Care sunt costurile voastre?

March 17, 2012 in Biblioteci publice, Deontologie, Management, Metodica, Practici bune

Tocmai am trecut de o perioada de raportare .Activitatile de anul trecut a filialelor BJ si a bibliotecilor publice bihorene au fost destul de multe si diverse, implicarea bibliotecarilor a crescut.Ne referim la micile expozitii curente, la evenimente organizate in parteneriat cu scolile si gradinitele, la programe de vacanta, cluburi de lectura, programe after school cu voluntari,prezente in juriile concursurilor organizate de scoli, sau in proiecte ale scolilor in care bibliotecarii au fost invitati ca parteneri …si altele care acum imi scapa.

Toate acest activitati au fost realizate cu forte proprii de bibliotecari, nu s-a asigurat nici o dotare speciala nici macar consumabile pentru programele de vacanta, acestea fiind cumparate de bibliotecari sau aduse de acasa.- Acuarele,creioane colorate, hartie glasata…
(Nu ma refer nici o clipa la evenimentele mari ale biblioteciilor )

Acum in perioada de evaluare am fost intrebata de costurile acestor activitati care in rapoartele lunare apar ca numar de evenimente sau expozitii, si au atasat un numar de participanti.
Am raspuns ca aceste activitati nu au costuri care sa fi fost suportate de biblioteca .

Am deschis acest subiect pentru a va intreba , care sunt costurile voastre pentru aceste mici activitati curente, activitati care aduc de fapt viata in bibliotecile noastre mici ?
Care este raspunsul vostru la aceasta intrebare?


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /homepages/16/d249987000/htdocs/prolibrok/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

2 responses to Care sunt costurile voastre?

 1. Indraznesc sa presupun ca fiecare dintre noi, fie ca lucram intr-o biblioteca mai mare / bogata sau mai mica / lipsita de resurse, am fost la un moment dat in situatia de a mai completa cu ceva bugetul alocat pentru o actiune, daca nu cumva, exact asa cum spuneti, de a ne descurca singuri in intregime. As vrea insa sa intreb: atunci cind aveti evenimente de genul celor descrise, le planificati inainte? Asta insemnind chiar sfirsitul anului precedent celui in care se intimpla, sau le organizati doar cu putin timp inainte de a se produce? Daca se fac “pe picior”, evident ca nu ne sprijina nimeni, dar daca sint incluse din vreme in planul de activitati viitoare, chiar daca resursele sint putine, se pot face demersuri pentru derularea lor. Intreb deoarece consider ca daca ati insirat in raport niste activitati care “nu au costuri care sa fi fost suportate de biblioteca”, s-ar putea sa fi gresit. Chiar daca ordonatorul de credite (sau directorul ori contabilul-sef) nu v-au sprijinit financiar si ati pus bani din buzunar ori ati adus de acasa materiale, ar fi trebuit sa estimati acele costuri – CU PRECIZAREA CA LE-ATI SUPORTAT PERSONAL si ca procedeul constituie o abatere de la starea de normalitate. Iata de ce:
  – a) variantele pozitive: cel caruia i-ati prezentat raportul poate considera ca este normal asa, deci nici pe viitor nu e cazul sa va sprijine, ca oricum va descurcati; sau, neprezentindu-i un plan si niste costuri, poate minimaliza importanta actiunilor dv., facute eventual doar pe hirtie.
  – b) variantele negative: cea mai putin neagra = un director machiavelic va poate imputa ca v-ati depasit atributiile de serviciu facind ceva pentru care n-ati avut “aprobare”; cele negre de tot: acelasi ins va poate acuza de-a dreptul ca ati beneficiat de sponsorizari pe care vi le-ati insusit, de vreme ce ati actionat singuri iar el nu stie / nu i-ati cerut nimic, sau ca ati incalcat niste norme de protectia muncii, sociale, igiena, de protectia copilului etc. (pentru programele after school cu voluntari, de pilda, va puteati pomeni oricind invinuiti ca le-ati dat copiiilor sa manince sau sa bea ceva nepotrivit din moment ce n-a fost cumparat oficial si cu acte in regula). De aceea, si activitatile marunte trebuie planificate, iar costurile in aparenta nesemnificative – semnalate, chiar cu precizarea ca le veti suporta personal din cauza ca, asa cum ati spus, asemenea activitati “aduc de fapt viata in bibliotecile noastre”.
  In ce ma priveste, inca din luna octombrie fac planuri pentru anul urmator si intocmesc referate de necesitate in care solicit ceea ce estimez ca imi va trebui, spun la ce voi folosi materialele / consumabilele respective si precizez termenul de achizitie (aprilie, octombrie etc.). Nu se aproba toate, evident, dar la momentul respectiv stiu ce mai trebuie sa improvizez si spun cu voce tare acest lucru. Si eu am intocmit saptamina trecuta Raportul de activitate, dar am precizat cele citeva imprejurari in care am facut ceva prin eforturi proprii, subliniind faptul ca asemenea intimplari ne-au obligat sa ne reorganizam din mers, sa ne dovedim flexibilitatea si capacitatea de adaptare si ca am facut eforturi suplimentare pentru bunul mers al institutiei, deoarece eforturile noastre trebuie macar cunoscute, daca nu si apreciate.

 2. Multumesc frumos este exact raspunsul de care aveam nevoie . Contine foarte multe dintre ideile pe care le intuiam (inclusiv riscurile).

  Da exista ambele tipuri de activitati, planificate, din calendarul cultural,sau evenimentele care au deja traditie , date fixe, si costuri aproximativ cunoscute , dar exista si foarte multe care apar pe parcurs si a caror rezolvare se face pe loc cu resurse diverse.

  Poate mai primim si alte raspunsuri de la bibliotecarii din biblitoecile mai mici sa vedem cum vad ei problema in raport cu finatatorii lor locali?

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *