Despre Statutul Asociatiei Bibliotecarilor din Romania

March 27, 2014 in Asociatia Bibliotecarilor din Romania, Biblioteci romanesti, Deontologie, legislatie

Continuindu-mi investigatiile privitoare la situatia bibliotecilor romanesti, am senzatia ca ies dintr-o incurcatura si intru in alta. Coincidenta face ca in aceste zile, cind ajunsesem la capitolul “Viata asociativa”, Asociatia Bibliotecarilor din Romania sa-si faca publica preocuparea de a modifica Statutul. Ignorind faptul ca sedinta Consiliului de Conducere in care s-au adoptat primele masuri a avut loc inaintea Craciunului 2013, iar informarea publica a membrilor ABR s-a facut pe la Buna Vestire 2014, am recitit Statutul ABR, votat in 19 martie 2007, comparindu-l cu legislatia in vigoare cu privire la asociatii si fundatii. La prima vedere, PLECIND DE LA PREMISA CA DOCUMENTELE POSTATE PE SITE-UL OFICIAL AL  ABR

http://www.abr.org.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=1&Itemid=2&lang=en

SINT IDENTICE CU REPLICA LOR PE HIRTIE, concluzia ar fi ca Statutul Asociatiei Bibliotecarilor din Romania ESTE NUL. Iata argumentele:

 Potrivit art. 6, alin. 1 si 3 din OG nr. 26 / 2000, cu privire la Asociatii si fundatii, actualizata, „Statutul asociaţiei trebuie să cuprindă în mod obligatoriu, sub sancţiunea nulităţii absolute:…  litera d) sediul asociaţiei;

 e) durata de funcţionare a asociaţiei – pe termen determinat, cu indicarea expresă a termenului, sau, după caz, pe termen nedeterminat”. Din Statutul ABR, aceste doua elemente LIPSESC.

In ceea ce priveste sediul, e drept ca in Capitolul IV – Organizare, in art.19 din Statut se afirma ca „Asociatia Bibliotecarilor din România are sediul central în Bucuresti”, dar mentiunea este lipsita de valoare juridica fara adresa postala concreta. 

OG nr. 26 / 2000 stabileste si ca Dovada sediului trebuie sa se faca prin actul de vânzare-cumpărare a imobilului cu destinaţie de sediu, prin contractul de închiriere a spaţiului respectiv ori prin contractul de comodat privind acel spaţiu (dreptul de a folosi spaţiul fără plata unei chirii).

Mai mult, potrivit aceluiasi act normativ, SCHIMBAREA SEDIULUI reprezinta MOTIV OBLIGATORIU DE SCHIMBARE A STATUTULUI. Stim ca ABR a functionat initial in cladirea BCU Bucuresti, iar la putina vreme dupa incetarea mandatului de director al prof. Regneala, s-a mutat in cladirea Bibliotecii Nationale. Art. 33, pct. 3 din OG 26 /2000 stipuleaza ca „despre schimbarea sediului se va face mentiune atit in Registrul asociatiilor si fundatiilor aflat la grefa judecatoriei vechiului sediu, cit si in cel aflat la grefa judecatoriei noului sediu. In acest scop, o copie a incheierii prin care s-a dispus schimbarea sediului va fi comunicata din oficiu judecatoriei in circumscriptia careia asociatia urmeaza sa-si aiba noul sediu”.

Prin urmare, Statutul ABR fie nu a fost valabil de la inceput, fie nu mai este valabil de cel putin doi ani, adica Asociatia nu este persoana juridica, cu toate consecintele penale care decurg de aici: incasarea si utilizarea cotizatiilor, a donatiilor si sponsorizarilor, beneficierea de unele foloase (fara drept, daca ipoteza mea, bazata pe informatiile publice pe care insasi ABR le furnizeaza pe site-ul propriu este corecta) rezultate din asumarea calitatii de reprezentanti ai Asociatiei in relatiile cu terte parti din tara si din strainatate in toata aceasta perioada. In conexiune cu legalitatea conditionata de sediu, ar fi de stiut daca intre Biblioteca Nationala si Asociatia Bibliotecarilor din Romania exista un contract de inchiriere ori de comodat valabile. 

In fine, ca sa inchei intr-o nota de umor amar, prin raportare la acelasi art. 6, pct. 3, aliniatul c) al OG 26 /2000. as putea spune ca STATUTUL ASOCIATIEI BIBLIOTECARILOR DIN ROMANIA A FOST LIPSIT DE VALABILITATE CHIAR DE LA INCEPUT SI DIN CAUZA ca i-a LIPSIT pina si subpunctul privitor la PIERDEREA CALITATII DE ASOCIAT pe care se incearca a-l statua in aceasta perioada.

De aceea, indraznesc sa rog colegii cu formatie juridica sa verifice daca ipoteza mea este corecta si sa sugereze masurile prin care situatia se poate indrepta. Cu prietenie, Elena Chiaburu.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /homepages/16/d249987000/htdocs/prolibrok/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *