Revoluţie în educaţie în Olanda: şcolile „Steve Jobs“, fără manuale şi caiete, doar cu iPad

July 2, 2013 in Alfabetizare informationala, Articole, Biblioteci europene

In timp ce principalul serviciu secret al Romaniei, SRI, pune umarul la stavilirea fraudarii examenului de Bacalaureat, in Olanda este pe cale de a incepe o noua era a invatamantului:

“11 şcoli denumite „Steve Jobs“ se vor deschide în august în Amsterdam şi în alte oraşe olandeze. Aproximativ 1.000 de copii, cu vârsta cuprinsă între 4 şi 12 ani, vor urma cursurile acestor şcoli, fără a se folosi de caiete, manuale sau ghiozdane. Fiecare elev, însă, va avea propriul iPad.   În noile şcoli nu vor exista planuri de lecţie, stilouri, programe, profesori la catedră, şedinţe cu părinţii, note, zile fixe de cursuri sau vacanţe. În cazul în care un copil preferă să se joace la iPad în loc să înveţe, nu va fi nicio problemă. Copiii vor fi cei care aleg ce să înveţe, în funcţie de ce curiozităţi au.”

Citeste tot.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /homepages/16/d249987000/htdocs/prolibrok/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

3 responses to Revoluţie în educaţie în Olanda: şcolile „Steve Jobs“, fără manuale şi caiete, doar cu iPad

 1. Raul a devenit parte conaturala a societatii si asta este cel mai grav. Cred ca nimeni nu stie cum poate fi oprit, intr-un fel sau altul suntem toti infestati, compromisi, debilitati. Poate ne uitam in ochii copiilor nostri si nu stim ce sa-i sfatuim, cum sa le explicam de ce ne-am complacut, de ce nu am facut o societate corecta, dreapta, curata, demna. Principala mostenire pe care poate ar trebui sa le-o lasam nu sunt banii sau pozitia sociala, ci demnitatea.

 2. Interesant. In aceeasi Olanda, pentru utilizarea bibliotecilor publice se percepe taxa. Recent acolo a fost redusa finantarea bibliotecilor publice si li se cere bibliotecilor in general sa arate ca se pot sustine financiar singure (sau aproape singure). Biblioteci publice de genul DOK depre care am mai scris candva si pe care am vizitat-o recent nu pot sa mai ofere deocamdata decat servicii de imprumut comunitatii. Programe, workshopuri sau proiecte prin care cei de acolo incercau sa aduca inovatia (cu tablete dar nu numai) in biblioteca au disparut din biblioteca.

  Oricat de mult mi-ar placea ideea de educatie in afara constragerilor curiculare, mie imi este greu sa cred in revolutiile in educatie care duc la inchiderea/uitarea bibliotecilor.

  • Logica ar putea fi ca de vreme ce avem tablet, la ce ne mai trebuie biblioteca. Sau logica economica: cetatenii insisi si nu statul trebuie sa decida ce servicii vor sa finanteze in functie de nevoile lor.
   In Valencia tocmai au publicat un decret prin care desfiinteaza un statut juridic special pe care il puteau avea pana acum bibliotecarii care lucrau in sistemul de sanatate, ceea ce a fost considerat un pas spre eliminarea lor. Decretul este aici, vedeti capitolul IV: http://www.docv.gva.es/datos/2013/06/11/pdf/2013_6096.pdf
   In Spania cei care lucreaza la stat pot beneficia de trei regimuri juridice distincte: laboral, functionar sau statutar. Tendinta este sa-i faca pe toti laborali pentru flexibilizarea pietei de munca, etc., ceea ce inseamna reducerea garantiilor privind stabilitatea postului de munca si pierderea altor avantaje pe care le au functionarii si statutarii.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *