Scurte consideraţii pe marginea unui articol (şi) despre biblioteci/Programul Biblionet

January 21, 2014 in advocacy, BIBLIONET, Global Libraries Initiative, Marketing cultural

Pornind de la un articol publicat de “Gândul”, in care se susţine – excesiv politizat – că Guvernul cadoriseşte electoral administraţiile locale pentru investiţii în aşezăminte culturale, inclusiv biblioteci şi biblionet-uri:

1. suma de 20 milioane euro este ridicol de mică, dacă ne raportăm – de pildă – la valoarea de 26.9 milioane de dolari a Programului “Biblionet” (grant fără cofinanţare!) sau la investiţia de peste 52 milioane lei (bani publici) în controversatul proiect e-România. Raportat la nevoile de finanţare ale administraţiilor locale – pe care le cunosc direct “de la sursă”, modestele-mi cunoştinţe de economie şi politici publice mă fac să apreciez că pentru a intra în normalitate acestor priorităţi le-ar trebui rezervate mai mulţi ani în şir astfel de zeci de milioane de euro…

2. Programul Biblionet n-a fost sprijinit decât cel mult vag declarativ, de către Guvernul României, Ministerul Culturii şi administaţia centrală, în general: greul a rămas în sarcina administraţiilor locale şi a bibliotecarilor, care în foarte multe cazuri au mers “pe sârmă” pentru minimele condiţii de implementare a programului – sediu cât de cât propice funcţionării bibliotecii şi acordul de susţinere obţinut (uneori “smuls”) primarului şi consiliului local.

3. Interdicţia din ultimii ani, de angajare de bibliotecari şi personal de specialitate în bibliotecile publice a “desăvârşit” în mult prea multe situaţii “opera” unei subfinanţări a infrastructurii culturale pentru care niciun adjectiv nu este suficient de potrivit: personal am ajuns să mă bucur că după infinite insistenţe către primari şi insistenţele acestora către Ministerul Dezvoltării, vine “dezlegarea”  de a angaja ici-colo câte un bibliotecar public (da, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, prin semnătura vicepremierului Liviu Dragnea, aprobă angajarea bibliotecarilor, după ce administraţile locale întocmesc memorii/ fundamentări bugetare şi argumentează (?) nevoia de bibliotecă şi bibliotecar, Prefectura judeţului trebuie să fie şi ea de acord, se mai obţine un aviz de la administaţia financiară judeţeană, că remunerarea bibliotecarului nu pune în pericol precarul echilibru bugetar…)

4. În privinţa primarului din Zătreni-Vâlcea, care “face deja planuri pentru suta de mii de euro pe care o aşteaptă de la Guvern. Va renova clădirea fostei şcoli, face o bibliotecă, extinde “biblionetul” – concept nou, dar asimilat rapid când comunitatea sexagenară o cere – de la 6 la 12 calculatoare şi face loc şi unui “club de bătrâni, pentru pensionari”: “Se vor delecta şi ei în timpul liber cu un remmy, o tablă, un şah, mai deapănă amintiri că nu se ştie cât e viaţa de lungă”:  Ion Liţoiu este un edil pe lângă care nu a trebuit să insist aproape deloc să încadreze bibliotecar şi să modernizeze biblioteca în vederea accederii în Programul Biblionet, cu toate facilităţile lui pentru comunitate. Prin comparaţie, într-o altă comună vâlceană, Lungeşti, tot în plină criză (2010), primarul Ion Chesnoiu nici n-a vrut să audă de bibliotecă şi de biblionet. Avea alte priorităţi, pentru comuna lui, situată între nişte frumoase păduri: trebuia construit şi inaugurat un parc, pe aleile şi băncile cărula sătenii agricultori şi crescători de animale să cugete la cât de bine îi este unei comunităţi fără bibliotecă şi biblionet. Din fericire, în 2012 am avut alegeri, iar noul primar – Tiberiu Costea – a reînfiinţat biblioteca şi are şi biblionet. La inauguarea noilor servicii de bibliotecă, în Biblioteca-Biblionet Lungeşti au fost prezenţi nu doar localnicii, ci şi mai mulţi adolescenţi belgieni (eu am lipsit motivat 🙂 )
Ca o paranteză ce nu se vrea răutăcioasă, primarul care a reînfiinţat biblioteca şi biblionetul din Lungeşti (comună cu buget şi resurse foarte mici) a moştenit de la predecesorul său, în iunie 2012, nu doar parcul “european”, ci şi datorii de 9 miliarde de lei vechi. Quod erat demonstrandum.

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /homepages/16/d249987000/htdocs/prolibrok/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

2 responses to Scurte consideraţii pe marginea unui articol (şi) despre biblioteci/Programul Biblionet

 1. Este înfiorător câtă dezinformare există în presa românească.
  Calculatoarele Biblionet sunt oferite de guvernul Ponta? Munca de peste cinci ani a bibliotecarilor publici români într-un proiect atât de greu a fost redusă la o simplă mituială politică… Fără cuvinte!
  Noi ştim despre ce este vorba, dar gândiţi-vă câţi iau de bune toate aceste prostii. Am văzut şi la TV aceeaşi ştire şi suna cam aşa: “când localităţile nu au canalizare se dau banii pe calculatoare şi Internet”. Un fel de terenurile de fotbal ale lui Udrea!

 2. Dezinformare, jurnalisti facuti peste noapte, de fapt, INCOMPETENTA, la toate nivelurile de dezvoltare din tara asta (vezi chiar acum tragedia din Apuseni, tot despre incompentea este vorba, a celor care trebuiau sa-i descopere in maximum 2 ore de la anuntul aterizarii fortate).
  Si pentru ca nu scriem, nu vorbim mai mult despre Biblioteci si Bibliotecari, despre greutati si realizari a unor oameni minunati, BIBLIOTECARII, o mare parte din ei.
  Cate articole despre Biblionet au fost trimise ziarelor romanesti – Gandul – ?
  Iar, cand vorbeste cate unul si nu ne convine, tacem (raul perpetuandu-se), sau il blamam pe cel “care aduce vestea” din motive personale si nu, de breasla.
  Sunt multe de spus …

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *