www.istorielocala.ro – „pohta ce-am pohtit”

September 5, 2012 in acces deschis, Alfabetizare informationala, istorie locala

Promisiunea din urmă cu aproape o jumătate de an, referitoare la constituirea unui site cu resurse electronice gratuite, privind istoria locală (dar nu numai) este pe cale a se înfăptui. În relativ scurt timp, va avea loc evaluarea finală a proiectului Istoria locala @ biblioteca ta publică, apoi …spor la treabă (nouă, bibliotecarilor) și la căutat informații (“clienților” noștri)!

Prin acest proiect, pe scurt, ne dorim ca în primul rând elevii, studenții și toți cei aflați/implicaţi în procese de educație/ instrucție etc., dar și publicul larg să aibă la dispoziție un “loc” din Internet pe care să-l acceseze liber, unde să vizualizeze și de unde să descarce …ce?
Răspuns: tot ceea ce ține de istoria și, în general, memoria și cunoașterea locală – informații care, până în prezent, au existat/ există doar în u.b. și colecții de bibliotecă pe suporturi tradiționale sau în alte surse de informare, tot tradițíonale; încă o precizare: este vorba despre informații full text, dar și multimedia.

Vrem să aflăm, de ex., cum în ultimul an al domniei lui Hadrian (anul 138), o unitate de arcaşi sirieni (Suri Sagittarii) a construit un castru la capătul sudic al Văii Oltului? Că la “numai” 1250 de ani distanță în viitor (1387-1388) Mircea cel Bătrân ctitorea Cozia, iar peste alte “doar” patru secole, în vremea războiului ruso-austro-turc (1787-1792), mânăstirile vâlcene au fost prădate – ” hoţii nemţeşti şi turci au împuşcat chipurile sfinţilor din paraclis, iar bolniţa a ajunsu grajdu de cai““?

Ne-ar mai interesa ce consemna Paul de Alep când vizita zona Vâlcii de azi ori ce spuneau niște călători străini despre cetatea Oradea (secolele XIII – XVII)? Sau, cumva, să aflăm Istoria Brăilei,  ori Legenda lui Lincig János, judele Clujului? Și, eventual, amănunte despre monumentul istoric “Cetatea de scaun a Sucevei“?

Pentru a găsi orice informație care – sperăm – a fost deja introdusa în www.istorielocala.ro, nu aveti decât sa tastați cuvinte de căutare – orice cuvinte de cautare! – in casuta din dreapta-sus a  site-ului. Ca la Google, spre exemplu, care la interogația “istorie legionari valcea” ne direcționează spre acest rezultat (după cum se observă, in primele returnări avem esența informației căutate, existentă în site-ul nostru  :roll:  ).

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /homepages/16/d249987000/htdocs/prolibrok/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

1 response to www.istorielocala.ro – „pohta ce-am pohtit”

  1. Bravo, Vali! Nu degeaba, in cadrul proiectului, ai fost responsabil cu promovarea site-ului! 🙂

    Site-ul functioneaza, atrage atentia publicului conform chestionarului pe care tocmai l-am lansat si, daca bibliotecile, muzeele si arhivele ar fi mai receptive la aceasta oportunitate oferita in mod gratuit ar deveni mult mai complet si reprezentativ pentru toata tara, nu numai pentru cinci judete.

    Echipa Istorie locala@biblioteca ta publica va asteapta sa navigati pe site si sa contribuit cu informatii!

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *