Cum îl faci pe copil să îndrăgească lectura?

October 17, 2012 in Articole, Biblioteci publice, educatie, Lectura, Public: copii şi tineret

Acesta este titlul unui articol (de Claudia Georgevici de pe www.clicksanatate.ro) postat de mai multi bibliotecari pe Facebook ieri. Evident că am vrut să văd despre ce e vorba. Am dat peste un articol scurt care îi încurajează pe părinți să-și apropie copiii de mici spre lectură. Avem astfel sugestii ca:

 • Transmite-i pasiunea de a citi!
 • Citeste-i din primele luni de viata!

Ideile nu sunt noi dar în România par a nu fi foarte cunoscute – așa cum ne demonstrează calitatea și cantitatea cărților produse pentru preșcolari. Surpiza cea mare a venit însă atunci când, parcurgând lista de “trucuri” prin care cei mici pot fi încurajați să citească, nu am găsit nici o referire la bibliotecă. Poate că acum câțiva ani această invizibilitate a bibliotecii când era vorba de publicul preșcolar era indreptățită. Acum însă, când avem multe biblioteci în țară care oferă servicii variate pentru cei care abia învață să citească și un centru de excelență pentru astfel de servicii la Brașov, mi se pare nedreaptă această uitare. Cine are/își asumă rolul de a promova aceste servicii “noi” și poate răspunde unor astfel de uitări în numele bibliotecarilor?


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /homepages/16/d249987000/htdocs/prolibrok/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

2 responses to Cum îl faci pe copil să îndrăgească lectura?

 1. Apropo de tema, zilele trecute educatoarea fetitei mele care merge la infantil la 4 ani imi zice ca trebuie sa exersam cu ea comportamentul (habitusul) lecturii acasa pentru ca asta invata la scoala. Adica sa deschidem carti si sa le citim chiar daca ea nu stie sa citeasca (au invatat doar sa-si scrie numele si recunoaste anumite litere (asta inca de anul trecut, de la 3 ani). Si deci deschidem cartea si citim povestea urmarind cu degetul randurile (prima data o fac eu si dupa aceea o face ea, evident ca ea isi inventeaza povestea, nu citeste), dar spune educatoarea ca asta ar ajuta. In America cum e sau in Romania?

  Deocamdata nu am observat nicio concurenta cu tabletul si aplicatiile care te invata sa numeri, alfabetul, sa desenezi, sa canti la pian, etc. Oricum, exercitiul cu cititul nu il facem pe tablet, ar fi incomod si nu ar avea niciun farmec. Adica nu are o preferinta pentru una, foloseste cu aceeasi incantare o carte sau tabletul. S-ar parea ca pentru ea nu sunt ca pentru mine un simbol al vechiului mod de a ne informa si al noului, sunt doua forme diferite de acces la informatie pe care nu le compara.

  Cat priveste biblioteca, ne-au spus ca au prevazut anul acesta vizita la biblioteca si la targul de carte cu toata clasa.

  Un pic off topic, daca ne citesc bibliotecarii scolari si vor sa intervina as vrea sa stiu daca sunt studii privind efectele asupra copiilor a bombardamentului informational, de exemplu daca le da anxietate, stres sau chestii din acestea si daca exista programe sau o preocupare si sfaturi pentru a crea un scut informational protector (mai ales pentru fluxul de stiri socante, catastrofe, razboaie, filme violente, etc care pot afecta emotional copii).

 2. Tocmai am vazut in FB ca in Madrid au inaugurat Centro Internacional para la Investigación, el Desarrollo e Inovación de la lectura, o investitie de 26 de milioane de euro care nu prea inteleg cu ce se ocupa. Are un site aici: http://casalector.fundaciongsr.com/

  Completare: cineva poate se intreaba de ce spun cat a costat asta? Pai sunt uimit deoarece in acelasi timp citesc ca in Comunitatea unde suntem noi luna asta vor fi concediati 40% dintre cei care lucreaza pentru administratie (empleados publicos). Asa ca multa grija la cum se fac cheltuielile publice in Romania, iar celor cu raspundere in gestionarea banilor publici sa li se ceara responsabilitate si competenta maxime si coruptie si risipa zero. (scuze pentru divagatie Claudia)

  Stiati ca exista si aceasta retea sociala a cititorilor: http://www.goodreads.com/

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *