rautate si experti in aruncatul cu noroi? Astea sunt proiectele educative cu care ati aplicat? Asta ii invatati pe copii. Stiu ca lumea e o jungla dar credeam ca am de-a face aici cu intelectuali. Pacat.
     Cat despre voturi, nu am votat eu, tocmai de aceea am pus acel mesaj “lacrimogen”. Nu pot sa raspund eu de tot ceea ce se intampla in spatiul virtual si nu mi s-au taiat doar mie voturile. Zelul unora nu-mi apartine.

 7. PS Este vorba de un articol publicat intr-o revista on-line PE LUNA OCTOMBRIE 2011!!!!

  • Este vorba de un articol publicat in octombrie 2010, dar si daca ar fi publicat azi, tot eu sunt BIBLIOTECAR la BIBLIOTECA OR AVRIG, cu norma intreaga, absolventa de biblioteconomie (la ULB Sibiu) si CUSTODE la MUZEUL AVRIG (1/4 norma). Articolul in cauza este unul de cercetare si valorificare a mostenirilor imateriale ale poporului roman, zona Avrig. Nu inteleg ce este condamnabil aici. Daca ati fi citit mai atent revista in cauza ati fi gasit un alt aricol al meu semnat “bibliotecar Maria Grancea”. Atata timp cat detin ambele functii pot sa semnez in numele acestor functii. Am publicat, Domnule Breaban, si in alte publicatii, on-line sau nu din tara sau nu si nu cred ca studiile mele ar putea fi un impediment in acordarea unui premiu pentru activitatea de bibliotecar. Pentru constiinta dvs cautati pe Google “Biblioteca Avrig” si poate gasiti cate ceva din activitatea mea. Mi se pare ridicol sa ma justific pentru ca am primit un premiu in urma deliberarii unui juriu, la un concurs la care am respectat toate regulile : am depus formularul de candidatura, am trimis materialele care dovedeau ceea ce am scris in formular, m-am prezentat la interviu. Nici macar nu am fost la Gala deoarece intre interviu si Gala am avut un deces in familie. Nu va cunosc, nu ma cunoasteti, as fi putut sa nu va raspund, ar fi putut fi oricine in locul meu dar v-am raspuns pentru ca poate veti face un efort de a judeca mai logic, obiectiv si etic. Eu sunt mandra ca numele Avrigului (localitate care, apropos, l-a dat pe Gheorghe Lazar ) a fost rostit acolo, la Gala, ca s-a vazut ca exista si biblioteci mici (si sunt, domnule, mai multe biblioteci mici decat judetene sau municipale) care traiesc, care se dezvolta si tind sa faca performanta. Stiti ce performanta facem noi, noi bibliotecarii din aceste biblioteci MICI? Noi le tinem in viata, le facem sa traiasca. Atat. Despre cum traiesc ele s-a spus prin acordarea acestui premiu unei “no-name” de nu-stiti-unde, care nu-stiti-ce.

   • spuneti ca nu stiti ce v-a recomandat pentru premiu si ca nici la Gala n-ati fost. DAR MACAR APLICATIA ATI TRIMIS-O?

    • Da domnule Breaban, am trimis aplicatia si am fost la interviu. Chiar nu inteleg frustrarile dvs, de fapt cine trebuia sa primeasca premiul si nu l-a primit? Dupa vehementa atacurilor dvs inteleg ca era ceva aranjat acolo si n-a iesit. Care este, de fapt, problema dvs? Nu am jurizat eu, se pare ca nici nu ati inteles principiul aplicat de fundatie privind criteriile de jurizare.

 8. Si uite ca incepe lumea sa vorbeasca despre aceste premii. Oare de ce nu ma mira ca numai cand avem plangeri/nemultumiri/indicatii pentru altii incepem sa deschidem gura si sa apasam tastele? Doamna Georgeta, domnule Aurel si altii, doar pentru ca dvs. nu stiti nimic despre cei care participa si castiga nu inseamna ca ei nu merita aceste premii. Daca vi se pare ca Fundatia Patriciu nu a fost transparenta cu acest concurs sa inteleg ca sunteti multumiti de cum se fac alegeri si se dau premii in asociatiile profesionale din care, sunt sigura ca faceti parte, nu? Haideti ca inainte sa strigam in gura mare si sa incepem sa aruncam cu noroi in oameni pe care nu ii cunostem, sa incercam sa ne folosim de expertiza noastra in lucrul cu informatia si sa incercam sa intelegem ce si cum.

  Doamna Georgeta, daca aveti sugestii pentru cum ar trebui Fundatia Patriciu sa isi prezinte informatiile legate de concurenti astfel incat sa fie mai transparenti cred ca organizatorii acestui concurs le-ar aprecia. Le puteti trimite pe adresa: http://www.premiileineducatie.ro/exprima-opinia/ . Insa v-as sfatui sa aduceti si argumente pentru sugestiile pe care le veti face. E cam ciudat sa spui cuiva cum “trebuie” sa faca ceva fara sa spui de ce, mai ales cand el/ea o face pe proprii bani si propriul timp.

  Domnule Aurel, nu stiu ce experienta aveti in biblioteconomie si daca ati acordat acestui concurs mai mult decat cele 5 minute necesare pentru a arunca cu noroi in niste oameni pe care nu ii cunoasteti. Oricat ati fi de suparat modul in care scrieti despre un coleg de breasla va dezonoreaza. Astept cu interes ca anul viitor sa va inscrieti in aceasta competitie (sau alta) si sa ne aratati in acest mod ce inseamna un bibliotecar adevarat.

  Iar pentru bibliotecarii care doresc sa afle cum e cu aceste premii, avem deja 7 castigatori si alti 13 finalisti in cele doua editii ale concursului (ca sa nu mai spun de juriu sau organizatori). Aveti intalniri profesionale regionale sau nationale, aveti poate zilele bibliotecii etc. Trimiteti-le o invitatie sa vina sa va viziteze si sa va impartaseasca din experienta lor. La invitatii colegiale se raspunde in mod colegial. Prin tacere sau invidie, vorbit pe la colturi veti obtine doar mai multa tacere, invidie si vorbit pe la colturi…

  • In primul rand eu am participat 2 ani la aceasta competitie si sunt printre profesorii care au avut activitati suficiente in ultimul an scolar si au avut ce promova pe sitetul pus la dispozitie. Nu scriu articole despre ultimii 6 ani pt ca am avut suficiente activitati in ultimul an iar FUNDATIA ar trebui sa promoveze activitatile din ultimul an, asa e regulamentul concursului, nu ar trebui sa permita finalistilor sa scrie articole despre activitatile din ultimii 6 ani. Li s-a permis pt ca nu aveau ce sa scrie despre ultimul an scolar. Sunt de acord ca este doar un ACT DE CARITATE nu promoveaza adevaratele valori.
   Exista o comisie(scrisa pe site) care alege 10 FINALISTI, dar dupa, se aleg cei 3 premianti in functie de “ACTE CARITABILE”, nicidecum de munca, performanta, etc. Au foarte putin de spus cei 3 premianti de la sectiunea profesorul preunivesitar sau nimic. Vizualizati BIOGRAFIILE LOR si o sa fiti surprinsi ca pana pe 2 noiembrie au existat premianti care nu au postat nici un articol, nici o fotografie de la activitati.
   Nu este corect ca aceste BIOGRAFII sa fie realizate de angajatii FUNDATIEI D.P. Nu prezinta activitatea desfasurata de fiecare finalist, interpreteaza in functie de interesele lor, mai bine zis de cine trebuie sa fie premiant. Eu asa am dedus din prezentarea pe care mi-a realizat-o FUNDATIA. Eu am scris un e-mail si am spus Roxanei Colisniuc sa imi modifice BIOGRAFIA pt ca nu este conforma cu realitatea, dar nu am primit nici un raspus si nu s-a dorit sa fie modificata pt ca nu se doreste sa existe TRANSPARENTA. Eu nu am folosit in formular verbul “A INCERCA”. Este doar un verb folosit de Roxana Colisniuc pt ca asa a dorit respectiva persoana sa-mi prezinte activitatea. Am dovezi pt ceea ce scriu si pot pune la dispozitia celor care doresc dovezile.

   Sunt de apreciat cei de la FUNDATIA PATRICIU ca dau niste bani unor persoane care “incearca sa promoveze educatia”, dar repet nu primesc cei care merita.

   La sectiunea profesorul preuniversitar al anului in finala au evaluat doar 2 ziariste si Tincuta Baltag. Sigur ca au promovat “ACTELE CARITABILE” pt ca nu aveau competente sa evalueze activitatea desfasurata de participanti. Nu erau din sistemul de invatamant si acesta este motivul pt care ai ales ce au ales.
   Nu exista transparenta, nu stiu care este motivul “NU SE DORESTE” ?

   Este bine sa prezentam realitatea, nu stiu daca vor dori sa imbunatateasca activitatea desfasurata anul acesta. Poate ca nu au experienta suficienta si sunt impresionati de diversi finalisti si de modul cum prezinta. Nu au capacitatea de a verifica ce spun FINALISTII sau poate nici nu doresc sa verifice ce spun finalistii. Poate chiar dorec sa promoveze EDUCATIA, dar repet nu au COMPETENTE pentru a evalua si nici mijloacele de verificare necesare.

   Am scris aceste randuri pt ca este bine sa stiti la ce sa va asteptati daca participati. Nu am vrut sa jugnesc nici o persoana. Stiu ca se munceste mult pentru astfel de evenimente si mai stiu ca inca nu exista CALITATE si RESPONSABILITATE. Nu spun mai mult, am stat mult timp in Italia si am multe cunostinte din alte tari si va spun ca exista CALITATE in tot ceea ce fac. Stiu ce am munict MULT in ultimul an scolar si acesta a fost motivul pentru care am decis sa scriu aceste randuri. Cu foarte mare usurinta am fost data la o parte, DAR nu mi s-a demonstrat ca cei care sunt PREMIANTI isi merita premiile.

   • ce mica-i lumea! Si am cerut sa mi se modifice biografia si am primit acelasi raspuns. M-am autoincriminat, cumva, ca din cauza participarii la Intilnirea Anuala a Bibliotecilor Balcanice n-am avut acces la internet, sa pot colabora si am fost contactata de Fundatia intrigata de tacerea mea, cind eram cu grupul la mrea Neamt…

  • Am folosit linkul recomandat de doamna Serbanuta -http://www.premiileineducatie.ro/exprima-opinia/ si am scris un mesaj dar nu mi-a fost afisat pe siteul FUNDATIEI mi-a aparut doar:

   Opinia a fost inregistrata si urmeaza sa fie validata.

   Postez si aici mesajul pe care l-am scris pe siteul FUNDATIEI si l-am si transmis Roxanei Colisniuc pe mail. Nu stiu daca va fi afisat, dar este bine fiti informati despre opinia mea in legatura cu acel eveniment si ERORILE care se fac.

   O sa scriu cateva observatii pentru Roxana Colisniuc.
   Aveti o eroare in BIOGRAFIA mea. V-am scris un e-mail pe 21.10.2011 in care ati fost atentionata sa modificati BIOGRAFIA, am sunat si la FUNDATIE dar mi s-a spus ca nu sunteti acolo. Asa cum am scris in acel mail eu am fost si sunt responsabil al Comisiei de strategie a reducerii
   violentei in scoala. Ati scris ca sunt membru in acea comisie ceea ce este FALS si ati mai si publicat in ziarul pe care l-am primit la GALA.
   Eu va recomand pe viitor sa lasati finalistii sa-si realizeze acele BIOGRAFII. Daca doriti sa scrieti articole despre finalisti este bine sa va semnati. Fiecare finalist ar avea astfel dreptul la replica si logic ar prezenta ceea ce muncit nu ce doriti dumneavoastra sa prezentati. Este bine sa va asumati ceea ce faceti.
   Sperand ca a fost doar o EROARE si ca nu au fost alte interese in DEFORMAREA ADEVARULUI astept modificarile si in BIOGRAFIA mea de pe site.
   As mai avea o sugestie pentru dumneavoastra. Este bine sa folositi evaluatori din invatamant. Ziaristii pot participa doar ca observatori. Nu au competente sa evalueze activitatea pe care o desfasoara profesorii. Este important totusi sa fiti sustinuti de presa si cred ca acesta este motivul pentru care au facut parte din juriu, dar sunt in MECTS suficienti profesori care isi pot evalua colegii, avand competentele necesare unui evaluator.
   Mentionez ca eu in formular nu am folosit verbul “INCEARCA”. Ati folosit acest verb pentru ca asa ati dorit sa DEFORMATI ADEVARUL. Cititi cu atentie formularul. Nu puteti prezenta munca mea de un an cum doriti. Tot in acel e-mail ati fost atentionata sa modificati, dar nu ati dorit si nu stiu de ce?
   Cu speranta ca pe viitor nu o sa mai procedati asa va doresc succes in activitatea pe care o desfasurati!

 9. Nu cred ca trebuie sa faceti morala nimanui dna Claudia, nici nu conteaza daca domnul Breaban este bibliotecar public sau universitar, sau cercetator sau inalt analist politic. In primul rand este om si are dreptul la o opinie, si fiecare judeca lucrurile din jurul sau prin propria sa educatie si experienta de viata. Daca a domnului este una in care s-a dovedit ca doar incompetenta sau coruptia primeaza nu este vina bietului om. Ce este interesant in tot discursul acestui OM este faptul ca nu ne spune nimic despre premiul al III-lea. Brusc juriul a avut un acces de constiinta si s-a rusinat si l-a acordat cui trebuia, gresind doar in cazul primelor doua premii, sau si cel de al treilea premiu a fost acordat tot asa in scop caritabil? O alta observatie interesanta a acestui OM este aceea in care spune ca aceste candidaturi nu au fost cu nimic deosebite fata de a altor bibliotecari din tara, si ca acestea nu au nimic de a face cu educatia. Sa tragem de aici concluzia ca biblioteca publica, caci despre ea este vorba nu are nimic de a face cu educatia? Si un ultim aspect, daca tot a facut eforturi sa vada ce articole semna doamna de la Avrig, presupun ca avea cunostintele necesare sa caute si sa afle si cine au fost membrii juriului. Daca dna Draganescu, castiga cinstit anul trecut concursul, anul acesta a devenit brusc o incompetenta si o corupta sau este un conflict de interese intre bibliotecarii universitari ieseni?

  • Stimate doamne, Claudia Serbanuta si Constanta, eu am ridicat niste problem extrem de grave legate de “gala”, dar mi se pare ca fie ca nu ati inteles acest lucru, fie cautati sa ascundeti gunoiul sub pres. Pe mine nu ma mira, fiindca este un obicei romanesc, mai ales atunci cand, poate, unele dintre dumneavoastra sunteti direct responsabile de situatie. Stimata doamna Claudia, CARE ANUL TRECUT ATI FACUT PARTE DIN JURIU, fara sa le impartasiti colegilor nimic din aceasta experienta a dv., dupa parerea dumneavoastra cand ar trebui sa vorbim? Se pare ca dumneavoastra nu agreati deloc ideea ca trebuie sa avem dreptul la a ne spune parerea cand avem ”plangeri/nemultumiri/indicatii”. Va inteleg ca va deranjează, caci incep sa deduc ca dumneavoastra purtati o mare vina pentru ceea ce s-a intamplat. Stiu ca sunteti obisnuita ca lumea sa va laude, dar eu n-am s-o fac pentru un simplu motiv: inca nu mi-ati dovedit ca meritati. Ca este asa o dovedeste si urmatorul fapt: imi reprosati ca am nemultumiri si ca le exprim public, insa la finalul comentariului dumneavoastra cereti “opiniei publice” sa nu taca, ci sa vorbeasca deschis, adica sa va laude. Ar fi trebuit sa fiti putin mai atenta la disciplina numita logica. Faptul ca-mi reprosati ca nu stiu nimic despre cei premiati nu mi se poate imputa, ci doar organizatorilor. Eu am studiat profilele finalistilor si, cu cateva exceptii, acestea nu au iesit din ordinar. Poate ca persoanele respective au CV-uri exceptionale, insa atunci vina va apartine in exclusivitate ca nu le-ati facut cunoscute pe site-ul consacrat ”galei”. Prin urmare, eu nu critic prestatia concurentilor, ci a juriului si a organizatorilor. Imi reprosati, doamna Constanta, ca nu am zis nimic de locul al 3-lea. Explicatia pe care o dati este puerila. Initial as fi vrut sa amintesc faptul ca organizatorii au premiat candidata de pe locul al 3-lea fiindca a stat ore suplimentare in folosul studentilor. Acest criteriu imi dovedeste ca majoritatea celor din juriu nu sunt la dispozitia cititorilor si atunci ei il considera ca o mare fapta de “arme” in randul breslei. Va garantez insa ca aceasta atitudine este una normala la majoritatea colegilor cu adevarat profesionisti. Am avut insa o retinere fata de a aduce reprosuri fata de acest candidat (pe care, din pacate, nu-l cunosc) deoarece m-au impresionat CV-ul si recomandarile domniei sale, SI M-A INDIGNAT FAPTUL CA DNA ELENA CHIABURU A FOST (PAREREA MEA!), UMILITA PRIN ACEASTA SCOATERE IN EVIDENTA A UNUI „NIMIC”; MAI BINE NU-I DADEAU NICI UN PREMIU, DECIT S-O FACA IN ACEST FEL. Daca ati fi citit cu atentie profilele candidatilor, cu siguranta ca ati fi remarcat si dumneavoastra acest lucru! Desi, daca stau si ma gindesc bine, in anii 2010- 2011, 2012 si cine stie pina cind, in ROMANIA ESTE INTERZIS PRIN LEGE SA LUCREZI SUPLIMENTAR SI SA FII PLATIT. Prin urmare, d-na Chiaburu putea sa se orienteze mai bine si in loc sa se omoare scriindu-si cartile si articolele, era suficient sa vina la serviciu simbata si sa-si bea cafeluta in tihna! Si inca ceva, m-ar fi interesat sa vad profilul tuturor celor 40 de candidati initiali, fiindca, dupa ce am vazut ca s-a intimplat cu cei 10 finalisti, sigur au mai fost si alti nedreptatiti. Si, ajungand in acest punct, va promit ca ma voi inscrie la aceasta gala abia in momentul in care nu-mi va mai fi insultata inteligenta de catre niste organizatori amatori si/sau cu parti pris. Dv. de ce va legati de d-na Draganescu, dar nu scoateti un cuvint despre cel de-al doilea director de biblioteca prezent in juriu, si care, in mod evident, a fost mai „tare” decit dinsa, de vreme ce premiile mari au fost date oamenilor lui? Totodata, va transmit ca nu sunteti in masura sa-mi reprosati o vina pe care nu o am: invidia. Sunt vinovat de altruism, de dezinvoltura cu care-mi sustin opiniile, de curajul de a nu tacea cand altii o fac, insa in nici un caz de invidie.
   In sfarsit, va transmit doamna Constanta ca n-am sustinut ca activitatea de biblioteca publica n-are legatura cu educatia, ci doar activitatile evidentiate de juriu nu au legatura cu biblioteconomia. SI VA SPUNE ASTA UN OM CARE LUCREAZA IN CEA MAI VECHE BIBLIOTECA SPECIALIZATA DIN TARA. Afirmatia dumneavoastra ma face sa cred ca faceti parte dintr-o categorie profesionala care (in alte vremuri) punea bibliotecarii sa tina orele profesorilor absenti, iar la bilant evidentia meritul bibliotecarei ca a tinut orele de matematica sau chimie in loc sa critice inactivitatea profesorilor chiulangii. Cand o sa premiati si activitatea femeilor de serviciu din scoli (si munca lor e onorabila si este esentiala in procesul educativ), mai ale ca unele dintre ele sunt puse sa supravegheze elevii in timpul in care unele cadre didactice nu-si fac treaba?

   • Stimate domn, eu nu m-am legat de absolut nimeni. Nici de Draganescu, nici de cel de al doilea director de biblioteca si nici de vreun alt membru al juriului. Am facut o simpla observatie la mesajul dumneavoastra.

    Dumneavoastra sunteti cel care a declarat ca juriul este incompetent sau corupt. Iesean fiind, m-am gandit ca trebuie sa stiti ceva din moment ce aveati amanunte de cum se imparte premiul, fifty-fifty si nu altfel, şi v-am crezut stimate domn, caci sunteti caracterizat de: “altruism, de dezinvoltura cu care-mi sustin opiniile, de curajul de a nu tacea cand altii o fac, insa in nici un caz de invidie” si mai aveti si atu-ul ca lucrati in “CEA MAI VECHE BIBLIOTECA SPECIALIZATA DIN TARA”. Cum era sa nu va cred?

    Insa acum, sincer, nu mai stiu. Ba e de vina doamna Claudia ca a fost anul trecut in juriu, ba doamna Chiaburu ca nu a refuzat premiul, ba organizatorii ca au ales din aplicatii doar ce au vrut, desi ele au fost completate de candidati si daca ei au scris printre altele si lucruri pe care dumneavoastra le considerati ca fiind nimicuri…ba nu aveti nimic cu candidatii, insa ii luati in zeflemea, sigur, eu inteleg ca inaltimea profesionalismului dumneavoastra va permite, insa nu inteleg care e miza.

    O fundatie, ca multe alte fundatii din Romania si de aiurea, a acordat niste premii asa cum a inteles ea sa le acorde. La acest concurs, dupa cum spuneati dumneavoastr, au participat 40 de bibliotecari din poate mii de bibliotecari din tara. E evident pentru oricine ca titlul de cel mai bun nu este relevant (caci nu a fost atinsa masa critica). Deci, intrebarea este: Care e miza?

 10. A aparut o noua specializare a romanului de rand.

  Daca pana acum tot romanul era specialist in fotbal si politichie, iata ca se profileaza o noua specializare a sa, aceea in domeniul biblioteconomic. Si, ca orice bun roman, care doreste binele si propasirea neamului sau, creativ si filosofic, apeleaza la acelasi singular si suprem mijloc: „toti e prosti si corupti, numai eu am dreptate !”

  Ai nene, cum sa n-ai ! Si ce faci cu ea? ca sa zic asa, Daca astia e scartari si-ti tulbura somnul nocturn, de ce nu faci mata o campanie de strangere de fonduri si nu pui de o gala, uite asa, sa amuteasca gura dulcelui targ!

 11. Avem un “OK” (sau măcar un răspuns, oricare ar fi el) din partea Fundaţiei Dinu Patriciu referitor la publicarea aplicaţiilor-candidatură la Gala Premiilor in Educaţie?

  Reiterez că aceasta ar fi singura posibilitate ca nemulţumirile să fie canalizate 🙂 către practici, moravuri, idei, şi nu către oameni…
  (luaţi aminte la una dintre reacţiile la recentul meu topic referitor la Biblionet: nu problemele semnalate şi aduse în discuţie sunt înfierate tovărăşeşte, ci modesta mea persoană; dacă ar fi să răspund în acelaşi registru minor colegei care pretinde că a evoluat de la statutul de bibliotecar comunal la cel de trainer şi coordonator judeţean, aş fi putut replica: soluţia pentru un utilizator nemultumit de serviciile bibliotecii noastre sau pentru un cursant care cere mai multe “explicaţii” – apropo suntem “profesori” – este să îl luăm la pălmi, cum se zice la Poplaca? 🙂 ; scuze pt. off topic).

  • Eu una, nu am primit deocamdata nici un raspuns de la Fundatie. Sper ca nu asta sa fie raspunsul :))

   In orice caz, asemenea discutii probabil ca ar fi fost evitate intr-o anumita masura daca documentatia de concurs ar fi continut o copie dupa cartea de munca si un CV, Nu ni s-a cerut, si juriul nu a vazut decit aplicatia on line, in care eu puteam sa scriu orice. Dar tocmai pentru ca am stiut ca si anul trecut o cistigatoare a fost contestata ca n-a facut ceea ce a scris in aplicatie, am cerut eu permisiunea de a-mi face cunoscuta aplicatia. Si da, nu neg faptul ca m-a deranjat faptul ca din toata aplicatia mea s-a evidentiat tocmai cel mai non valoric aspect; acesta este al doilea motiv pentru care voiam sa mi se cunoasca prestatia si ca n-am luat premiu pentru un “nimic”. Numai ca Fundatia este o institutie de drept privat care are valorile proprii, nici macar nu este obligata la transparenta, iar eu am inteles acest lucru, asa ca nu ma aruncati in conflicte de interese imaginare: e plina lumea de cistigatori oarecare; pierdantii buni ii gasesti mai greu! Nici nu ma feresc sa admit ca la interviu n-am fost in cea mai buna forma, asa incit probabil asta este locul meu. Dar, daca sintem onesti, am vazut cu totii ca tentativa de frauda on line la voturile de popularitate a fost sanctionata si, iertata sa fiu, d-na Grancea, de pe locul unu pe care l-ati ocupat vremelnic, ati fost trimisa in a doua parte a clasamentului. Ar trebui sa aveti o explicatie pentru intimplarea care, de altfel, v-a suparat suficient de tare incit sa postati un mesaj de persecutie pe contul dv., dar a disparut dupa Gala. Condeiul bun pe care il aveti si apelul la statistici nu pot anula umbrele pe care singura le-ati aruncat asupra dv. cu votul on line si cu eventuala bifare a activitatilor muzeului in contul bibliotecii, sugerata de postarile anterioare. SINTETI CHIAR OBLIGATA SA STITI CARE AU FOST ELEMENTELE CARE AU CONVINS JURIUL, pentru ca, asa cum scria Nic Constantinescu mai sus, ati devenit un reper.

   • Iar pentru doamna dr. Chiaburu, a carei activitate o respect, singurul meu mesaj este ca sunt dezamagita.

    La acuzatiile de incompetenta si coruptie aduse unei colege, tot ceea ce ati gasit de spus a fost: “nu ma feresc sa admit ca la interviu n-am fost in cea mai buna forma” si mai mult decat atat, intariti acuzatiile, afirmand ca juriul nu are cum sa verifice ce au scris candidatii (desi candidaturile, cel putin asa scrie in regulament, trebuiau trimise prin posta insotite de actele doveditoare), s-a inventat telefonul, internetul, dar juriul nu avea cum sa verifice – deci e incompetent. Este jalnic si patetic stimata doamna.

    Daca vreti sa fiti cunoscuta asa cum considerati nu trebuie decat sa va construiti un site si sa puneti acolo toata activitatea dumneavoastra. De ce aprobari aveti nevoie pentru aceasta?

    • Draga Constanta, mai intii – niste consideratii generale: 1) ar fi trebuit sa fii dezamagita de mine daca, atita cit ma stii, de data asta as fi trecut prin experienta Galei Premiilor fara sa scot un cuvint despre asta! Nu e prima data cind semnalez o impostura – se intimpla doar ca de data asta sa ma fi aflat si eu in preajma. Dincolo de cistigul de imagine si cel financiar, intentia cu care am intrat in aceasta competitie a fost tocmai aceea de a impartasi ulterior experienta. Citiva dintre cei care ma cunosc, care m-au recomandat si care acum citesc stiu ca le-am spus in particular ca la finele competitiei, indiferent cum voi iesi eu din aceasta intreprindere, imi voi face cunoscut parcursul. De asemenea, cind am intrat in competitie, am fost constienta ca, in cazul unui rezultat bun imi vor reveni o serie de OBLIGATII profesionale si de imagine: a) fata de comunitatea noastra de bibliotecari; b) fata de competitia in sine, care este, totusi, singura de prestigiu din Romania ce acorda atentie si bibliotecarilor; c) fata de Fundatia Dinu Patriciu, care ofera onorantele premii si care se asteapta de la premiantul ei sa fie un veritabil lider de opinie in zona proprie de activitate.
     2) –raspunsuri punctuale: nu m-am scuzat ca la interviu n-am fost in forma: BA DIN CONTRA, am puterea sa recunosc ca a fost un punct al parcursului meu pe care nu l-am manageriat asa cum trebuie; in ciuda aparentelor, sint timida si un prost vorbitor si am curajul sa-mi admit slabiciunea, fara sa invinovatesc pe nimeni, dar si fara sa pretind merite necuvenite. Deci, din acest punct de vedere, probabil ca locul trei e potrivit pentru mine.
     – nu o acuz pe d-na Grancea de incompetent si coruptie: primul lucru pe care mi l-au inoculat profesorii mei a fost sa citesc critic un document! Fireste ca am urmarit cu atentie evolutia tuturor contracandidatelor mele, le-am citit frinturile de aplicatii publicate de Fundatie si am incercat sa-mi fac o idee despre competentele juriului. Dupa premiere, am vrut sa descopar realizarile celui mai bun bibliotecar din Romania in anul 2011, pentru ca, eventual, sa invatam din bunele practici ale domniei sale. Din pacate, am gasit un parcurs incorect si, hai sa folosesc un eufemism, incomplet, si am dorit o lamurire pe care o puteati cere si dv. de la etalonul profesional la care urmeaza sa fiti raportata cel putin un an de aici inainte. Daca cititi cu atentie conditiile de jurizare de pe site-ul Fundatiei veti vedea ca scrie clar: JURIUL NU VA VEDEA DECIT APLICATIILE TRIMISE IN FORMA ON-LINE; eventualele material insotitoare / doveditoare nu ajung la juriu decit DACA ACESTA LE CERE. Intimplarea face ca eu sa fi trimis prin posta ceea ce am pus si pe Internet, dar au fost candidati (chiar si de anul trecut, care pot confirma ce spun eu acum) ce nu si-au insotit aplicatia de nici un fel de act doveditor; nici macar un CV – fara ca asta, din punct de vedere strict formal, sa fie eronat: Fundatia a dorit o “minima rezistenta” si e dreptul ei sa procedeze asa. S-a pornit, desigur, de la premisa ca sintem oameni seriosi, intelectuali, chiar cum se pretinde aici cu indignare, ca din punct de vedere juridic, prezumtia de nevinovatie functioneaza si ca acesti intelectuali seriosi, pretendenti la excelenta nu vor incerca sa fenteze. Prin urmare, nu sint nici jalnica si nici patetica, din cauza ca, iata, s-a fentat.
     Dupa editia de anul trecut, cind la fel s-a contestat o cistigatoare, vocile unor profesionisti din tara si din strainatate au solicitat Fundatiei stabilirea unor criterii si proceduri de evaluare care sa nu mai ingaduie fraude. Asa au aparut anul acesta RECOMANDARILE pentru inscrierea la competitie, dar ATIT; daca nu cumva, intervalul destul de mare de timp lasat intre premiere si plata efectiva a banilor o fi facind parte tot din strategia de verificare a conduitei si competentei noastre ). Ceea ce este sigur, dupa cum dovedeste discutia noastra, e ca minima rezistenta da rezultate pe masura: cel mai bun bibliotecar din Romania anului 2011 ar trebui sa poata raspunde fara sa clipeasca ce anume sta la baza performantei domniei sale: 1, 2, 3… In schimb dna Maria Grancea nu este capabila sa lege doua fraze articulate care sa-i motiveze performanta: „Nu stiu care au fost elementele care au convins juriul ca premiul sa-mi fie acordat mie… Despre profesionalismul meu nu puteti discuta atata timp cat nu ma cunoasteti….Ce am facut eu, daca bibliografiile au fost sumare va invit la Avrig…”, dar insira bine din condei: „ Stiti ce performanta facem noi, noi bibliotecarii din aceste biblioteci MICI? Noi le tinem in viata, le facem sa traiasca”…. Nu sunt cu stea in frunte dar AM SCHIMBAT CATE CEVA IN COMUNITATEA MEA. Nu asta era principalul criteriu de eligibilitate?” Vrem doar sa aflam cum!
     Celalalta obligatie – de promovare a competitiei este onorata de dna Maria Grancea in felul urmator: „Nu stiu care au fost elementele care au convins juriul ca premiul sa-mi fie acordat mie, nu am fost la Gala… Nici macar nu am fost la Gala deoarece intre interviu si Gala am avut un deces in familie… „
     De promovarea Programului Premiile in Educatie de catre d-na Grancea nici nu mai e nevoie sa spun nimic: in acest moment, Fundatia Dinu Patriciu nu are nici macar o poza cu BIBLIOTECARUL ANULUI 2011, pe care s-o puna intr-un catalog! Dar poate ca, atita vreme cit banii inca nu au fost virati in conturi, iar cineva de la aceasta institutie urmareste discutia, mai reflecteaza inainte de a-i da de-aiurea!
     Dar, in logica dv., dna Constanta, ar trebui sa fim mindri si fericiti, privind cu incintare la reperul biblioteconomiei romanesti pentru cel putin un an (si daca lucrurile nu se schimba pina la anul, la editia viitoare, cistigatorul marelui premiu de anul acesta va stabili criteriile de jurizare si ii va evalua cu competenta si profesionalism pe colegii care vor candida in 2012).
     Acestea sint mizele pe care nu le vedeti: a) fata de comunitatea bibliotecarilor; fata de competitia care poate sa contribuie la schimbarea in bine a profesiei noastre gratie prestigiului pe care ni-l poate conferi, si evident, c) fata de Fundatia Dinu Patriciu, singura din Romania care ne baga in seama si pe noi.

   • Stimata doamna,
    Asa cum am raspuns si domnilor de mai sus va raspund si dvs: nu am votat eu. Am postat intr-adevar mesajul “lacrimogen” pentru a opri voturile care nu stiam de unde veneau si am sters postarea dupa ce s-a incheiat procesul de votare pentru ca nu-si mai avea rostul. Asta e tot. Era singurul lucru pe care il puteam face atunci, nu vad cum altfel as fi putut comunica cu cei care se intreceau cu zelul. DAR NU AM VOTAT EU.
    Nu am pus activitatile Muzeului in contul bibliotecii – chiar daca era tot munca mea – nici macar nu am pus in aplicatie TOATE activitatile bibliotecii ci DOAR ACELEA CARE AVEAU LEGATURA CU CRITERIILE LEGATE DE CANDIDATURA. Cred ca sunteti in masura sa faceti diferenta dintre un muzeu si o biblioteca publica. (PUBLICA).
    Daca tot ati intors pe o parte si pe alta informatiile sumare, scoase din context, despre mine si activitatea mea cel putin mergeti pana la capat. Asa cum am spus tuturor : va astept la Avrig. Nu sunt cu stea in frunte dar AM SCHIMBAT CATE CEVA IN COMUNITATEA MEA. Nu asta era principalul criteriu de eligibilitate?
    Incep sa regret faptul ca mi-am depus o candidatura, am crezut ca este vorba de o elita si constat ca m-am inselat. Balacaritul pe site-uri, criticile nefondate, datul cu noroi si acuzatiile fara acoperire nu sunt de demnitatea si probitatea pe care ar trebui sa le aiba un bibliotecar. Fie el si superspecializat.
    La urma urmelor daca veneam dintr-o “judeteana” eram altfel? Sa stiti ca si in comunitatile mici cresc Oameni.

 12. Multumesc pentru felicitarile dvs si incurajari.
  Sunt de acord cu doamna Claudia privind publicarea aplicatiilor, asa poate se dumiresc si altii. (Domnului Breaban i-am raspuns).
  Sper ca – asa cum s-a spus si aici – mai multe biblioteci mici isi vor face curaj sa isi prezinte activitatea. Exista in tara, ca numar, mai multe biblioteci cu post unic decat judetene sau municipale. Toate aceste biblioteci mici traiesc prin bibliotecarii lor. Acolo unde bibliotecarul alege sa plece cautand un loc de munca mai bine platit BIBLIOTECA MOARE, in majoritatea cazurilor.
  In Tara Oltului – zona sudica a judetului Sibiu au ramas din 8 biblioteci publice, cate erau in 2000, doar 2 : cea de la Avrig si una pe cale de disparitie la Turnu Rosu. Am vazut, cu durere, murind biblioteca dupa biblioteca. Au ramas spatiile si cartile – deteriorate acum – goale, au ramas comunitatile fara accesul la serviciile de biblioteca. Despre eforturile de a mentine o biblioteca si de a o face sa se dezvolte prin noi servicii si activitati, in lipsa unui buget sau a unei alt fel sustineri financiare, mereu intre tirurile politicii locale nu prea vorbeste nimeni.
  Nu stiu care au fost elementele care au convins juriul ca premiul sa-mi fie acordat mie, nu am fost la Gala din cauza unui deces in familie survenit intre ziua interviului si cea a decernarii premiilor.
  Am inteles ca obiectivul acestei Gale este acela de a premia performanta in educatie – nu felul in care ne facem meseria ca bibliotecari (asta poate face ANBPR-ul), ci felul in care, prin meseria noastra, facem educatie.
  Imi ramane insa mandria ca numele Avrigului – in care sunt mandra ca traiesc – si al Bibliotecii in care lucrez de multi ani au fost rostite pe acea scena. Imi ramane obligatia de a demonstra ca nu a fost un premiu atribuit intamplator, iar pe cei ce doresc sa ne cunoasca ii invit la Avrig.
  Felicit pe doamnele care au castigat celelalte premii si le doresc, din toata inima, succes mai departe.
  Multumesc, inca o data, tuturor pentru felicitari si incurajari.

  Maria Grancea

  • Nu cunosc activitatea dnei Maria Grancea şi nu contest activitatea dumneaei. Dintr-un anumit punct de vedere o respect pentru faptul că a adus în top şi bibliotecile din comunităţile mici unde lucrează oameni pasionaţi de profesia dlor.
   Am urmărit disputele în jurul acestor premii şi am citit articolul menţionat de dl Breaban.
   Dna Grancea spunea “Am inteles ca obiectivul acestei Gale este acela de a premia performanta in educatie – nu felul in care ne facem meseria ca bibliotecari (asta poate face ANBPR-ul), ci felul in care, prin meseria noastra, facem educatie.” Îmi permit discret să vă atrag atenţia că, atunci când vrem să facem educaţie ar trebui să lăsăm deoparte neâmplinirile şi apa neâncepută, să tehnoredactăm un articol dintr-o publicaţie culturală într-o ortografie corectă (cu diacritice), deoarece şi aceste mici amănunte ţin de educaţie.
   O felicit sincer pe doamna Grancea pentru faptul că a crezut în munca şi realizările dumneaei şi a aplicat pentru aceste premii, oferind şi altor bibliotecari pasionaţi din biblioteci mici dar cu realizări mari un imbold pentru a participa şi dumnealor.

   • Multumesc pentru observatie, imi asum greselile,(astea sunt ale mele) nu am verificat probabil setarile si nici textul dupa tehnoredactare.
    Multumesc si pentru felicitari.

    Ma bucur ca toata disputa din jurul premiului I trimite la articolele mele pe care toata lumea le citeste cu foarte mare atentie, altfel aceste doua articole de pe site-ul Cindrelului nu ar fi fost citite decat de cei care fac cercetari etnografice.
    Ma bucur si ca toata lumea incearca sa-mi gaseasca cate ceva pentru a demonstra nu stiu ce. “Om sunt si nimic din ceea ce este omenesc nu-mi este strain” – asa ca, in mod sigur se vor mai gasi greseli in viata mea, in textele mele, in visele mele si in tot ceea ce am facut, dar, nu am nimic de ascuns.
    Cu stima,
    Maria Grancea

 13. OAU!
  Hmmm… Ce idee importantă a fost lansată aici! Aceea a unor pagini prin care fiecare bibliotecar sa poata sa se prezinte, sa caute un canal de comunicare poate?! Hmmmm un fel de tablou de competente. Ce interesant! Aici, pe Prolibro se poate face acest lucru foarte usor si am putea incepe cu profilurile castigatorilor din acest an daca acestia vor dori acest lucru?! si nu numai dansii au cate o poveste interesanta sa spuna… sunt convins ca foarte multi sunt cei care au cate o poveste sa spuna, una decentă, una plina de onoare, lipsita de exagerari si mize…

  Ce idee bună!

  Cât despre fond, numai o poiana ar putea încape și bunele și relele?!

  P.S. Da, împreună cu toți cei care au participat anul trecut și anul acesta formați repere ale breslei, fie și numai pentru curajul de a face un pas în față și de a trece printr-un proces de selecție (indiferent care au fost criteriile sau modul de desfășurare, nu importă acesta acum). Ridic pălăria și vă sărut mâinile doamnelor pentru tot! Mult succes!

  • Un adevarat gentleman! Bravo!

  • Draga Nic, n-o sa-mi fac site; tu stii ca eu traiesc in secolul XVII si ca ma simt bine acolo) Dar, ca sa inchei povestea asta, un rezumat al aplicatiei mele pot face, explicind conceptia generala pe care am construit-o, fara sa dau nume de persoane, firme si institutii, asa cum a fost depusa la Fundatia Dinu Patriciu.
   In primul rind, mi-am construit aplicatia pe doi piloni principali: ideea de excelenta in educatie si afirmatia d-nei Tincuta Baltag, directorul Fundatiei Dinu Patriciu din Raportul de activitate pe anul 2010, cu privire la bibliotecari, conform careia Gala isi doreste sa reprezinte un MOMENT DE PROMOVARE A REPERELOR DE NORMALITATE IN LUMEA BIBLIOTECILOR ROMANESTI. Deoarece ATITUDINEA NORMALA PENTRU A AJUNGE LA EXCELENTA este munca sustinuta, cu pasiune si responsabilitate, am scos in evidenta REALIZARILE PE DOUA PLANURI – ale mele personal si ale Bibliotecii ca institutie, in anul scolar 2010 – 2011, crezind ca pot oferi un exemplu de normalitate: UN SPATIU DE BIBLIOTECA MODERN SI PRIETENOS, CU DOTARI VALOROASE SI SERVICII BUNE, OFERITE UNUI PUBLIC INSTRUIT SI AVIZAT, CARE APRECIAZA BIBLIOTECA (inclusiv prin recomandarile ce au fost trimise pentru mine) dar totodata, UN PUBLIC CARE ISI CUNOASTE DREPTURILE SI NU EZITA SA SI LE REVENDICE; iar eu, ca BIBLIOTECAR UNIVERSITAR – (cu toata modestia) UN OM DE CULTURA, NU UN FUNCTIONAR CE-SI TERMINA PROGRAMUL LA ORA 16. Evaluarea vizind ultimul an scolar si stiind ca juriul nu vede initial decit aplicatia on line, m-am gindit sa dovedesc cele spuse prin inserarea la locul potrivit a paginilor web ce fac referire la prestatiile mele si prin argumente oferite individual de persoanele cu care am colaborat, prin recomandari asumate cu toata seriozitatea.
   Asa cum s-a vazut pe site-ul Fundatiei, criteriile de evaluare au urmarit: PARTICIPAREA LA ACTIVITATI DE DEZVOLTARE PERSONALA SI PROFESIONALA: in anul scolar 2010 – 2011 mi-a aparut o carte la Editura UAIC, am publicat 7 studii si articole, din care unul indexat intr-o baza de date internationala, am participat la 5 conferinte si simpozioane nationale si internationale, am facut parte din comitetul de redactie al unei publicatii de specialitate indexata intr-o baza de date stiintifice internationala si in cel de recenzare al unei conferinte internationale de prestigiu.
   Privitor la realizarile BIBLIOTECII ca institutie, un aspect evaluat a fost cel a COLABORARILOR SI al PARTENERIATELOR. La FEAA avem astfel de colaborari pentru toate aspectele functionarii unei biblioteci de facultate (ce tin de procesul educational, schimb de publicatii si informatii stiintifice, rezolvarea unor nevoi punctuale de informare, suport logistic, sponsorizari); promovarea profesiei, a serviciilor si imaginii institutiei; activitate asociativa; diseminarea informatiei europene; conservarea si valorificarea culturii nationale; campanii proprii de cercetare, cu: BIBLIOTECI Universitare si publice; DISTRIBUITORI DE PUBLICATII straine (carti si periodice) si Baze de date stiintifice; EDITURI Romanesti si Straine; FURNIZORI DE TEHNICA DE CALCUL, CONSUMABILE, BIROTICA SI PAPETARIE; DIRECTII JUDETENE ALE ARHIVELOR STATULUI; INSTITUTE DE CERCETARE din Iasi si din tara; SPECIALISTI IN DOMENIUL ISTORIEI CULTURII din tara si R. Moldova (pentru fiecare categorie urma insiruirea numelor de persoane si institutii, plus Recomandari doveditoare depuse pe site-ul Fundatiei Dinu Patriciu).
   Alt aspect evaluat a fost SPORIREA, DIVERSIFICAREA SI DISEMINAREA FONDULUI DE CARTE. In acest sens, politica de achizitii a Bibliotecii FEAA presupune adecvarea la utilizatorul real (publicatii aparute in ultimii 5 ani). Strategia principala este deplasarea la Tirgurile Nationale de Carte unde obtinem preturi mai mici si contracte mai avantajoase, intr-un timp scurt comparativ cu alte moduri de achizitie, identificam surse de aprovizionare mai ieftine si mai sigure, ma documentez asupra noutatilor si tendintelor inovatoare in domeniu; mentin si amplific relatii deja existente cu furnizorii deveniti traditionali. (Anul trecut am cumparat 2631 vol. / 1531 titl. cu reduceri de pret intre 10 si 50 % fata de catalog).
   Privitor la DISEMINAREA FONDULUI DE CARTE: periodic, Biblioteca FEAA selecteaza fondul de carte, iar publicatiile mai vechi de 5 ani sint transferate cu titlu gratuit in diverse locuri (urma insiruirea). O parte a DONATIILOR strinse le-am oferit unor biblioteci din Iasi si din tara, unor studenti si doctoranzi interesati. In cadrul relatiilor personale stabilite cu specialisti preocupati de cultura romana veche, am oferit si lucrarile mele in diverse locuri din tara si din R. Moldova.
   MODERNIZAREA a presupus: inlocuirea sistemului de acces in Biblioteca pe baza de amprenta digitala cu o varianta noua; adaugarea celui de al treilea copiator; revizia si repararea celor 3 imprimante de retea; inlocuirea sistemului de iluminat cu unul mai performant si economic. Am adaugat aceste elemente de natura administrativa deoarece Biblioteca nu inseamna doar oameni si carti, ci si spatiu, sisteme de alimentare cu electricitate ce te lasa in pana ori conducte de apa ce se sparg cind ti-e lumea mai draga…
   A treia chestiune viza MODUL IN CARE UTILIZAM NOILE TEHNOLOGII / POLITICI / PRACTICI de informare si documentare in randurile cititorilor si METODELE DE PROMOVARE a acestora. Aici am inceput cu acea caracterizare generala preluata si in scurta biografie ce mi-a fost construita, potrivit careia Biblioteca FEAA este una hibrid in care rolul cartii nu mai este cel principal, a crescut relevanta documentului electronic, a comunicarii in mediul virtual, iar rolul utilizatorilor a sporit prin implicare atit in functionarea bibliotecii cit si a Facultatii in ansamblu. Am argumentat faptul ca Biblioteca a preluat unele activitati ce nu pot fi incluse in domeniul strict al biblioteconomiei, dar care contribuie la solida ei integrare in viata universitara. Reteaua informatica interna si contul personal ii dau studentului posibilitatea sa utilizeze computerul pentru acces la situatia scolara, cursuri on-line, informatii de uz intern pentru care ar trebui contactat Secretariatul si alte departamente. Din Biblioteca, studentul FEAA isi rezolva si exerseaza temele de seminar, isi alege disciplinele optionale de studiu, specializarea si tema de licenta dorita, se inscrie la examene, solicita adeverinte fara sa depuna cererea pe hirtie, işi ia orarul, adreseaza intrebari profesorilor si diferitelor departamente, exprima opinii, da sugestii, discuta cu colegii, anunta si organizeaza evenimente etc. In sesiunile de examene, in Biblioteca se sustin probe on-line la diferite discipline pe platforma BlackBoard etc.
   In zona PRACTICILOR NOI, am argumentat sprijinirea de catre Biblioteca a procesului de predare printr-un exemplu mai aparte: la FEAA functioneaza sectia Business Administration si masterul Finance risk management (in colaborare cu Univ. Groningen), cu predare in limba engleza, pentru care s-au adoptat manualele necesare de la Editurile PEARSON si CENGAGE. Sintetic, ma ocup de contactele cu aceste edituri si organizarea vizitelor la Iasi a reprezentantilor lor pentru sedinţele de prezentare a cartilor tiparite si a resurselor on-line aferente fiecărui titlu cu profesorii titulari de discipline la sediul FEAA si derulez achiziţia propriu-zisa a resurselor in colaborare cu Departamentele Achizitii, Financiar si Contabil ale UAIC (la fel, citeva recomandari ale profesorilor, ale departamentelor administrative ale UAIC si a furnizorului PEARSON au intarit afirmatiile mele).
   METODELE DE PROMOVARE sint – in exterior: prin expunere in cuprinsul materialelor de prezentare a FEAA: ghiduri, pliante, volume aniversare, standuri la Tirguri Educationale; Ziua Portilor Deschise, Caravana pentru atragerea viitorilor candidati; – interior: comunicare interactiva in sala de lectura si on-line pe Portalul FEAA pentru cunoasterea modului de organizare si a serviciilor oferite, tehnici de reperare a documentelor, de utilizare a continutului lor in acord cu disciplina studiata; distribuirea extraselor din Regulament; seminarii in Biblioteca pentru a explica studentilor modul de lucru cu kit-urile mentionate, a-i ajuta sa-si insuseasca elementele teoretice si practice ale obiectului de studiu, dar si metodologia cercetarii in general (unul o sa-l tin chiar azi, la ora 16, cu scoala doctorala). In sens invers, utilizatorii FEAA fiind instruiti, cu abilitati tehnice evoluate, in multe cazuri cu experienta chiar mai mare decit a noastra, care isi cunosc drepturile, dar sint si ocupati, dezorientati si vor un raspuns rapid, fara sa ii intereseze cum se obtine, sint incurajati sa faca solicitari, sa dea sugestii de achizitii, de introducere a noi surse si metode de informare. Promovarea tehnologiilor presupune si: construirea unui soft propriu de biblioteca de catre Departamentele Baze de date si Server ale FEAA, eliminind astfel dependenta de un furnizor; folosirea bazelor de date open acces; sustinerea Filialei de Stiinte Economice a BCU prin darea in custodie a 30 de computere si asigurarea asistentei tehnice pentru ele.
   Alt punct a fost cel al VOLUNTARIATULUI, singurul apreciat, se pare, si pe care l-ati vazut rezumat oarecum in biografia ce mi-a fost construita, asa ca merg mai departe cu sinteza. Referitor la CONTRIBUTIA PERSONALA AVUTA LA DEZVOLTAREA BIBLIOTECII, esenta aplicatiei este urmatoarea: fiind aici chiar de la infiintare, in anul 2002, dar venind de la Filiala de Stiinte Economice a BCU „Mihai Eminescu” din Iasi, am avut curajul de a impune tranzitia de la modelul biblioteconomic traditional, bazat pe forma unilaterala de comunicare, la modelul modern, in care bibliotecarii sint intermediari intre spatiu, resurse si utilizator. Organizarea Bibliotecii FEAA ca structura subordonata Universitatii, diferita de Filiala de Stiinte Economice a BCU, s-a facut prin analogie cu legile biblioteconomiei formulate de Shiyali Ramamrita Ranganathan (Cartile exista pentru a fi folosite; Fiecare cititor cu cartea sa; Fiecare carte cu cititorul său; Economiseşte timpul cititorului; Biblioteca este un organism în dezvoltare), continuindu-se in ultimii ani cu implementarea conceptului Library 2.0. Inlocuind in postularea acestor legi, CARTE si BIBLIOTECA cu notiunea de INFORMATIE, am pornit de la premisa ca: Informatia exista pentru a fi folosita; Fiecare utilizator cu informatia necesara; Fiecare informatie cu consumatorul sau; Economiseste timpul consumatorului de informatie; Universul informatiei este in continua dezvoltare. La Biblioteca FEAA se urmareste asigurarea nu doar a accesului fizic la carti, ci si accesul la conţinutul lor de idei. Am organizat biblioteca pe principiul accesului liber la raft, implementam tehnologii de informare si documentare si construim relatiile cu lumea din afara. Cei care faciliteaza folosirea informatiei sintem noi, zilnic facind o veritabila pedagogie a informatiei: oferim asistenta infodocumentara prin furnizarea de servicii de referinte, cercetare documentara in colecţii interne si externe, si o asistenta formativa de informare si instruire a utilizatorilor sa cunoasca resursele si serviciile noastre. Ajutam utilizatorii sa descopere resursele pertinente; sa evalueze ce gasesc in bazele de date si reteaua interna a FEAA si sa exploateze informatia depistata; le oferim adresa informatiei in cazul in care noi nu o detinem. Beneficiind de un spatiu special amenajat pentru Biblioteca, avem o functionalitate arhitectonica ce economiseste timpul cititorului. Este evident pentru toti cei care ne trec pragul ca am reusit sa cream un utilizator al Bibliotecii FEAA FOARTE INDEPENDENT, care isi cauta singur informatia necesara; isi listeaza si fotocopiaza materialele utile; poate lucra pe computerul institutiei intr-un cont alocat inca de la inscrierea in anul I sau pe laptop-ul propriu; isi poate salva informatiile sau documentele create pe CD, DVD, memory stick, le poate expedia prin mail-ul oferit gratuit (si aceasta bucata a fost intarita de recomandarile trimise on line).
   Toate acestea sint facute de mine, care sint bibliotecar, nu sef de serviciu sau mai mult, impreuna cu un colectiv de doar PATRU persoane. Daca veti corobora lectura rezumatului cu postarile brutal de sincere ale Georgetei Manafu si cu cele diplomatice ale lui Valentin Smedescu, aveti imaginea completa a experientei mele: mi-am construit aplicatia pe un fundament completamente eronat si, practic, m-am autoexclus (cred ca si la interviu m-am prezentat inabil de eleganta! ) :.
   Cu acest rezumat, interventiile mele legate de GALA PREMIILOR s-au incheiat: asa cum am promis, v-am spus tot!

 14. Cred ca Dna Chiaburu nu a inteles ca este vorba de un concurs.
  Este foarte simplu CONCURS in care sunt si persoane care pierd. Explicatiile alalong de mai sus nu fac decat sa intareasca faptul ca nu stie sa piarda elegant chiar daca la interviu a fost inabil de eleganta uite ca inca o data eleganta are alt inteles. Posibil ca este extraordinara ca om si cu activitati frumoase si poate si o persoana buna in esenta . Insa nu cred ca rezolva ceva daca incearca sa se scoata in fata …mie mi se pare putin tardiv …uite daca aveati site …si renuntati la ideile invechite ca nu aveti nevoie de site ati fi pus aceste activitati ale dumneavoastra pe site , v-ati fi promovat situl si lumea ar fi aflat de toate aceste minunate actiuni pe care le faceti .

  Programul la biblioteca avrig este
  LUNI 14 – 20
  MARŢI 9 – 16
  MIERCURI 14 – 20
  JOI 9 – 16
  VINERI 14 -20

  O cunosc pe Dna Grancea si stiu ca vine si in afara programului la biblioteca, daca doriti sa aflati despre ea cel mai simplu este sa dati pe http://www.google.com doar atat “biblioteca avrig” si daca doriti sa vedeti munca ei va invitam la Avrig.

  O parte din ceea ce ati enumerat mai sus deja se intampla si la biblioteca de la avrig.

  Cu respect ,

  Maria MM

  • Dupa toata tevatura, dna Grancea, Bibliotecarul Anului 2011, nu poate debita decit orarul bibliotecii din Avrig. Ca si Elena Chiaburu, nici eu nu mai am nimic de adaugat. Quod erat demonstrandum!

   • Ba ar mai fi ceva de adaugat: potrivit orarului postat de prietena dnei Grancea, la Avrig, biblioteca este deschisa 36 de ore pe saptamina; in toata Romania, saptamina de lucru CU NORMA INTREAGA are 40 de ore! se pare ca dnei Grancea ii lipseste exact sfertul de norma de la MUZEU. Mai sus, in doua locuri, Maria Grancea afirma ritos ca este angajata cu norma intreaga. Asta inseamna ca BIBLIOTECARUL ANULUI 2011 a comis fals in acte publice prin formularul depus la Fundatia Dinu Patriciu; ar fi trebuit eliminata dupa prima etapa de selectie, nefiind NICI MACAR ELIGIBILA, nu sa intre in finala si basca sa mai si cistige! Angajatii Fundatiei Dinu Patriciu ar trebui sa aiba o explicatie buna de tot pentru premiul asta umbrit din ce in ce mai mult !

    • ce ti-e si cu matematica asta: 6 + 7 + 6 + 7 + 6 = 32. Pina la urma, norma aia de bibliotecar exista? Ca premiul e clar cistigat de cine trebuie.

    • Se vede ca n-ati lucrat niciodata singura in biblioteca – este vorba de post unic, acela este programul cu publicul. In biblioteca mai sunt si alte lucruri de facut, de la chestiunile de gestiune a carti, evidenta, catalogare, clasificare, statstici, tot ceea ce presupune o biblioteca. Si o biblioteca mica are acelasi parcurs al cartii, aceleasi nevoi in organizare, aceleasi probleme administrative. Apropos’ poate ma ajutati o data la spalatul geamurilor sau al parchetului ca … si asta trebuie facut intr-o biblioteca chiar daca nu ne-au spus in facultate. Cruda realitatea, nu?

    • http://www.biblionet.ro/show/index/k/620/a/4131 si totusi, se pare ca nu este o infractiune ca un bibliotecar sa aiba si … un muzeu.

     • Nu, dna Maria Grancea, nu e o infractiune ca o biblioteca sa aiba muzeu: infractiune e sa minti sub semnatura intr-un act public! Iar condeierul sprinten, dar vid de gindire, nu stie un lucru elementar: cu penele altei pasari te poti impodobi, DAR NU POTI ZBURA. Luati drept scut vorbele lui Dinu Patriciu si va asezati alaturi de un bibliotecar remarcabil si pasionat din Arges, fara sa va intrebati daca pe dinsii asocierea cu un trisor bun de gura ii onoreaza! Pentru ca, in continuare, Bibliotecarul anului 2011 ramine incapabil sa dea un singur si biet exemplu de lucru onest pe care l-a trecut in aplicatia ce i-a adus lustru si beneficii banesti.
      Incep sa inteleg tactica dnei Chiaburu: provocindu-va la vorba, n-a urmarit altceva decit sa va faca sa ne dovediti singura ceea ce ea a spus; iar celalalt premiant care tace, se pare ca a inteles asta inaintea dv. Era (si inca mai este in continuare) foarte simplu de povestit o aplicatie. Se pare ca nu aveti ce.

    • Doamna Manole, nu credeti ca va cam grabiti sa tot acuzati falsuri? Acestea trebuiesc fondate Stimata Doamna si aici v-ati cam intrecut in tot felul de acuzatii si dvs si inca vreo 3 persoane fara a avea nici cea mai mica baza reala. Pana una alta, asa cum sunt, eu sunt imaginea unei institutii pentru ca sunt singurul angajat al acesteia. Chiar nu puteti crede ca cei de la Fundatie aveau o foarte simpla cale de a verifica si ca, poate, au verificat? Chiar atat de naivi ii credeti? Pana la urma toate aceste atacuri la persoana frizeaza ridicolul si le mai si postati sa vada toata lumea cat de limitat ganditi.

 15. Nu cred ca este o formulare potrivita “BRUTAL de sincere” referitoare la postarile mele. Am spus ADEVARUL si nu are importanta ca vi se pare BRUTAL sa fii CORECT si sa vrei sa fii RESPECTAT pentru munca pe care o depui. Indiferent de rezultatul final. Trebuie sa existe TRANSPARENTA si CORECTITUDINE in ceea ce se publica. Nu poti deforma informatiile care ti se pun la dispozitie doar pentru alte interese.

  Eu cred ca este BRUTAL sa DEFORMEZI voit adevarul (sau din NESTIINTA)si mai este BRUTAL sa promovezi o imagine necorespunzatoare realitatii a unei persoane pe care nici macar nu o cunosti. Se mai adauga si o poza, deci cu atat mai mult e BRUTAL sa-ti vezi poza deasupra unei BIOGRAFII in care este DEFORMAT ADEVARUL.

  Nu te poti folosi de profesorii care muncesc doar ca sa organizezi o GALA si sa DEFORMEZI voit adevarul intr-o publicatie LA NIVEL NATIONAL si mai mult sa postezi pe un site vizualizat la nivel NATIONAL o BIOGRAFIE care nu este conforma cu REALITATEA, cu ceea ce s-a scris in formularul de aplicatie.

  ESTE OARE …..?

  EU CRED CA TOT CE S-A FACUT, a fost extrem de BRUTAL pentru mine. A existat o perioada BRUTALA pe care am fost nevoita sa o parcurg de la aparitia acelei BIOGRAFII neconforma cu realitatea, pana la aparitia acelui ziar unde s-a scris tot ce a dorit Roxana Colisnius si nu a tinut cont de faptul ca am fost o FINALISTA care a muncit si acesta a fost motivul pentru care am fost selectata de un JURIU sa particip la un INTERVIU. A fost mai grav faptul ca am atentionat-o printr-un e-mai, am sunat-o si tot nu a MODIFICAT nimic.
  Nu cred ca s-a gandit nimeni ce am simtit in aceasta perioada vazand cum nu se promoveaza munca mea, cum cu foarte mare usurita e DEFORMAT ADEVARUL, iar eu a trebuit sa am in fata un ziar in care se fie scris orice altceva decat ceea ce muncisem eu.

  S-a gandit cineva ca acel site a fost vizualizat de profesori din Romania, de colegele din orasul meu, de elevii mei care stiau activitatea mea?

  Am putut doar sa-mi felicit elevii pentru rezultatele lor si am spus DOAR, BIOGRAFIA nu e realizata de mine, sunt ERORI si vor fi modificate pana la GALA de Roxana Colisniuc, dar nu s-a intamplat asa.

  V-ati gandit macar un pic ca sunt persoane care stiu ce muncesc eu si care imi sunt apropiate? V-ati gandit ce simt acele persoane cand citesc acele randuri NECONFORME CU REALITATEA?
  V-ati gandit ce simte FAMILIA MEA?

  Acestea au fost motivele pentru care am decis sa iau ATITUDINE. Doresc sa-i atentionez pe cei care vor sa participe la astfel de competitii ca LUCRURILE STAU ALTFEL.

  Nu comentez mai mult. Nu mai are sens….

 16. O sa postez si eu o parte din activitarea desfasurata anul scolar anterior si nu o sa mai revin pe acest site, oricum nu folosesc aceste discutii, deja EVENIMENTUL s-a incheiat si e inutil sa mai discutam.

  La nivel international:

  1. Am obtinut o finantare de 15 000 euro pentru implementarea in Liceul Teoretic “Tudor Arghezi” a Parteneriatului pentru Invatare Grundtvig “No more tears”. Scopul parteneriatului este de a reduce violenta in scoala si familie prin schimb de experienta cu profesori, parinti si elevi din Turcia, Spania si Austria. Am coordonat la nivel local acest parteneriat in anul scolar 2010-2011. Ne-am propus sa consolidam relatiile de parteneriat parinti-scoala-comunitatea locala, sa formam peer mediatori, sa promovam toleranta, asertivitatea, diversitatea, democratia, sa formam grupului learners competente sociale.

  In calitate de coordonator al proiectului am coordonat, organizat si desfasurat impreuna cu elevii, profesorii si parintii urmatoarele activitati:

  – panoul proiectului;

  – criterii pentru alegerea staff-ului si grupului learners;

  – chestionare pentru testarea nivelului violentei si am interpretat

  rezultatele(pe blog exista chestionare si grafice de interpretare);

  – blogul proiectului – http://grundtvigprojectnomoretears.blogspot.com/, unde sunt postate imagini de la activitatile desfasurate;

  -parteneriat pentru implementarea proiectului in 8 scoli/licee din Craiova;

  -am organizat activitatea Formare de mediatori de tip peer-elevi;

  -am realizat prezentari pentru cele doua intruniri transnationale din
  Turcia-Adana si Austria-Viena;
  -am scris programul de perfectionare, organizat, moderat si desfasurat la nivel judetean si interjudetean sase activitati avizate de Casa Corpului Didactic DOLJ:

  Simpozionul Interjudetean “Initierea in ABC-ul democratiei. Responsabilitatea sociala.” -cu sectiunile:Initierea in ABC-ul democratiei. Responsabilitatea sociala, Exemple de buna practica în domeniul diversitatii, democratiei, responsabilitatii sociale, Metode si mijloace de comunicare intre scoala si familie in vederea asigurarii succesului scolar

  Dezbaterea Judeteana ”Influenta IT si a mass-mediei in educatia adultilor”-
  cu sectiunile:
  Metode si mijloace de invatamant folosite in educatia adultilor,
  Rolul e-Learning in educatia adultilor,
  Exemple de buna practica folosite in educatia adultilor( IT, mass-media, limbi straine, etc)

  Conferinta Judeteana ”Violenta in scoala si familie, o problema sociala. Studii de caz ” cu sectiunile:Violenta in scoala si familie. Studii de caz, Influenta internetului si a mass-mediei in manifestarea comportamentelor violente la adulti. Studii de caz, Exemple de buna practica folosite în educatia adultilor

  Workshopul Judetean ”Tehnici de mediere a conflictelor ”, promovand medierea ca mijloc de prevenire si rezolvare a conflictelor pe cale amiabila, stimularea spiritului civic, a cooperarii si a comportamentului responsabil, non-agresiv în relatiile interumane atat in cadrul familiei cat si in scoala si societate

  Masa Rotunda Judeteana ”Toleranta , valoare europeana” cu sectiunile: Toleranta valoare europeana, Parinti – scoala –comunitate, factorii ce influenteaza formarea comportamentului tolerant, Exemple de buna practica folosite in educatia adultilor pentru promovarea tolerantei

  Workshopul Judetean ”Violenta versus toleranta” promovand toleranta, asertivitatea, diversitatea, competentele sociale.

  – am realizat patru reviste “NO MORE TEARS” cu articolele de la activitatile desfasurate care sunt ghiduri de bune practici pentru reducerea violentei in scoala si familie, promoveaza exemple de buna practica din IT, mass-media,
  democratie, diversitate, toleranta-valoare europeana, responsabilitate sociala, mijloace de comunicare intre scoala si familie, competente sociale, utile profesorilor, parintilor si elevilor de liceu;

  -am participat impreuna cu partenerii de proiect la doua intruniri transnationale in Turcia-Adana si Austria-Viena.Activitatile desfasurate au fost interactive.S-a lucrat intr-o atmosfera deschisa si interculturala.Au fost prezentate problemele cu care se confrunta fiecare tara partenera pentru a reduce violenta in scoala si familie si masurile intreprinse. Am participat la ateliere de lucru pe teme privind reducerea violentei in scoala si familie. Prin intermediul activitatilor am acumulat informatii despre cultura si civilizatia tarilor partenere.S-a lucarat intr-un mod cooperant si flexibil in cadrul unei echipe internationale multiculturale si multilingvistice iar participantii la reuniune si-au dezvoltat aptitudinile si competentele civice, interpersonale, interculturale si sociale.

  -am diseminat proiectul si cele doua intruniri transnationale la nivel judetean, national si international;

  -am postat pe blog imagini de la activitatile proiectului si prezentari realizate de learneri;

  -am realizat procese verbale si rapoartele necesare transmiterii la ISJ si ANPCDEFP;

  -in calitate de manager al proiectului am decis impreuna cu echipa de proiect subzistentele necesare pentru mobilitati, am achizitionat biletele de avion, am rezervat camere la hotel pentru perioada desfasurarii mobilitatilor.

  2. Am participat la activitatile Programului International Ecoscoala desfasurand impreuna cu elevii si colegele activitatea “Ziua mondiala a apelor” cu scopul de protejare a mediului inconjurator prin toate mijloacele de care dispunem si de constientizare a importantei apei la nivel planetar.

  3. Am participat la activitatile organizate de Centrul Judetean de Resurse si Asistenta Educationala Dolj in cadrul vizitei de studiu “Prevenirea violentei in scoli” organizata sub coordonarea CEDEFOP realizand filmul despre Proiectul Grundtvig No more tears si activitatile desfasurate, proiectul fiind un exemplu de buna practica pentru reducerea violentei in scoala si familie.

  La nivel interjudetean:

  4.Am scris parteneriatul Ocroteste-ti sanatatea cu scopul de a responsabiliza elevili parintii si profesorii in privinta infectarii cu visurul HIV. Am organizat si desfasurat DEZBATERA si EXPOZITIA din perioada 29-2.12.2010. Am coordonat elevii pentru a realiza prezentari multimedia despre Sistemul imunitar, HIV/SIDA, Prevenirea transmiterii HIV, SIDA in Romania si am prezentat in cadrul dezbaterii Power Pointul Cunoasterea intelegerea si acceptarea bolii SIDA.
  La nivel judetean:

  5. Am scris parteneriatul “Reducerea violentei in scoala” cu scopul de a reduce violenta in scoala dar si de diseminare a exemplelor de buna practica din cadrul vizitei de studiu “Rolul scolii in crearea unui mediu sigur pentru elevi”. Am organizat si desfasurat activitatea de ZIUA INTERNATIONALA A TOLERANTEI in care am prezentat vizita de studiu si obiectivele crearii unui mediu sigur pentru elevi “Peaceable school”, informatii despre Toleranta si am coordonat elevii pentru realizarea Power Point-urilor: Competente sociale, Toleranta si intoleranta, Toleranta, Despre toleranta.

  6. Strategia Nationala de Actiune Comunitara -am organizat Intalniri cu copii cu dizabilitati si Campanie de donatii pentru copii cu dizabilitati.

  7. Am participat cu profosorii din liceu la Seminarul Judetean cu tema “Interculturalitate si identitate nationala” activitate desfasurata in cadrul Parteneriatului pentru Invatare Grundtvig “Cult-Best Practices in Interculural Trainings” unde am beneficiat de un schimb de experienta si de bune practici intr-un mediu intercultural participand reprezentanti de la diferitele etnii din Craiova. Dupa participarea la seminar am aplicat elevilor un chestionar pentru a identifica elementele concrete ce vizeaza aspecte de ordin cultural in liceu.

  8. La nivel local sunt responsabil al Comisiei de strategie a reducerii violentei in scoala. In calitate de responsabil am scris un plan managerial al comisiei, analiza swot, strategii pentru implementarea proiectelor, am organizat activitati de formare a mediatorilor am realizat rapoarte semestriale si anuale in care am prezentat activitatea comisiei.

  Obiectivul principal al acestui an scolar a fost obtinerea performantei la concursuri si implicarea elevilor in actvitati extrascolare.

  2. Am coordonat elevii pentru a realiza prezentari multimedia, felicitari, pagini web cu care au participat la proiecte/concursuri, unde au obtinut 56 de premii si mentiuni:

  -la nivel international 12 premii si mentiuni:Creativitate si traditie in noaptea de Craciun(2),Miracolul Craciunului(2),Cele mai frumoase felicitari pentru fiinta iubita(5),Craciunul in lume(3)

  -la nivel national(32 premii):”Domn, Domn sa-naltam!”(5), “Nasterea Domnului prilej de bucurie pentru crestini”(6), “Reciclarea – VIRTUTEA MILENIULUI IIII”(2), “Traditii si obiceiuri in prog de iarna la romani”(2), Concursul National de INFORMATICA “GENERATIA INFO”(8), Simpozionul National – Craciunul
  -Sarbatoarea Crestinilor de pretutindeni- Concurs-Mos Craciun cu plete dalbe(3), Concursul National de Creatie Plastica si Abilitati Practico-Aplicative “Sarbatoarea Invierii-Lumina Sufletelor Noastre”(5), Concursul National “Ganduri bune din suflet de copil pentru terra mileniului III”(1)

  -la nivel interjudetean(9 premii):”Marea Neagra in format digital” (3 premii),Concursul Interjudetean pe teme antidrog “Spune NU”(4), Concursul Interjudetean “TINERI ECO-REPORTERI”(1),Concursul Interjudetean “Hristos Se naste, slaviti-L”(1)

  -la nivel judetean(3 premii):Evaluare Nationala in Educatie la disciplina
  Informatica si TIC(2),Concurs de Ecologie – faza Judeteana (1)

  3. Am organizat si evaluat la prima editie a Evaluarii Nationala in Educatie la disciplina Informatica si TIC(decembrie) si a doua editie(aprilie);

  4. Am evaluat la Concursul de Informatica Aplicata faza scolara si judeteana si
  Concursul Interdisciplinar cultural INFO GREEN.

  5.Am coordonat elevii la Concursul National “Este mai mult decat un joc, este viata ta!” ,desfasurat cu ocazia Zilei Sigurantei pe Internet-8 februarie 2011

  6. Am participat impreuna cu elevii la Campania Globala pentru Educatie;

  7. Am realizat si distribuit dirigintilor pentru ora de consiliere si orientare
  materialul cu tema “Toleranta”-16 noiembrie-ZIUA INTERNATIONALA A TOLERANTEI si am desfasurat impreuna cu elevii si colegele activitatile din SAPTAMANA TOLERANTEI;

  8. U4ENERGY- activitate desfasurata impreuna cu elevii si colegele -Prezentari
  Power Point-Impactul energiei asupra mediului;

  9.De ZIUA LICEULUI am diseminat elevilor si colegilor activitatile la nivel international la care participasem;

  10. Am coordonat elevii la Dezbateri Judetene, Conferinte, Simpozioane.

  11. Am organizat pentru elevii de la clasa IXD si colegi Masa Rotunda “Siteuri free pentru filme”

  PENTRU DEZVOLTAREA SISTEMULUI DE INVATAMANT ROMANESC, IN ANUL SCOLAR 2010-2011:

  1. Am elaborat doua programe scolare de C.D.S. pentru clasa a XII-a si clasa a IX-a.

  2 Am coordonat sapte reviste in care am si scris articole:

  2.1.-patru numere ale revistei “No more tears” revista care se adreseaza cadrelor didactice din invatamantul preuniversitar, elevilor din invatamantul liceal si parintilor elevilor. Scopul revistei este de a promova exemple de buna practica pentru a reduce violenta in scoala si familie, utilizarea IT si mass-media in educatia adultilor, promovarea diversitatii, democratiei si responsabilitatii sociale. Sunt prezentate studii de caz despre violenta in scoala si familie, am promovat toleranta-valoare europeana. In fiecare numar al revistei am scris articole prin care am diseminat proiectul Grundtvig “No more tears” dar si articole prin care am promovat masuri pentru reducerea violentei in scoala, am prezentat MOODLE si cursul “Introduction to FILM MAKING”.

  2.2. Revista “Demersul didactic modern in scoala contemporana” in care am si publicat articolul “Evaluarea la disciplina informatica utilizand teste realizate in MOODLE”;

  2.3. Doua numere ale NEWSLETTER din noiembrie si martie in care am prezentat proiectul Grundtvig “No more tears” dar am si scris articole despre competentele sociale.

  3.Am partcipat la elaborarea urmatoarelor reviste cu articole:

  3.1.”E-learning in educatia adultilor” cu articolul L.C.M.S.

  3.2. “Interferente tehnologice” – Aplicatia PLONE un sistem de management al continutului;

  3.3. SOFTNEWS -E-learning-studiu stiintific;

  3.4. Ambasadorii Olteniei-Creating e-Learning courses hands-on tools&practical tips si No more tears

  3.5. Calculatorul in secolul XXI-Prezentari virtuale

  4. Am scris cartea de specialitate -“Pagini web”

  5. Am moderat, organizat si participat la nivel judetean si interjudetean la simpozione, dezbateri, conferinte, mese rotunde si workshopuri.

  6. In calitate de metodist al Compartimentului Proiecte Educationale am desfasurat activitate de formator in cadrul atelierului GRUNDTVIG, O SANSA IN EDUCATIA ADULTILOR si Workshopului “Violenta versus toleranta”.

  7. La nivel national am participat cu articole la Simpozionul National “Craciunul, sarbatoarea crestinilor de pretutindeni” si Dezbaterea Nationala “EUROPEAN LEARNING OBJECT, AN INTERACTIVE METODOLOGY IN ADULT EDUCATION”

  8. La nivel international am participat la Conferinta Internationala “Toleranta, interculturalitate, protectia mediului, repere fundamentale in educatia moderna” si Conferinta Internationala “English-Speaking Union”

  9. La nivel judetean am participat la Seminarul “Expunere si diseminare proiecte europene” prezentand un curs si proiectul Grundtvig “No more tears”

  10. Am organizat Simpozionul Interjudetean “Demersul didactic modern in scoala contemporana” dar si Olimpiada de matematica.

  DEZVOLTAREA DE CURSURI OPTIONALE:
  Am scris doua programe de CDS in anul scolar 2010-2011 care au fost propuse si aprobate pentru a fi studiate de elevi in anul scolar 2011-2012.

  1.Instrumente web 2.0. PRO SHOW- propus pentru clasa a IX-a profilul
  matematica-informatica. Prin programa de optional pentru clasa a IX-a Instrumente web 2.0. ProShow, mi-am propus sa familiarizez elevii cu cele mai utilizate instrumenete Web – aplicatii de birou online, incarcarea si partajarea documentelor in spatiul www, dar _i cu aplicatii de grafica ProShow.

  Web 2.0 – desemneaza o multime de instrumente interactive si colaborative ale
  Internetului, in special ale World Wide Web.

  Instrumentele Web 2.0 sunt utile în activitatea care se defasoara cu elevii oferind:

  – diverse modalitati de socializare a elevilor;

  – un mediu colaborativ-elevii pot lucra impreuna cu alti elevi la crearea acestor instrumente Web 2.0, fiind in acelasi timp si o modalitate de impartasire a cunostintelor;

  -creativitate-elevii pot realiza produse autentice care sa aiba o audienta reala;

  – autenticitate- activitatile sunt reale si motivante;

  – partajare-se pot partaja resursele pentru a fi utilizate si de alti elevi.

  2.Proiecte interdisciplinare pentru clasele a XII-a. Pentru proiecte elevii vor utiliza ThinkQuest- un spatiu virtual ce permite schimbul de idei, inspira creativitatea si ofera posibilitatea unui schimb de informatii, imbunatatind aptitudinile de comunicare in diverse limbi straine, de operare cu diverse soft-uri si limbaje, precum si lucrul în echipa si parteneriatul.

  Fiecare programa contine argument, competente specifice si continuturi, valori si atitudini, sugestii metodice, modalitati de evaluare si bibliografie.

  In anul scolar 2010-2011 am si predat la clasa a XII un C.D.S.

  ACTIVITATI DE DEZVOLTARE PROFESIONALA SI PERSONALA IN ANUL SCOLAR 2010-2011:
  La nivel international am participat la:

  1. Cursul Comenius -Introduction to FILM-MAKING in perioada 9-13 mai in Oulu, Finlanda pentru care am obtinut o finantare de 1965 euro;
  2. Seminarul -Instruire orientata pe proces cu lucrari paractice-Mecatronicii-
  in perioada 24-25 mai 2011 in orasul Singen-Germania;

  3.Workshop-ul Grundtvig- “The Virtual Library of European Heritage” organizat de
  EDUNET in perioada 3-9 aprile 2011.
  La nivel national:
  4. Cursul -“IT Essentials: PC Hardware and Software”- curs desfasurat pe platforma CISCO;

  5. Cursul – “Dezvoltarea abilitatilor de viata ale elevilor” desfasurat de
  FDSC.

  La nivel judetean:

  6. Atelierul de formare “PESTALOZZI-oportunitati de formare pentru cadrele didactice in spatiul european”;

  7.Atelierul de formare COMENIUS;

  8.Atelierul de lucru “Educatia de-a lungul intregii vieti. Oportunitati in educatia adultilor”;

  9. Curs formare “Tineret in Actiune”;

  10.Cursurile e-learning-“Metode statistice in gestiunea afacerilor” si “Diagnosticul financiar al firmei” derulate de Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor din Craiova in cadrul proiectului POSDRU cu titlul “Proiectarea, implementarea si derularea unui sistem de formare continua, inter-regionala, pentru obtinerea competentelor antreprenoriale”;

  11. Am absolvit anul I al studiilor postuniversitare de Educatie Tehnologica desfasuate de Univesitatea Tehnica de Constructii Bucuresti, organizate in cadrul Proiectului „Formarea profesionala a cadrelor didactice din invatamantul preuniversitar pentru noi oportunitati de dezvoltare in cariera” -POSDRU.

  • SA intelegem ca doamna SERBANUTA cupara STRUGURI cu banii de la FUNDATIA PATRICIU? Nu inteleg de ce se face referire la struguri? Chiar ma amuza, si inca nu ne-a convins ca a fost un exemplu de BUNA PRACTICA? Nimic din ceea se scrie aici nu demonstreaza ca ar fi fost un EXEMPLU DE BUNA PRACTICA. Poate totusi are ceva de spus? si nu indrazneste?
   Claudia Serbanuta DEFORMEAZA ADEVARUL, chiar nu ar interzice FUNDATIA PATRICIU unui finalist sa-si prezinte MUNCA din ultimul an, e absurd ceea ce insinueaza CLAUDIA SERBANUTA.
   Altele sunt interesele….

   • Ha, ha, ce bun este acest comentariu! Nu cred ca ati inteles bine, eu am inteles ca nu vrea sa cumpere strugurii, ci vrea sa-i vanda.
    Aveti dreptate insa ca deformeaza adevarul. Claudia, te rugam sa lasi adevarul in pace, nu il mai deforma!

 17. Intamplarea face ca eu sa fi pierdut o competitie organizata de Fundatia Patriciu – nu cea legata de bibliotecari insa una la care eram, cred eu, indreptatita sa castig. Regulile jocului s-au schimbat in timpul lui si am pierdut la limita. Credeti-ma ca pot foarte bine sa inteleg nemultumirile celor care nu ajung la struguri. Desi am fost foarte dezamagita si suparata pe cum s-a desfasurat acel concurs si am petrecut zile si nopti intregi incercand sa inteleg ce s-a intamplat, mi se pare interesant ca pentru nici o secunda nu m-am gandit ca cei care au castigat nu meritau sa castige. Modul in care ne raportam la colegi de-ai nostri bibliotecari ma intristeaza. Eu pot fi foarte buna in ceea ce fac in acelasi timp in care si colegii mei sunt buni si asta nu imi slabeste mie valoarea. Insa cand eu sunt buna doar atunci cand ceilalti sunt prosti si incapabili avem in profesia noastra o mare problema. O foarte mare problema…

  • Doamna Serbanuta, nu stiu cum se face, dar am impresia ca fie incercati o manipulare a chestiunii (chiar deturnarea atentiei spre site-ul BCU Bucuresti cel prost, ma sustine), fie (involuntar? nemai traind in Romania) dv. nu va raportati corect la colegi. De cind functioneaza PRO LIBRO, indemnati sistematic la dezbateri asupra problemelor din lumea bibliotecilor romanesti; pe de o parte, indemnati reliefarea minusurilor, a lipsurilor si a modului de rezolvare, iar pe de alta, sustineti apasat diseminarea practicilor bune. Acum ii condamnati pe cei care au aratat minusurile Galei Premiilor in Educatie, DAR CARE NE-AU ARATAT PRESTATIA LOR. Pe aceasta linie, ar trebui sa fiti consecventa cu dv. insiva si sa solicitati si interventia cistigatorilor. Daca Elena Chiaburu si Georgeta Manafu ne-au povestit aplicatia, inseamna ca au acordul Fundatiei Dinu Patriciu, care, iata, nu taie capete! Probabil ca prestatia acestor doamne n-a fost grozava, din moment ce n-au cistigat. Dar daca pierdantii au facut atitea lucruri valoroase, atunci e in interesul tuturor sa cunoastem lucrurile incomparabil mai multe cu care cistigatorii au ajuns la struguri, ca sa va citez. NU VI SE PARE SUSPECTA TACEREA MARILOR CISTIGATORI? Claudia Popescu, premiul II, pina la aceasta competitie a fost foarte activa pe PRO LIBRO. Acum (sper ca nu e bolnava, Doamne fereste, si n-are acces la net), e inexistenta. Nu e vorba de justificat premiul, cum gresit a interpretat dna Maria Grancea mai sus, ca i se cere socoteala: pur si simplu, oamenii valorosi si practicile lor bune,indiferent cum sint angajati, merita cunoscute si VALORIFICATE, in acest mod o data in plus. Pentru ca daca n-o fac, inseamna ca doamnele de mai sus au dreptate, dv. tineti cu ursul, iar colegii care vor fi tentati la anul sa candideze la Gala Premiilor, ar face bine sa se gindeasca daca merita experienta!

   • Sunt de-a dreptul remarcabile cv-urile dvs. Felicitari! Un singur lucru ati uitat stimate doamne sa treceti in acele lungi liste, un lucru esential in acest concurs : cat ati daruit din toata aceasta bogatie? Daca acest lucru ar fi fost mentionat in textul domniilor voastre succesul v-ar fi fost garantat. Imi permit sa citez, in sprijinul afirmatiei mele, din editorialul D-lui Patriciu :
    „… in prezent am inceput din ce in ce mai mult sa ne tabloidizam educatia. Performanta unei scoli este in numarul de proiecte scrise, nu in beneficiul generat de acestea. Ne tabloidizam educatia pentru ca tot ce ne intereseaza este sa avem cat mai multi promovati la examenul de Bacalaureat, fara sa ne intrebam de calitatea umana a absolventilor pe care scoala ii trimite in societate.
    Si pentru ca de la educatie pleaca totul, tabliodizarea acesteia inseamna intinarea tuturor aspectelor vietii sociale si distrugerea ultimului dram de decenta culturala pe care il mai are acest popor.
    Tabloidizarea educatiei este exact acest lucru pe care Gala Premiilor in Educatie isi propune sa il zadarniceasca, aducand pe coperta exemple pozitive, analizand proiectele in profunzime si cinstindu-le pe cele care, chiar daca nu stralucesc, au substanta si spunandu-le multumesc oamenilor care si-au dedicat timpul excelentei in educatie fara sa isi propuna sa obtina vreun avantaj.”
    Gala v-a multumit pentru acel „nimic” care este de o valoare pe care nu stiu cum nu ati vazut-o, acel lucru l-ati daruit din bogatia dvs. doamna Doctor si juriul a apreciat asta. Probabil ca ati daruit mai mult dar, crezand ca este mai valoros ceea ce ai nu ceea ce daruiesti, ati uitat sa mentionati in lunga dvs lista.

    Legat de tacerea marilor castigatori… ce asteptati de fapt? Oricum sunteti mai buni decat noi asa ca nu are rost sa mai polemizam steril si sa pierdem timpul. Avem treaba, nu putem sta tot timpul in fata calculatorului sa socotim orele cuiva, sa numaram diplomele altcuiva sau sa evaluam profesional din puncte subiective de vedere. Doar citind majoritatea postarilor de aici vad cata dreptate are domnul Patriciu in ceea ce a spus. DARUITI DOAMNELOR SI DOMNILOR, INVATATI SA DARUITI si atunci, anul viitor altfel vor sta lucrurile. Va doresc, din toata inima, mult succes si imi pare sincer rau ca am cunoscut o astfel de latura a unora dintre colegii nostri.

    • Sa INTELEG ca deranjeaza LISTA? Sigur nu MUNCESC prea multi cat muncesc eu. Altora le-ar fi imposibil sa MUNCEASCA intr-un an CAT AM MUNCIT EU. Dar SURPRINZATOR, eu am REUSIT.
     Daca as mai posta si CAT am MUNCIT si in anul scolar 2009-2010 si nu numai, in cei 14 ani de activitate ati fi si MAI SRPRINSA de multiplele “LISTE”. Cu elevii se munceste.

     Nu prea am inteles cum era cu VANZAREA STRUGURILOR? Doar m-am amuzat.

     In ce consta “SUBSTANTA” probabil doar doamna Maria Grancea stie care a fost?

     Nu sunteti in MASURA sa spuneti CAT S-A DARUIT si nici cui s-a DARUIT? Acolo e doar o enumerare a unor activitati pt ca exista un numar limitat de caractere in formular, daca as fi detaliat nu as mai fi putut scrie toate activitatile. Promabil as fi prezentat 1/3 din munca mea si din cate am inteles juriul are acces doar la formularul in format electronic.

     Sa intelegem ca cei care DARUIESC au o lista fff mica? Asa se masoara CAT se daruieste? Cu cat e lista mai mica cu atat DARUIM mai mult?

     FALS. TOTAL FALS.

     Am BANUIT CA DERANJEAZA MUNCA, din mesajele anterioare am dedus ca deranjeaza si ELEGANTA in vestimentatie, oricum am inteles mult mai mult decat va imaginati din aceste mesaje. Am scris 11 carti in 14 ani de invatamant, deci cu usurinta scriu mesaje pe aceasta lista si tot cu usurinta desfasoar activitati diverse pt ca am déjà anumite COMPETENTE.

     Cu atat mai mult nu e cazul sa discutam aici CINE SI CAT DARUIESTE?

     Ar trebui sa fiti MULTUMITA si FERICITA pentru ca sunteti PREMIANTA FUNDATIEI DINU PATRICIU, NU iritata. Nu aratati ca v-ati bucura de premiul pe care l-ati obtinut?

     Eu cand DARUIESC ma bucur IMPREUNA cu elevii, colegii, partenerii de proiecte, pe aici nu se BUCURA NIMENI?

     Eu nu am reusit sa INTELEG ce se intampla pe aici ? dar nici nu imi propun. Succes in activitatea dumneavoastra!

     Eu ma asteptam sa vad pe aceasta lista persoane care se BUCURA ca au castigat, care isi fac planuri cum sa investeasca premiul in EDUCATIE? care isi promoveaza activitatea si PERFORMANTELE IN EDUCATIE? dar nu se prea intampla asa. Se pare ca nu se BUCURA nimeni, DE CE OARE?

     Doar li se par CIUDATE niste LISTE? De ce deranjeaza MUNCA altora?

     Traim intr-o tara libera. Ati primit premii de la un ONG, din domeniul privat. De ce nu puteti sa va BUCURATI de ceea ce AVETI? NU INTELEG?

     EU STIU SA MA BUCUR DE MUNCA SI DE REZULTATELE OBTINUTE CU ELEVII SI CU SIGURANTA STIU SA SI DARUIASC.

     Nu este aceasta o problema STATI LINISTITA. Defapt chiar nu am nici o problema. Eu am intrat pe aceasta lista DOAR pt ca eram curioasa CE SE INTAMPLA pe aici ? Intamplator am gasit pe net linkul.

     Poate ca incep sa SE BUCURE PRENMIANITII ? si aflam ce planuri au de viitor ? Se poate sa fim si CONSTRUCTIVI ? daca STIM sa DARUIM ar fi LOGIC si sa STIM sa CONSTRUIM !

     • Doamna Manafu, n-ati inteles, chiar n-ati inteles. V-am si felicitat pentru “lista” sincer, n-a fost ironie, felictarile sunt sincere. Nu stiu de unde ati scos ca nu ma bucur pentru ca am primit premiul, nu sunt iritata de premiu, ar trebui sa fiu iritata de toata vehementa cu care unii incercati sa demonstrati ca nu-l meritam. Dar nici macar de asta nu sunt iritata.
      Am spus ca regret ca v-ati afisat, ( unii, aici si am cunoscut) acea latura pe care nu voiam s-o cunosc. Eu voiam sa cunosc doar valoarea dvs ca OM. Nu va contesta nimeni valoarea ca expert, este impresionant cat ati adunat, dar n-a fost un concurs de CV-uri. Asta incercam eu si altii sa spunem. Asta este motivul pentru care Fundatia nu a cerut nici CV nici copie dupa cartea de munca – nu fac angajari. Nu mi-e rusine de cv-ul meu, am si eu, ca tot omul, cu ce sa ma laud, dar nu acesta este obiectul concursului.
      Se vede clar ca nu ati inteles nici mesajul din editorial. Probabil ca dumeavoastra construiti elite, foarte bine, dar trebuie sa existe cineva care construieste oameni pentru a asigura baza acestor elite. Daca nu exista o baza solida varfurile dvs. nu au unde sta. Oamenii nu sunt structuri amorfe facute la indigo, sunt indivizi cu personalitati, cu nevoi, cu dorinte, cu vise. Noi lucram cu acei oameni, cunoastem nevoile comunitatii in care traim si adaptam proiectele noastre spre acele nevoi si nu spre “gloria” de a fi marcat un impresionant portofoliu. Nu cunosc nevoile comunitatii in care lucrati asa ca nu pot sa ma pronunt vis a vis de relevanta proiectelor dvs, de substanta lor (asa cum spune finantatorul in editorial) Am urmat si eu “Manegementul proiectelor” am fost si manager de proiect si membru in echipa de implementare si simplu voluntar in proiecte, stiu ca inseamna un proiect. Prin proiecte finantate de fundatii si organizatii private am construit Muzeul (care vad ca a devenit cosmar pentru unii), am modernizat biblioteca, am dus tineri, iubitori si promotori ai traditiilor, in Franta, am ajutat batrani, am promovat talente. Toate acestea n-o sa le gasiti in fisa mea de candidatura dar sunt verificabile pentru ca EXISTA, nu am pus decat strict proiecte (o parte a proiectelor) din anul scolar 2010-1011, asa cum cerea regulamentul de concurs. O sa completez contul meu atunci cand lucrurile se linistesc.
      Apropos de lista mica si de daruit. Asa este, e un principiu biblic : “Bogatii dau din prea plinul lor iar saracii dau din inima”. Probabil ati ales “sa fi destept” nu sa “ai suflet”. Stiti la ce ma refer.
      Cu toata stima,
      Maria Grancea

     • Limbajul lasa de dorit nu a “ADUNAT ” nimeni a fost munca zi de zi. Nu se ADUNA rezultatele. Asta nu ati priceput dumneavoastra si incercati sa DEFORMATI ADEVARUL. Nu a spus nimeni ca sunteti iritata de premiu, din nou DIVAGATI de la subiect, ma asteptam DOAR sa vad ca va bucurati si DARUITI colegilor din experienta dumneavoastra, nu CA “ATACATI” CA sa va ” APARATI”? ma asteptam sa vad altceva aici sa intalnesc experti care demonmstreaza ca au si CALITATEA DE OM, care stiu sa modeleze SUFLETE, din contra e multa agresivitate pe aceasta lista de discutii.

      Eu am avut sectiunea EXEMPLE DE BUNA PRACTICA la mai multe activitati pe care le-am desfasurat. Au venit experti(profesori) si au prezentati diferite proiecte, au prezentat PROIECTELE DE SUCCES din judetul meu dar si alte judete, alte tari. Eu asa am promovat EXEMPLELE DE BUNA PRACTICA. Nu sunt CUVINTE MARI e REALITATEA. Asa au fost promovati CEI CARE DAU VALOARE EDUCATIEI, cei care FAC PERFORMANTA in DOMENIU. I-am ascultat, le-am acordat respect, le-am apreciat MUNCA si am facut schimb de experienta cu ei. CALITATEA de OM a existat in tot ceea ce am facut, ne-am bucurat impreuna de rezultatele pe care le-au obtinut. Revistele coordonate de mine sunt exemplu de buna practica pentru reducerea violentei in scoala, promovarea tolerantei, diversitatii, democratiei. E UN ADEVAR INCONTESTABIL.

      Mentionez ca proiectul pe care eu l-am desfasurat “No more tears” este un PROIECT de SUCCES deoarece a avut la baza: calitate, responsabilitate, performanta, planificare, asumare, incluziune, voluntariat, entuziasm. Este un proiect european, construit la nivel local, judetean, interjudetean, international si in proiect sunt implicate institutii diferite( un liceu, un Centru de Educarea Edultilor dintr-o puscarie, un Inspectorat Scolar si un ONG). Reiese clar ca sunt participanti cu nevoi diferite, etc.

      Nu m-ati convins ce a ADUS SUBSTANTA aplicatiei dumneavoastra. Vroiam doar un exemplu de buna practica? Sa-mi demonstrati ca ati promovat exemple de buna practica prin activitatea dumneavoastra mentionata in formularul de aplicatie. Colegii dumneavoastra ar fi avut acel EXEMPLU DE BUNA PRACTICA reper pentru activitatea de anul acesta si ar fi AVUT curajul sa participe la competitii de acest gen. .

      Dv povestiti ce ati lucrat, ce nu ati scris in formular si ma atacati pe mine, necunoscandu-ma si spuneti ca LUCRATI CU OAMENI ca si cum eu lucrez cu OZN-uri. Nu atacati, prezentati MUNCA DV din anul anterior nu ce va ganditi acum ca ar fost bine sa scrieti sau ce ati facut on ultimii ani. Eu nu am un premiu, nu eu trebuie sa fiu un exemplu de buna practica DV trebuie sa fiti. Stiu BINE CE SCRIU, dar dv DIVAGATI.

      Eu cred ca nici macar nu ati citit ce am scris in LUNGA LISTA. Sigur ca e normal sa apreciati LUNGA LISTA. Unul din obiectivele Comisiei pe care eu am coordonat-o a fost reducerea violentei in scoala iar obtinerea PERFORMANTEI poate fi considerata un mijloc in final in reducerea violentei in SCOALA. Elevii care au rezultate bune la invatatura, fac performante sunt exemple de buna practica pentru colegii lor si fac parte din LUNGA LISTA.

      Poate e greu de inteles pentru cei care nu au experienta in domeniu.

      Tot ceea ce eu am MUNCIT se incadra intr-un PROIECT DE SUCCES. Si activitatea de la clasa si LUNGA lista de premii, chiar si MEDIEREA CARE s-a DORIT a se face intr-un mesaj anterior, doar ca nu s-a dorit, sau nu au existat pe aceasta lista persoane care sa DOVEDEASCA competentele necesare. Am DORIT sa stabilesc impactul emotional asupra mea si a familiei mele in urma acelei BIOGRAFII, dar se pare ca NU S-A INTELES, din contra am fost ATACATA dupa acea interventie.

      E bine sa stim cam cum sunt OAMENII pe astfel de liste de discutii.

      Nu au existat COMPETENTELE necesare pentru a fi evaluata aplicatia mea. In ansamblu tot ce am prezentat a fost un PROIECT DE SUCCES.

      S-a constatat doar ca exista niste LISTE lungi. Pb s-au apreciat acele LISTE LUNGI, dar nu s-a inteles ce e cu ele pe acolo. Daca ar fi existat EXPERTI ar fi INTELES mult mai bine CUM si CE am CONSTRUIT eu in cadrul PROIECTULUI si legatura cu TOATE celelalte puncte ale aplicatiei.

      DACA nu avem competente intr-un domeniu e mai bine sa nu ne spunem parerea, sa cerem ajutor specialistilor, NU SA EMITEM IDEI fara argument.

      Eu cred ca ALTCINEVA demonstreaza aici ca NU ARE SUFLET. Categoriseste din NESTIINTA munca mea (niste liste dintr-un CV care ar putea fi apreciate, dar POATE nu pune suflet, DACA NU MUNCESTI CE MUNCESTE CEL CARE ARE LISTE LUNGI normal ca nu poti analiza MUNCA, dar CURIOS CV-ul era pe ultimul an scolar).

      Daca in fisa de candidatura nu se regasesc acele MARI REALIZARI, de unde a stiut evaluatorii atatea LUCRURI BUNE despre DUMNEAVOASTRA, v-au simtit? Ce v-au evaluat. De ce nu postati ACUM AICI MUNCA DUMNEAVOASTRA? Eu am postat si imi asum tot ce am facut. Nu o sa va mai creada nimeni peste un timp ca veti posta ADEVARATA MUNCA, de ce e necsar timp? facei copy-paste, e simplu. Nu idei despre ce ati facut in ultimii ani si ce ati simtit.

      Poate ca altii SIMT MULT MAI PROFUND si DARUIESC mult mai mult decat va imaginati DV. Nu va puneti aceasta pb? Eu acord atentie fiecarui elev, il ajut, indiferent ca e bogat sau sarac. Nu impun astfel de BARIERE.

      AVETI CURAJ FITI TRANSPARENTA, RESPONSABILA, CORECTA, aveti deja un premiu nu vi-l ia nimeni. Colegii dv au vrut doar sa invete din EXPEROENTA DV DE MARE CASTIGATOR!!!

      Toti cei implicati in EDUCATIE nu se impart in BOGATI si SARACI, toti pun SUFLET, nu poti lucra cu ELEVII daca nu pui SUFLET, nu ai ce cauta in sistem daca nu pui SUFLET.

      Poate sunt persoane care isi fac complexe, nu se considera suficient de DESTEPTE si de asta cred ca doar ei pun SUFLET. Nu ma gandeam ca exista astfel de complexe. Poate nu are cine sa-i aprecieze si imi pare rau pt astfel de probleme. Eu sunt apreciata de cine trebuie, am o viata echilibrata si stiu la randul meu sa-i apreciez pe cei care MUNCESC.

      Eu am demonstrat ca am COMPETENTELE necesare pt a desfasura un proiect de SUCCES, un proiect de succes implica DARUIRE si NU CRED CA AVETI DV COMPETENTE de a masura CAT SUFLET am pus eu.

      Trebuia sa va ganditi mai bine inainte sa scrieti acele randuri de final(Probabil ati ales “sa fi destept” nu sa “ai suflet”-scris de Maria Grancea. ) Nu demonstrati ca ati fi un EXEMPLU DE BUNA PRACTICA. Va e greu sa acceptati ca cei inteligenti pun suflet. De ce? Ciudat…..

      Chiar ma asteptam la altceva de la o MARE CASTIGATOARE. Nu va foloseste faptul ca atacati. Insemana ca nu aveti notiuni elementare de BUN-SIMT. Desi sunteti in varful piramidei tot nu va e bine. Altcineva hotaraste cine si cat sufle pune. GANDITIV-VA MAI BINE………….sa nu faceti un mare PACAT.

     • Ar trebui sa scriu “no coment”. E clar ca n-ati inteles nimic din ce am spus si nici din editorial.
      Si inca ceva ce n-am inteles eu: ce cereti, de fapt, de la mine, dvs n-ati candidat la o alta sectiune? Chiar daca nu as fi fost eu castigatoare aici situatia dvs in clasament nu s-ar fi schimbat cu nimic, dvs sunteti dascal eu sunt bibliotecar intr-o biblioteca publica. Dvs faceti un tip de educatie noi “doar” completam. Ma intreb cat ati apreciat-o pe bibliotecara (sau bibliotecarul) care va asigura nevoia de lectura si informare in timpul perioadelor dvs de pregatire? V-ati gandit vreodata ca in spatele performantelor dvs ar putea fi putin si din munca nestiuta a unui bibliotecar ?
      Legat de “atacat” nu am atacat pe nimeni, inteleg ca sunteti foarte suparata de decizia juriului dar nu interpretati ceea ce am scris. Nu sunt eu vinovata de acest rezultat care v-a clasat printre cei din afara podiumului. Oricum “scripta manent” asa ca va rog recititi si vedeti ca n-a fost niciun atac la adresa dvs. Ati cerut sa imartasiti din experienta noastra. V-am dat un sfat. Atat.
      Haideti sa facem un imaginar schimb de locuri! Ce ati fi facut in locul meu? Cum ati fi reactionat daca ati fi fost contestata, cu atata vehementa, de 2-3 persoane care refuza sa inteleaga principiile acestui concurs dar, fara sa ma cunoasca, incearca sa dovedeasca ca judeca mai bine decat juriul?
      Cat priveste chestiunea legata de “bogatie” nu ma refeream la continutul material al cuvantului.
      Oricum Doamna Manafu, va felicit pentru performantele dvs (SINCER) si va doresc un an scolar bun care sa va aduca recunoasterea pe care o doriti. Si va rog sa ma credeti recunoasterea celor cu care lucrezi este mai valoroasa decat toate premiile.
      Si inca ceva ma bucur ca am luat acest premiu dar poate ca nu stiu sa-mi exprim bucuria in felul in care se ateapta aici. In plus, durerea pierderii cuiva drag, atunci in perioada aceea, este mult mai puternica decat bucuria oricarui premiu.
      Copy-paste o sa fac atunci cand mi se va permite, oficial, acest lucru.
      Cu aleasa stima,
      Maria Grancea

 18. Stimata Doamna Claudia Serbanuta,

  Va multumesc pentru rabdarea de a-mi fi acceptat raspunsurile pe aceasta pagina, imi cer scuze ca uneori a trebuit sa fiu mai putin “cuminte” decat ar fi cerut o minima decenta dar, desi am lucrat cu tot felul de oameni in activitatea mea atat la biblioteca dar si prin ONG-urile cu care colaborez (chiar si la Muzeul devenit obsesie pentru unii) in viata mea nu am intalnit asa ceva. Am crezut ca trebuie sa ma apar. Poate ca am crezut gresit, am incercat dar … nu mai are rost. Si mai vorbim de premiile in educatie. Pana la urma tot finantatorul are dreptate, nu este suficient sa fim scoliti, trebuie sa ne si educam.
  Am toata stima pentru dvs si va doresc mult succes in tot ceea ce faceti.

  Cu cordialitate,

  Maria Grancea

  • Ce convenabil: “O sa completez contul meu atunci cand lucrurile se linistesc”. Din cite am vazut, incepind de azi conturile cistigatorilor nu mai sint active pe site-ul Fundatiei Dinu Patriciu! Exact la timp: dna Grancea ar vrea, dar nu mai poate! Rea lume, dom’le!

  • E BINE CA VA BUCURATI PENTRU PREMIU. Stati linistita cu premiul DUMNEAVOASTRA ca nu vrea nimeni nimic de la dumneavoastra. Au fost doar niste discutii care am sperat sa fie CONSTRUCTIVE pentru COLEGII dumneavostra, dar probabil exista alte MOTIVE pentru care nu DORITI sa le impartasiti mai multe despre MUNCA DV. SUNTETI CREZUTA PE CUVANT, nu va faceti probleme.

   Nu ati raspuns la ce v-am solicitat, deci nu va foloseste DECAT dumneavoastra RASPUNSUL, nicidecum colegilor dv. Poate in viitor o sa va decideti sa-i informati despre PERFORMANTELE DUMNEAVOASTRA si atunci O SA VA FELICIT DIN SUFLET!

   E bine sa incheiem aici pentru ca nu e un DIALOG CONSTRUCTIV si e inutil TUTUROR. Altii devin AGRESIVI la ADRESA MEA, jignez imi aduc ACUZE, PRICEP ALTCEVA, din acest DIALOG. In general sunt putine persoane dispuse sa DIALOGHEZE CONSTRUCTIV, multi aduc ACUZE si DIVAGHEAZA din LIPSA de SINCERITATE si diverse alte motive sau pentru ca nu le CONVINE subiectul ABORDAT.

   Nu fac referire la dumneavoastra, era doar o remarca.

   Fiti mai atenta cand faceti aprecieri la adresa persoanelor pe care nu le cunosteti E POSIBIL SA FACETI MARI ERORI. Pun mult mai mult suflet pt ca difera profesia MEA de a dumneavoastra si AM daruit in 14 ani de activitate MULT MAI MULT DECAT ISI IMAGINEAZA …….

   Sunt o persoana care am o recunostere SUFICIENTA atat in Romania cat si peste hotare pentru ca demonstrez CALITATE in ceea ce fac, nu asta era problema.

   SUCCES IN ACTIVITATEA DV! si investiti premiul in EDUCATIE….

 19. Nici la copiii din fata blocului nu am vazut asa ceva! patetic e putin spus… nu stiti sa pierdeti..si mai si aratati acest lucru!! daca asa ganditi si va manifestati dvs…cum mai puteti pretinde ca promovati EDUCATIA?? CV-urile mai mult sau mai putin impresionante nu spun NIMIC (multi din Romania pot etala un asemenea CV..sau chiar mai stufos)..insa dovada de educatie, bun simt,modestie,FAIRPLAY,clasa,eleganta – e rara si nicidecum intalnita la multi de aici. Mai ceva ca la mahala…jenant as putea spune…imi cer scuze..insa..mai elegant de atat nu ma pot exprima intr-un asemenea context impus de cei invinsi si ofuscati.RUSINE!,,,iar petru castigatori FELICITARI! FELICITARI FELICITARI!!…aa…si ca sa spun si eu ceva pe limbajul si spiritul marilor comentatori si critici de aici “SA MOARA DUSMANII DE CIUDA!!!” – dr. S.L.

  • NU ESTE NICI O CALOMNIE. Probabil esti din afara sistemului si nu ai LEGATURA CU CONTEXTUL ACTUAL. Nu iti scrii nici numele complet deici nu ai simtul raspunderii. Esti DOAR nervoasa si nu ai replici si nici justicari la ceea ce s-a scris. Probabil e prea mult de CITIT si prea greu de INTELES pentru tine. Iti convine mai bine sa jignesti persoane pe care nu le cunosti folosind DOAR un pseudonim. Ce ascunzi? De ce nu vrei sa stim CINE ESTI CU ADEVARAT? Eu cred ca tu calomniezi dar sub pseudonim pentru ca iti e RUSINE de ceea ce faci, altul este ADEVARUL. Nu DEMONSTREZI CALITATE IN CEEA CE FACI. Trebuie sa-ti ASUMI ceea ce AFIRMI, dar se pare ca nu vrei asta.

 20. aaa! si de CALOMINE ati auzit??? sunt medic, nu avocat…dar pana si mie imi suna a proces castigat!!

 21. Citesc de cateva zile si nu contenesc sa ma mir. Chiar asa sa fie, sa nu putem discuta civilizat, cu argumente clare, simple, la subiect (ce bine-ar fi sa fie si concise) pe o platforma, fie ea virtuala? Suntem colegi, e un prilej de bucurie, nu de aruncat cu pietre. Suspiciunea, atacul la persoana, neincrederea, toate astea ne fac sa stam pe loc, sau, mai rau, s-o luam catinel la vale, in loc sa mergem inainte cu fruntea sus si zambetul pe buze. Ma asteptam sa gasesc aici, in comentarii, felicitari colegiale, informatii utile pentru altii, nu un concurs de ironii si acuze … Pe doamna Grancea n-o cunosc personal – insa mi-arata Facebook des (foarte des, extrem de des, as zice ca zilnic) ce minuni face la ea in biblioteca. Pe Claudia Popescu o stiu de ani buni – o stiu si multi din cei ce scriu si citesc blogul asta. Ce face ea in Brasov si pe langa este fenomenal!!! Este un profesionist desavarsit de la care multi dintre noi au de invatat, un om de calitate al carei singur defect e excesul de modestie. Si va intrebati de ce tace? Pai ce sa faca altceva daca indiferent de ce ar spune tot nu-i bine? Despre Claudia S ce sa mai spun???? Ma mir cum de se indoieste cineva de bunele ei intentii … si, culmea, tocmai pe platforma pe care, de ani bunicei deja, ea o tine in viata donand in fiecare zi putin din timpul ei noua, bibliotecarilor … A, si din capitolul “Stiati ca?” … Stiati ca sectiunea “Bibliotecarul anului” exista din meritul Claudiei? Ca ea este cea care i-a convins pe cei de la Fundatia Patriciu ca bibliotecile trebuie incluse, recunoscute la aceasta gala, dedicata excelentei in educatie? Eu va propun sa luam cu totii o gura de aer, sa numaram pana la 5 si sa discutam constructive. Avem propuneri de imbunatatire pentru organizatori? Excelent! Hai sa punem cap de la cap, sa le dam o forma si sa le comunicam organizatorilor. Asta, bineinteles, fara sa uitam ca decizia de a le pune in opera le apartine!

 22. D-na Rapeanu pare a pune degetul pe rana, doar ca panseaza pe acolo pe unde o doare pe dinsa! Incredibil cum se poate rostogoli si cum poate fi distorsionata o chestiune! Incep cu coada discutiei: parca era de notorietate faptul ca demersurile pentru includerea Bibliotecarului in Gala Premiilor ii apartin doamnei Hermina Anghelescu, GRATIE CAREIA Claudia Serbanuta a ajuns in juriu. Acum aflam ca meritele, pline de bune intentii, evident, sint ale altcuiva! In fine, nu conteaza. CONTEAZA FAPTUL CA TOATA DISCUTIA ASTA A FOST DIRECTIONATA IN CU TOTUL ALTA PARTE DECIT S-A INTENTIONAT INITIAL: pornisem de la nevoia cunoasterii parcursului cistigatorilor. Dna Chiaburu si-a varsat oful, DAR NE-A SPUS CUM A GINDIT APLICATIA, CE A APRECIAT JURIUL, CE N-A APRECIAT SI UNDE CONSIDERA DINSA PERSONAL CA A GRESIT, dupa care s-a intors la viata ei. CELELALTE CISTIGATOARE NU VOR IN RUPTUL CAPULUI SA-SI IMPARTASEASCA EXPERIENTA , iar lucru acesta pare a fi apreciat de restul comunitatii care citeste / scrie, si care, dintr-un spirit de gasca, ne trimite pe tot felul de site-uri si facebook-uri sa le vedem minunile de vitejie, DE PARCA GALA PREMIILOR A FOST CONCURS DE SITE-uri! Bineinteles ca “pe Claudia Popescu o stim de ani buni – o stiu si multi din cei ce scriu si citesc blogul asta. Ce face ea in Brasov si pe langa este fenomenal!!! Este un profesionist desavarsit de la care multi dintre noi au de invatat, un om de calitate al carei singur defect e excesul de modestie. Si va intrebati de ce tace? Pai ce sa faca altceva daca indiferent de ce ar spune tot nu-i bine?” E mult adevar in afirmatia asta, doar ca Claudia n-a spus nimic despre experienta ei LA GALA PREMIILOR, asa incit nu se poate plinge ca ar fi criticat-o careva! De ce s-o fi sesizind „din oficiu” d-na Rapeanu fara motiv ?
  Ce Dumnezeu pot contine aplicatiile alea de nu pot fi reproduse in ruptul capului? Dupa atitea zile de discutii, stiti ce as transmite eu constructiv organizatorilor? CA BIBLIOTECARUL ANULUI NU MERITA SA AIBA SECTIUNE LA GALA PREMIILOR, atita vreme cit marii cistigatori nu sint in stare sa spuna doua vorbe decente despre realizarile lor.

  • Doamna Ingrid,
   daca va uitati sus pe pagina de unde s-a pornit, s-a pornit de la felicitari colegiale si sincere si s-a ajuns la aruncat “colegial” cu noroi. Am spus de la inceput, la cereri colegiale vi se va raspunde colegial. Daca dvs. sau ceilalti suparati aveti impresia ca v-ati exprimat elegant sau cat de cat colegial si ca meritati un raspuns e doar o impresie… Nimeni nu va e dator cu nici o explicatie atata vreme cat nu le oferiti un minim de respect.

   Si inca ceva, e de notorietate faptul ca nu tot ce e de notorietate e si adevarat 🙂

   • Dna Serbanuta, nu sinteti egala cu dv. insiva. In primele postari ne indemnati, citez: “sa incercam sa ne folosim de expertiza noastra in lucrul cu informatia si sa incercam sa intelegem ce si cum”. Nefiind chiar proastele tirgului nici eu, nici Elena Chiaburu si nici dna Manafu (pe care le rog sa ma ierte ca ma asociez cu ele la modul asta), “expertiza noastra in lucrul cu informatia” ne-a condus “sa intelegem ce si cum”. Dar sa spunem cu voce tare e cu totul alta mincare peste! “Nimeni nu va e dator cu nici o explicatie atata vreme cat nu le oferiti un minim de respect”. Dar lipsa de respect a premiantilor (si a celor care-i protejeaza) fata de comunitatea de bibliotecari din Romania, pe care o sfideaza pe fata, dind raspunsuri in bataie de joc, si fata de Fundatia Dinu Patriciu, careia ii fac o proasta imagine prin prestatia neprofesionista, ce nu o sanctionati? E chiar asa de greu sa-ti prezinti munca ? Pe site-ul pus de dna Rapeanu e ZERO informatie si INCREDIBIL DE MULT DISPRET (vrei raspuns, n-a raspuns!). Eu am trait 50 de ani in comunism (multi de aici nu, fiind mai tineri) si cunosc foarte bine festivismul marilor realizari si bucuria de a sta la coada si in frig (carnea oricum nu era sanatoasa si daca ti-e frig mai pui o haina, deci e minunat). Citind relatarile colegelor noastre, am senzatia ca eu am intrat in UE, dar multi au ramas in 89! Se confirma afirmatia dnei Georgeta Manafu ca au putin de spus premiantii. Dinsa ne-a explicat mai sus ca formularul de concurs nu permite mai mult de 4000 de caractere. Dna Maria Grancea probabil ca a concurat la alta categorie daca aplicatia ei i-a dat voie sa faca compuneri visatoare. Iar in cazul in care nu stiati cum se apasa pe butoane ca sa scrii o aplicatie, ati aflat acum de la Claudia Popescu. Sau de la Anca Rapeanu? Nu m-am lamurit ale cui sint condeiele astea atit de bune si nu pricep de ce trebuie aparate de Biblionet (a doua oara in cazul dnei Grancea). Singurul cistig e ca daca cineva este suficient de nesuferit incit sa persiste in dorinta lui de a afla ceva, pina la urma I se raspunde, chiar daca in bataie de joc. Nu stiu daca acestea sint reperele profesionale pe care si le dorea dl. N. Constantinescu, dar ma intreb daca sa fim dezamagiti, sau, dimpotriva, multumiti ca aceasta competitie ne-a aratat care ne sint valorile si unde ne pozitionam cu adevarat in raport cu profesionalismul autentic.

    • Doamna Manole, va propun un exercitiu de imaginatie: sa zicem ca dumneavoastra ati aplicat, v-ati calificat si ati si castigat premiul cel mare. Sa zicem ca ati intrat pe un blog unde eu va cer socoteala – pentru ca exact asta se intampla acum aici, nu se cer nici informatii, nici sfaturi. Se cer justificari cu privire la castigarea premiului. Cum anume ati reactiona dumneavoastra? Daca-mi raspundeti promit ca fac si eu jocul si ma pun in papucii de castigator “la zid”. Inainte de asta va spun sincer ca niciun om concureaza nu va putea sa dea raspunsul corect si complet la intrebarea “de ce ai castigat?” pentru ca nu el este cel careia decizia, ci un juriu, o comisie, altcineva.
     De pe site-ul Biblionet am pus un link catre un articol dedicat participarii la Gala premiilor in educatie. Initiativa a fost a Biblionet, intentia a fost de a ajuta cu partea de proces pe toti curajosii care vor (mai) dori sa participe la anul. Structura e usor de urmarit: de ce ar participa cineva – care-i motivatia?; care-i procesul de aplicare?; cum e sa fii finalist? Fiecare bucata din articol e semnata de autor. Pe langa asta eu sunt convinsa ca oricare dintre cei care au trecut prin asta pot fi abordati si intrebati ce si cum se face si cum a procedat fiecare.
     Cat despre indemnul de a va folosi “expertiza in lucrul cu informatia”, bataia era in alta parte. Pana la urma Gala premiaza performanta pe o perioada delimitata, nu o aplicatie. Iar performanta aceea o puteti dumneavoastra gasi daca va straduiti putintel sa faceti un strop de munca de documentare. Daca nu aveti timp, promit ca-mi fac eu si ca va trimit pe mail o lista de referinte din online la activitatile Mariei Grancea si ale Claudiei Popescu. Desi mi-e greu sa cred ca nu le cunoasteti, activa fiind in mediul online …
     Cat despre comunitatea de bibliotecari din Romania, ma indoiesc ca puteti vorbi in numele ei, acuzand de sfidare si interogand cu un puternic aer superior oameni din interiorul ei. Plus ca Prolibro este doar unul dintre locurile de intalnire ale comunitatii mentionate. Oricat mi-ar placea sa fie altfel, comunitatea bibliotecarilor e ici si colo, iar o parte citeste Prolibro. De scris, scriu maxim 10, printre care eu si dumneavoastra. Eu nu-mi fac iluzii ca stiu in numele lor ci scriu in numele meu. Dumneavoastra cum procedati?

     • Dna Rapeanu, oricind e o placere sa stau de vorba cu o femeie despteapta, asa ca va raspund cu drag, decupind intrebarile dv. “Va spun sincer ca niciun om concureaza nu va putea sa dea raspunsul corect si complet la intrebarea de ce ai castigat? pentru ca nu el este cel careia decizia, ci un juriu, o comisie, altcineva… eu sunt convinsa ca oricare dintre cei care au trecut prin asta pot fi abordati si intrebati ce si cum se face si cum a procedat fiecare”. Ei uite ca nu: daca era asa, nu discutam inca, la 2 saptamini dupa intimplare. Si nu-i nevoie de nici un exercitiu de imaginatie: UN OM CONSTIENT SI RESPONSABIL CARE INTRA INTR-O COMPETITIE SE PREGATESTE CIT POATE DE BINE SI STIE CARE II SINT ATU-urile SI DE CE ESTE EL INDREPTATIT SA CISTIGE, ca altfel nu s-ar mai duce. E un loc comun in psihologia economica si managementul resurselor umane ca la interviurile de selectie a personalului intrebarea: “de ce te-am alege pe tine?” sa fie nelipsita! Acum citiva ani, inainte de blocarea posturilor, in ultima comisie de angajare in care am fost, o domnisoara chiar mi-a replica, fisneata: “eram sigura ca o sa intrebati!” Cei mai buni profesionisti din biblioteca romaneasca a anului 2011 sint datori sa spuna ca pe apa: “am luat premiu pentru asta, asta si asta, care sint importante deoarece am contribuit, influentat, determinat…” Premiantii nostri nu pot s-o faca, iar dv. Ii incurajati sa debiteze niste povesti exaltate, cu oameni scrisi cu O mare, Daruit si Visat, scrise de cineva care parca a fumat iarba! FORMATORUL SI SELECTIONERUL de profesionisti in bibliotecile romanesti care sinteti (si va asigur ca spun asta cu TOATA CONSIDERATIA), ar trebui sa se intristeze, nu sa se supere pe mine, si impreuna sa-i ajutam sa inteleaga, sa se corijeze si in felul acesta sa adaugam valoare si prestigiu competitiei. In logica dv. , bibliotecarii cistigatori s-au dus la concurs intr-o doara, poate o iesi ceva, au avut norocul sa primeasca o pleasca de la Dinu Patriciu, n-au nici un merit (si nici o vina, desigur) – CEEA CE SE CONTUREAZA A FI CORECT, numai ca noi trebuie sa aplaudam si gata. Parca nu aceasta atitudine am vazut eu la IREX in toti anii astia! Spuneti apoi: “pana la urma Gala premiaza performanta pe o perioada delimitata, nu o aplicatie”. Aici ati comis-o (iertare de vorba proasta!). Dv. stiti ceva ce pe site-ul Fundatiei nu apare. Acolo scrie clar ca se evalueaza DOAR APLICATIA, care contine activitatea DIN ULTIMUL AN SCOLAR. Cine stie cunoaste! Cei care au pierdut, au inteles-o si ei, dar chiar sa dati din casa?
      “Cat despre comunitatea de bibliotecari din Romania”, vorbesc IN
      NUMELE DESTUL DE MULTOR COLEGI CARE AU ACELEASI VALORI CA SI MINE SI CU CARE DISCUT FIECARE INTERVENTIE.

 23. Eu am scris 11 carti si pot pune oricui oricand la dispozitie ceea ce am scris. Am pus la dispozitie pe acest site MUNCA mea. Nu are Fundatia Dinu Patriciu legatura cu deciziile colegelor dumneavoastra de a nu pune la dispozitie aplicatiile. E simplu sa faci copy-paste iti ia cateva secunde. Eu stiu ca orice AUTOR isi publica ceea ce a scris el, dar nu poate publica MUNCA altcuiva. Imi cer scuze daca deranjez pe cineva, nu am nici o intentie, era doar o remarca si nu face referire la premiantii acestui concurs. Mai mult nu mai spun si nici nu mai comentez. Nu acuz pe nimeni si nu e problema mea cum isi scrie fiecare aplicatia si nici ce contine aplicatia fiecaruia. Cat timp o persoana nu doreste sa-si faca publica aplicatia, decizia ii apartine si e dreptul fiecaruia sa decida pentru EL. Nu am vrut sa deranjez colegele dv prin mesajele mele. Sincer m-am asteptat la un dialog constructiv. Imi cer scuze daca cineva a inteles altceva din mesajele mele, nu am intentionat sa jignesc pe nimeni. Eu sunt altfel obisnuita pentru ca stau in Italia si acolo in Sicilia se discuta orice despre oricine, sunt fff sinceri oamnenii si stiu sa se bucure de viata si de realizarile lor, povestesc orice si nu se flosesc de problemele celorlalti pt a jigni, categorisi din contra ii ajuta cu drag. Aici oamenii sunt altfel, dar sunt ROMANI de-ai nostrii si trebuie sa-i luam ca atare. Nici macar sa incercam sa-i schimbam nu are sens pentru ca pot interpreta gresit intentiile bune si constructive. Sincer in urma cu 5 ani cand am mers prima data in Sicilia unele discutii si mie mi se pareau exagerate, dar pe parcurs mi-am dat seama ca traiesc mult mai linistiti si au mult mai putine probleme, sunt mult mai apropiati, exista incredere, respect, apreciere, atata timp cat fiecare e ca o carte deschisa pentru cel de langa el. Sunt mult mai cuminti decat altii.
  Oricum castigatoarele dumneavoastra au fost alese de un juriu, nu e vina dumnealor ca sunt pe PODIUM, probabil le e teama sa nu fie la inaltimea la care le-a considerat JURIUL. Ar putea fi un motiv plauzibil. In fond suntem oameni, putem sa mai si gresim dar trebuie sa ne ASUMAM.

  Cateva opinii pentru GALA:
  – obligatia finalistilor de a publica articole si dovezi(fotografii, bloguri, rapoarte) de la activitatile desfasurate pe site-ul FUNDATIEI;
  – participarea la evaluare a reprezentantilor din MECTS in procent de 50% din juriu dar si a managerilor de proiecte, expertilor in managementul proiectelor;
  – presa sa participe in calitate de observator si sa existe obligativitatea prezentei presei la EVALUAREA FINALA si a reprezentantilor FUNDATIEI;
  – verificarea documentelor transmise de FINALISTI si confruntarea cu dovezile(fotografii, bloguri, siteuri);
  – existenta in formularul de candidatura a campului BIOGRAFIE, astfel fiecare participant isi realizeaza o biografie si aceasta sa fie postata pe site.

  Se discuta despre premiile din cadrul unui ONG, deci nu putem obliga FUNDATIA sa accepte aceste reguli.
  Eu consider ca ar exista transparenta daca s-ar proceda asa cum am scris mai sus. Este doar o opinie.
  Va doresc succes in activitatea dumneavoastra tuturor!… si sincer intentiile cu care am accesat acest site au fost bune. Eu asa cred ca se construieste, discutand sincer si facand un schhimb de opinii, nu trebuie sa fie interpretate altfel interventiile mele aici, eu am vrut doar un schmib de experienta. In schimb a fost un pic diferit de cum ma asteptam eu si a trebuit sa raspund diverselor acuze, dar nu mai conteaza poate in viitor o sa folositi siteul sa construiti cu adevarat.
  O zi buna tuturor!
  Pe 16 noiembrie avem ZIUA INTERNATIONALA A TOLERANTEI! Toleranta inseamna respectul libertatii altuia, al modului sau de gandire si de comportare, precum si al opiniilor sale de orice natura.
  Sa fim TOLERANTI! ……aceasta saptamana si sa incercam sa CONSTRUIM.

 24. Discutia asta nu prea vad sa duca undeva, dar ma tin de cuvant si va raspun, doamna Manole: oricare candidat stie care este avantajul lui, din perspectiva proprie si banuieste ca acele trasaturi / performante unice i-au determinat pe ceilalti (juriul) sa-i acorde votul. Dar nu e sigur, nu poate fi sigur. Si de-aici ezitarile (absolut umane) de a vinde retete altora. Apoi, eu nu vad linistea aceea de care tot vorbiti: Maria Grancea a spus ce considera ca a adus-o pe pozitia de premiant cu coronita. E ceea ce dumneavoastra numiti “exaltare”, iar eu numesc “pasiune” (probabil pentru ca sunt eu insami exaltata?!?!). Acum, daca dumneavoastra nu acceptati raspunsul asta si tot cautati altul, sa va spun cum m-as comporta eu in situatia curenta: sa ma trezesc pusa la zid pe un blog independent, dupa ce am incercat sa explic, in cateva randuri? As incrucisa frumos manutele si n-as mai spune niciun cuvintel acolo. Caci orice as spune tot nu-i bine sau suficient. De ce sa-mi fac sange rau? Mi-as vedea de-ale mele, as continua sa-mi impartasesc gandurile pe alte canale, in alte locatii unde sunt putin mai bine primita, unde tonul e mai prietenos. De exemplu, pe Facebook, unde puteti afla despre ce fel de proiecte se intampla la Avrig. http://www.facebook.com/ucagrancea#!/ucagrancea?sk=wall. Va trebui sa aveti putintica rabdare, sa treceti peste paginile de “Felicitari!” si “La multi ani!”, caci a fost ziua dumneaei de curand.
  Plus ca, nu stiu daca ati observat, am ramas singure in conversatia asta, ceea ce ma face sa promit ca ma opresc.
  Despre partea cu performanta versus aplicatia, scuzele mele si o clarificare: ce-am vrut sa spun e ca la o evaluare (cel putin asa mi s-a intamplat mie pana acum) se urmareste performanta intr-un segment de timp delimitat, care, bineinteles e baza pe care se construieste o astfel de aplicatie. De asta sunt doua fire aici: cum iti adaptezi descrierea performantei tale pentru aplicatia in speta? si care e performanta ta, in general, pe ultimul an scolar? Ambele sunt importante: si sa faci si sa stii cum spui ce-ai facut. Dar ma indoiesc ca se pot vinde retete pentru asta…
  Ca sa nu fie nicio neclaritate aici, sa nu ma trezesc ca cine stie ce apare ca fiind “de notorietate” vreau sa precizez ca eu nu am absolut nicio legatura cu organizarea galei. O urmaresc caci o consider un eveniment profesional important, insa atat.
  Apoi, ma bucur ca la Iasi e un grup atat de activ de bibliotecari care citesc Prolibro si discuta aprins. Eu ii invit pe toti aceia sa se exprime direct si nu prin intermediari – ar fi mai simpla comunicarea si cred ca am avea cu totii de invatat.
  Eu cred ca am zis cam tot. Sper sa lasati deoparte “focul” pe care discutiile acestea l-au intetit, sa dati un ochi pe bloguri, pe facebook si sa evaluati “la rece” performanta colegelor noastre, punand bineinteles performanta lor in contextul potrivit, acela al bibliotecii publice, unde lucrul e direct in comunitate, unde “exaltarea” aceea e ingredientul fara de care nu se poate face nimic, unde o plimbare prin padure poate face cat 5 articole de specialitate intr-o revista internationala.

  • Dna Rapeanu, aveti dreptate in tot ce spuneti. Intr-adevar colegii de la Iasi urmaresc discutia cu interes. Nu mai departe decit ieri cineva mi-a spus la telefon: “Dumnezeule, am realizat cit de expus poti sa devii in urma unei asemenea intimplari! Eu n-as avea curajul asta!” Iar ultima dv. jumatate de fraza formuleaza concluzia acestor zile de discutii, deoarece exprima singura chestiune realmente importanta de care trebuie sa tina seama candidatii la Gala Premiilor in 2012. Va multumim.

 25. Mesaj șters pentru conținutul inadecvat.

  Moderator (MP)

 26. Tristă breaslă, plină de umor! 🙂
  Altceva nici că mai e de zis, la acest topic cu 72 (!) de comentarii şi prea muuulte patimi!

  Propun asociaţiilor profesionale ale bibliotecarilor din România şi – de ce nu? – IREX-ului care implementează Programul Biblionet să acorde nişte “premii-momeală”, nu neapărat de valoarea celor ale Fundaţiei Dinu Patriciu.
  În viitura de „dezbateri” care se va isca într-o astfel de circumstanţă, poate o să apară în discuţie şi problemele de fond ale bibliotecilor şi bibliotecarilor de pe la noi, oportunităţile pe care le ratăm cu nedisimulată fudulie s.a.m.d…

 27. Bibliotecarul anului 2011 e PNL-ist cu vechi state

 28. Pentru Irina Micu,
  Ce vorbesti? E PNL-ist? Unde este problema? Nu si-a pus carnetul de partid pe site? Daca e doar PNL-ist o iertam caci este concecventa, nu a zburat din partid in partid. O intrebare : sunteti sigura ca are toate degetele, poate s-a nascut cu o infirmitate fizica si trebuie s-o descalificam ? Ce ti-e si cu invidiosii astia, nu pot dormi cand pierd ei si castiga altii! Draga mea, juriul a fost INDEPENDENT.

 29. INDEPENDENT – of course: ales din angajatii unei fundatii liberale si altii selectati cu maxima grija sa fie liberali seriosi, care n-au zburat din partid in partid, nu se abat de la traseu si de la linia stabilita. Cine a zis mai sus ca premiile le-au luat CONCECVENTII care fac pe din doua cu aia de-au dat, stia el ca pusculita de partid e goala. Aviz amatorilor de Gale in 2012: daca nu sint CONSECVENT inregimentati si nu le pocneste maseaua dupa bani, mai bine s-o lase balta.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *