Primăvara bibliotecarilor

March 1, 2014 in Biblioteca Nationala, Biblioteci romanesti, dezbatere publica

Dragi bibliotecari vă propun să începem primăvara cu câteva biblio-mărțișoare de la Biblioteca din Avrig și ascultând cuvintele pline de emoție ale scriitoarei Ana Blandiana, cuvinte rostite la întâlnirea de ieri Biblioteca Naţională – spaţiul democratic al culturii şi cunoaşterii.

Bibliomartisor Avrig

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /homepages/16/d249987000/htdocs/prolibrok/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

2 responses to Primăvara bibliotecarilor

 1. A avut cineva răbdare să asculte această înregistrare? Cum vi s-a parut?

 2. Se pare, dna Serbanuta, ca ati fost foarte inspirata atunci cind ati formulat acest topic: PRIMAVARA BIBLIOTECARILOR.
  iata un nou articol despre situatia de la Biblioteca Nationala Pedagigica
  http://www.romanialibera.ro/actualitate/justitie/corpul-de-control-al-guvernului-cauta-4000-de-carti-de-patrimoniu-disparute-de-la-biblioteca-pedagogica-329610.html

  In ce ma priveste NU CRED CA Biblioteca Nationala Pedagogica are CARTI DE PATRIMONIU. O carte intra in Patrimoniul Cultural National doar daca “cineva” depune niste eforturi in acest sens si indeplineste niste conditii, in conformitate cu Legea nr. 182/2000 privind protejarea patrimoniului cultural naţional mobil – republicată in 2008 si Hotărîrea Guvernului României nr. 886 / 2008 pentru aprobarea Normelor de clasare a bunurilor culturale mobile.
  Ccf. art. 13 alin. 1 din Legea nr. 182/2000, bibliotecile au obligaţia să întocmească evidenţa bunurilor culturale din colecţiile lor.
  Stabilirea categoriei de patrimoniu pentru cartea veche tiparită şi manuscrisă se face prin Procedura de clasare pe baza unui Raport de expertiza întocmit de Experti acreditaţi de Ministerul Culturii, iar la nivel naţional – CIMEC – Institutul de Memorie Culturală centralizează evidenţa tuturor bunurilor culturale mobile clasate în România (art. 58 din Legea 182/2000). Fiecare bun cultural trebuie să fie inventariat; să aibă o Fişă Analitică de Evidenţă (FAE) şi una sau mai multe imagini relevante; FAE să fie organizate într-un fişier si să fie uşor accesibile. Evidenţa – trebuie să fie informatizată (FAE să fie introduse într-o bază de date, iar imaginile digitizate prin scanare sau fotografiere digitală). Să existe minimum două copii de siguranţă pentru toate documentele de evidenţă (inventare, FAE, baze de date, imagini), păstrate în locuri diferite. Comisia Naţională a Muzeelor, Colecţiilor şi Artelor Vizuale din cadrul Ministerului Culturii analizează documentaţia primită din partea unei Biblioteci şi: Admite clasarea cărţilor în categoriile propuse: Fond şi Tezaur; Emite un Ordin de clasare sau Respinge documentaţia din diferite motive.
  In urma aprobării clasării, bibliotecile sînt obligate să opereze modificările ce se impun (în evidenţa analitică şi sinoptică proprie – preţul), noi modalităţi de conservare / expunere, siguranţă etc.); In cazul bibliotecilor judeţene, Ordinul de clasare va fi transmis şi Direcţiei Jud. pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu, care introduce cărţile respective în evidenţa bunurilor culturale din judeţ. Documentaţia admisă de Comisia Naţionala a Muzeelor si Colectiilor este trimisă şi la Institutul Naţional al Patrimoniului, care gestionează Inventarul bunurilor culturale mobile clasate în patrimoniul cultural naţional din Romania.
  N-am vazut pe site-ul CIMEC http://clasate.cimec.ro/ carti “de patrimoniu” de la Biblioteca Pedagogica. Nici de la prea multe biblioteci, de fapt…
  Facusem o statistica asta vara a bunurilor de patrimoniu clasate de bibliotecile din România:
  Dintr-un total de 38690 bunuri de patrimoniu clasate in România şi înregistrate la CIMEC la 11.07.2013, doar 411 proveneau din biblioteci:
  Biblioteca Academiei Române – Bucureşti = 161;
  Biblioteca Academiei Române – Iaşi = 149;
  BCU Cluj-Napoca = 1;
  BCU Bucureşti = 3;
  Biblioteca Naţională Bucureşti = 52;
  Biblioteca Naţională – Filiala Batthyaneum = 10;
  Biblioteca Judeţeană Arad = 35
  Din 951 de înregistrări la CIMEC în categoria carte la 11.07.2013 – plus 782 de înregistrări la categoria manuscris, doar 451 erau cărţi vechi tipărite şi manuscrise, restul fiind cărţi noi rare şi documente de arhivă. Dar din cele 451 de cărţi, doar 299 proveneau din biblioteci. Restul bunurilor de patrimoniu clasate de Biblioteci (nu prea multe) erau desene, fotografii, numismatică.
  Dintre toate instituţiile publice de cultură din România, Bibliotecile sînt pe ultimul loc în ceea ce priveşte valorificarea cărţii de patrimoniu. Doar o parte insignifiantă a colecţiilor de carte veche şi manuscrise deţinute de biblioteci este evaluată şi expertizată în conformitate cu prevederile legale. Bibliotecile sînt depăşite în primul rînd de Muzee, dar şi restul instituţiilor culturale, religioase şi socio-economice au un avans considerabil în faţa lor. Asa ca Excelenta Sa, domnul ministru Pricopie are mult de lucru, dar nu sa ceara “inventarierea tuturor obiectelor de patrimoniu din reţeaua Ministerului Educaţiei”, ci doar sa verifice stadiul aplicarii legislatiei in vigoare DE MULTI ANI. Dar… primavara (astronomica) abia incepe azi, asa ca timp e !

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *