Despre invatamintul biblioteconomic din Romania

April 1, 2014 in Invatamant

Continuindu-mi periplul pin istoria bibliotecilor romanesti post-decembriste am ajuns la capitolul INVATAMINTUL DE SPECIALITATE, unde am observat o lipsa de unitate destul de surprinzatoare, in comparatie cu alte domenii de studiu. Potrivit Hotărârii Guvernului nr. 645/15 august 2000 privind Profilurile, specializările, durata studiilor, precum și titlurile obținute de absolvenții învățămîntului universitar, cursuri de zi, publicată în Monitorul Oficial nr. 379/15 august 2000, BIBLIOTECONOMIA apare în ANEXA 1:  Profilurile, specializarile, durata studiilor si titlurile obtinute in INVATAMINTUL UNIVERSITAR DE LUNGA DURATA, astfel:

-La poz. 20, Profilul FILOLOGIE sunt legiferate specializarile:

–         BIBLIOLOGIE SI STIINTA INFORMARII

–         BIBLIOTECONOMIE,

–        BIBLIOTECONOMIE – LIMBA SI LITERATURA ROMÂNĂ sau LITERATURĂ STRĂINĂ.

Numai ca absolventii sint LICENTIATI IN FILOLOGIE, nu in BIBLIOTECONOMIE ori BIBLIOLOGIE. (Si – fiind licentiati in filologie, acesti absolventi, negasind de lucru in biblioteci – unde posturile sint blocate din vremea guvernarii Boc, pot sa fie profesori titulari de limba romana la gimnaziu? sau la liceu?).

–          La poz. 32, Profilul ISTORIE este specializarea ISTORIE – BIBLIOTECONOMIE, absolventul fiind licentiat in ISTORIE-BIBLIOTECONOMIE

ANEXA 2: Profilurile, specializarile, durata studiilor si titlurile obtinute in INVATAMINTUL UNIVERSITAR DE SCURTA DURATA, astfel:

–          La poz. 4: BIBLIOTECONOMIE – doar specializarea BIBLIOTECONOMIE – ARHIVISTICA, absolventul fiind BIBLIOTECAR-ARHIVIST;

–          La poz. 14: FILOLOGIE – specializarea BIBLIOLOGIE SI MUZEOLOGIE, absolventul fiind BIBLIOTECAR-MUZEOLOG

Hotărîrea Guvernului nr. 999/26 octombrie 2000 privind Nomenclatorul domeniilor si al specializarilor universitare de lunga durata din cadrul institutiilor de invatamant superior de stat si particular, publicată în Monitorul Oficial nr. 537 din 31 octombrie 2000, mai adauga

–          la poz. 15. Domeniul: STIINTELE COMUNICARII SI INFORMARII, pct. 15.3, Specializarea BIBLIOLOGIE. DOCUMENTARE. ARHIVISTICA

Asa stind lucrurile, putem crede ca in anul 2014, in Romania nu exista nici un absolvent de BIBLIOTECONOMIE ori BIBLIOLOGIE, in sensul în care atit literatura de specialitate internationala, cit si legislatia invatamintului si a muncii in vigoare la noi, definesc notiunile? si prin extensie, nici un DOCTOR IN DOMENIUL FUNDAMENTAL BIBLIOTECONOMIE recte BIBLIOLOGIE?

Daca la foarte apropiatul concurs de la Biblioteca Nationala a Romaniei, Ministerul Culturii ar fi pretins ca viitorul manager, pe linga celelalte conditii (de vechime, competente manageriale etc.), sa fie LICENTIAT IN BIBLIOTECONOMIE (sau BIBLIOLOGIE),

daca Ministerul Educatiei ar schimba anul acesta metodologia de alegere a directorilor Bibliotecilor Centrale Universitare, eliminind conditia ca acestia sa fie profesori universitari si pretinzindu-le, in schimb, sa fie LICENTIATI IN BIBLIOTECONOMIE (ori BIBLIOLOGIE),

ori daca consiliile judetene ar pune aceeasi conditie pentru directorii bibliotecilor judetene, scopul tuturor fiind uniformizarea profesiei, credeti ca s-ar crea o problema?

Prin prisma celor de mai sus, putem spune ca dupa mai bine de un deceniu de la infiintarea invatamintului biblioteconomic, in bibliotecile romanesti lipseste managementul specializat?

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /homepages/16/d249987000/htdocs/prolibrok/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

13 responses to Despre invatamintul biblioteconomic din Romania

 1. Sperati sa primiti un raspuns ? Macar, unul ?

  • Da (dovada ca l-am primit) si nu.
   Nu – pentru ca, in ciuda tacerii, n-am nici o indoiala ca
   – foarte multa lume citeste (unii imi si scriu pe mailul personal, dar eu nu obisnuiesc sa colportez asta);
   – ca cei interesati (din toate sferele tangentiale) urmaresc tot ceea ce este in conexiune cu actiunile si cu efectele actiunilor lor, deci si acest site;
   – este importanta pastrarea discutiei in spatiul public.
   – sint adepta principiului picaturii chinezesti: tot discutind niste lucruri in puiblic, civilizat si cu argumente, la un moment dat se vor crea si reflexele necesare reactiilor – civilizate si cu argumente.

 2. Interesanta intrebarea. Cred ca raspunsul ar trebui cautat mai degraba in matricea de competente (sau undeva la intersectia matricelor de competente) a programelor de studiu pe care le aminteati.
  Sau, cu mare circumspectie, in planurile de invatamant pe cativa ani ale acestor programe, unde se vad disciplinele studiate si importanta lor in curricula (cumva in proportie cu numarul de credite pe care le au asignate).
  Anecdotic, la Cluj e mai mult istorie decat biblioteconomie, la fel era si la Suceava si cred ca era destul de adevarat si pentru programul de la Targoviste. Timisoara si Bucurestiul seamana ceva mai mult, probabil din ce in ce mai mult din momentul in care si la Bucuresti catedra s-a transformat in colectiv, parte din catedra de Stiintele comunicarii.

  • In ceea ce priveste competentele, cred ca in virtutea autonomiei universitare, fiecare alege ce-i place. Iata-le pe cele asumate prin planul de invatamint de la Cluj:
   http://hiphi.ubbcluj.ro/Public/File/cursuri/plan_Biblioteconomie_2012.pdf
   in care disciplinele de stricta specialitate se studiaza doar un semestru – numai curs, fara activitate de seminar, in vreme ce acelea de mai larga „respiratie”, sint urmate doua semestre. Intitulat Curs POSTUNIVERSITAR de PERFECTIONARE, cunostintele si abilitatile care se urmaresc a se dobindi in final, sint DE BAZA, standardele MINIMALE, executarea sarcinilor profesionale IN CONDITII DE AUTONOMIE RESTRINSA, FAMILIARIZAREA cu…, CONSTIENTIZAREA nevoii de… etc.

   La Facultatea de litere din Bucuresti, specializarea Biblioteconomie si stiinta informarii face cunoscute doar planurile de invatamint, fara a-si asuma nici un fel de competente pe care le-ar putea dobindi absolventii. Pentru nivelul de licenta – planurile sint aici
   http://litere.ro/doc/studii/licenta/plan_invatamant/2012-2015/sid.pdf
   http://litere.ro/doc/studii/licenta/plan_invatamant/2012-2015/sid-modificat.pdf
   http://litere.ro/doc/studii/licenta/plan_invatamant/2013-2016/sid.pdf
   Cele de la Master, aici:
   http://litere.ro/doc/studii/master/plan_invatamant/2012-2014/GISC.pdf
   http://litere.ro/doc/studii/master/plan_invatamant/2013-2015/gisc.pdf
   In ce priveste, doctoratul, pe site-ul Facultati de Litere din Bucuresti nu m-am descurcat sa gasesc bucatica alocata biblioteconomiei (stiu ca nu-i de sine statatoare, dar am renuntat sa-mi cheltui timpul cautind).
   Pe site http://litere.ro/studii/licenta.html#bsi se afirma insa ca: “prin aceasta forma de pregatire superioara, Romania SE ALINIAZA STRUCTURILOR EUROPENE IN DOMENIU, participind, DE PE O POZITIE CALIFICATA SI MODERNA, la organizarea nationala si internationala a transferului de informatii si documente. In conditiile dezvoltarii transferului de informatii prin noile tehnologii si a constituirii unor retele si sisteme documentare, specializarea in domeniul stiintei informarii se inscrie printre cimpurile de formatie superioara CU MARI PERSPECTIVE DE PLASAMENT, ATIT IN SECTORUL DE STAT, CIT SI IN CEL PRIVAT. Absolventii acestei specializari vor putea lucra ca specialisti in stiinta informarii, ca experti in transferul de informatii, ca organizatori si manageri de structuri si sisteme infodocumentare: profesori documentaristi, bibliotecari, documentaristi, bibliografi etc. Nu vi se pare cam festivist? Si sint realmente MODERNE aceste planuri de invatamint?
   Revenind la intrebarea initiala, cea a competentelor care pot rezulta din „disciplinele studiate si importanta lor in curricula (cumva in proportie cu numarul de credite pe care le au asignate)”, impresia este ca disciplinele studiate (si numarul de credite alocate) la Bucuresti, atit cit am putut documenta aici, se cam schimba atunci cind se schimba si conducatorul colectivului de profesori. Oare nu ar trebui ca, folosind autonomia universitara, fireste, sa se puna in practica art. 49 din Legea Bibliotecilor, potrivit caruia „Pregatirea personalului de specialitate din biblioteci se asigura de catre Ministerul Educatiei si Cercetarii, cu consultarea asociatiilor profesionale de profil” etc…, in asa fel incit sa se ajunga la o dezvoltare unitara a biblioteconomiei romanesti, in sensul ca in toate facultatile sa se predea (aceleasi) fundamente si standarde ale profesiei in vigoare pe mapamond, urmind ca particularizarile, cu o pondere mai redusa in ansamblul planurilor de invatamint, sa se faca in functie de specificul local al institutiei si de competentele profesorale proprii? Am vaga banuiala ca la Bucuresti, Iasi, Cluj si Tirgu Mures se invata aceeasi medicina, ceea ce difera fiind niste specializari in care fiecare universitate e mai buna! Iar medicii nostri, indiferent unde au absolvit, lucreaza si la Berlin si la Roma si-n Bergen!

   • La momentul in care am scris acest text puneam o intrebare retorica: “putem crede ca in anul 2014, in Romania nu exista nici un absolvent de BIBLIOTECONOMIE ori BIBLIOLOGIE, in sensul în care atit literatura de specialitate internationala, cit si legislatia invatamintului si a muncii in vigoare la noi, definesc notiunile? si prin extensie, nici un DOCTOR IN DOMENIUL FUNDAMENTAL BIBLIOTECONOMIE recte BIBLIOLOGIE?”
    Dupa mai bine de o luna, am sesizat o neclaritate in ce priveste doctoratul managerului Bibliotecii Nationale a Romaniei. Punind cap la cap frinturile de CV postate public, impresia care se contureaza este aceea ca doctoratul despre care se pretinde ca a fost sustinut in Franta, este, de fapt, un doctorat sustinut la Universitatea din Bucuresti, Facultatea de Litere, specializarea Filologie, IN CO-TUTELA cu Universitatea din Bordeaux, Franta, Facultatea de Stiintele comunicarii in anul 2001.
    Vezi teza la Filiala de Litere a BCU Bucuresti,
    Procesele biblioteconomice in contextul noilor tehnologii ale informarii si comunicarii : utilizarea noilor tehnologii ale informarii si comunicarii in mediul universitar : aspecte ale formarii unei culturi informationale /

    Titlu paralel Les processus bibliotheconomiques dans le contexte des nouvelles technologies de l’information et de la communication dans le monde universitaire : aspects de la formation d’une culture informationelle,
    Autor/Creator Tîrziman, Elena
    Loc, editura, an Bucuresti; Bordeaux ;
    Universitatea Bucuresti, Facultatea de Litere; Universite Michel de Montagne-Bordeaux 3, 2001
    Descriere fizică 2 vol. (459 p.) : tab., il. ; 30 cm
    Cota LITERE : T 020/T63-p – Vol(s) : vol.1 ; vol.2

    http://cacheprod.bcub.ro/webopac/FullBB.csp?WebAction=ShowFullBB&RequestId=841972_8&Profile=Default&OpacLanguage=rum&NumberToRetrieve=50&StartValue=21&WebPageNr=1&SearchTerm1=%23TIRZIMAN%23ELENA .277.116273!PROCESELE BIBLIOTECONOMICE IN .2.397834&SearchT1=&Index1=Uindex03&SearchMethod=Find_1&ItemNr=21

    Doctoratul in co-tutela este UNIC (in cazul de fata in domeniul Litere in Romania) si nu poate fi echivalat cu DOUA DOCTORATE IN DOUA TARI DIFERITE SI IN DOUA DOMENII DIFERITE, chiar daca teza a fost tradusa intr-o limba straina, motiv pentru care se elibereaza si o SINGURA DIPLOMA care ESTE RECUNOSCUTA IN AMBELE TARI. (vezi HG nr. 37 din 25 ianuarie 1999 privind organizarea si desfasurarea doctoratului in vigoare la momentul respectiv).
    Fiind o teza cu caracter interdisciplinar (Filologie / in subsidiar biblioteconomie, si Stiintele comunicarii), datele disponibile public sugereaza că cel de-al doilea doctorat in STIINTELE COMUNICARII (domeniul de specializare al facultatii franceze co-tutelare), este in realitate cel in FILOLOGIE de la Bucuresti.

    Aici http://rombib.ici.ro/pagina_bibliolog.php?bib=576 zice: Doctorat în Ştiinţele Informării şi Comunicării (la Universitatea „Michel de Montaigne”, Bordeaux III, Franţa) SI IN Filologie (la Universitatea din Bucureşti), în 2001.
    Or, teza de la BCU Bucuresti e una singura, in doua vol., e drept, si cu antetul a doua universitati!

    aici http://www.catavencii.ro/Iubirea-de-cultura-e-un-zid_0_10416.html zice altceva: licentiata in BIBLIOLOGIE si stiinta informarii… cu un DOCTORAT DE SPECIALITATE IN FRANTA

    aici http://pfe.aracis.ro/inscriere/registru/evaluator/979/ este un melanjul de specialitati si domenii de care vorbeste dna Constantinescu in alt loc, sii care, strict legislativ, din punctul de vedere al Ministerului Educatiei nu exista.
    Este posibil oare sa se obtina diverse titluri universitare, functii si beneficii publice jonglind cu diploma de doctorat, in sensul ca intr-o parte se prezinta varianta romaneasca in FILOLOGIE si in alt loc cea frantuzeasca cu domeniul STIINTELE COMUNICARII ? In orice caz, este ciudat faptul ca un manager de talia Bibliotecii Nationale a Romaniei NU ARE UN CV public si complet NICAIERI. Sugereaza asta oare niste inadvertente care in acest fel se incearca a fi mascate?

    • Cred ca pentru tot ce este scris aici, intrebarea fireasca este :
     „Invatamantul biblioteconomic romanesc incotro ?”

     Dupa cum se vede din ce este scris mai sus, este asa o ameteala pe siteurile legate de domeniu ca nu se prea intelege nimic.

     CV – Elena Tirziman – http://pfe.aracis.ro/inscriere/registru/evaluator/979/
     In afara de ceea ce subliniam acum catva timp legat de studiile universitare 1990 – 1994
     1. „Licentiat in LIMBA si LITERARTURA (?!), în specializarea Biblioteconomie si Stiintele Informarii”.

     NU exista specializarea LIMBA si LITERATURA !

     2. Master în STIINTE ALE COMUNICARII … Este vorba de Ştiinţe ale comunicării – Jurnalism ?
     Sau : Ştiinţe ale comunicării – BIBLIOTECONOMIE ?

     Adaug :
     3. Descrierea tezei de doctorat din Catalog – BNaR , cota V 42125:
     http://alephnew.bibnat.ro:8991/F/BM87JXSJI14LG4D7N6HESG7MG5NBMV6MRIUEL8NLAK154PA8TV-12825?func=full-set-set&set_number=073518&set_entry=000001&format=999

     Arata clar ca este vorba de o singura teza de doctorat :
     „Procesele biblioteconomice în contextul noilor tehnologii ale informării şi comunicării”
     Cu varianta la titlu : „Les processus bibliothéconomiques dans le contexte des nouvelles technologies de l’information et de la communication”.

     Este vorba de o traducere a tezei de doctorat ?
     Tradusa, de cine ?

     Cota este una singura, cu descriere in franceza, deci, aceeasi lucrare !
     http://alephnew.bibnat.ro:8991/F/8SUCIEB8IF6ALTGPA6V3CTY722HDLJYQAIV37N7B746HVQ7FDV-13035?func=full-set-set&set_number=073520&set_entry=000002&format=999

     Bineinteles ca in catalogul BNaR, totul e de-a valma, amestecate cotele de carti cu cele de teze, cu periodicele ?!

     4. Ca este o singura teza de doctorat, asta este clar, mai ramane intrebarea in ce domeniu este obtinut titlul de doctor si de ce sunt trecuti anii pentru doctorat in modul indicat in CV. Asta pentru ca in linkul dat deja si mai sus http://www.catavencii.ro/Iubirea-de-cultura-e-un-zid_0_10416.html
     ni se spune ca este vorba de „conf. univ. dr. Elena Tirziman (absolventă a Facultății de Litere din Universitatea București, specializarea BIBLIOLOGIE și Știința Informării, cu un doctorat de specialitate obținut în Franța), persoană căreia i se datorează modernizarea accelerată a bibliotecii din ultimii ani”.

     http://pfe.aracis.ro/inscriere/registru/evaluator/979/
     1996 – 2001 titlul de doctor în Limbă și literatură (Științe umaniste)
     1998 – 2001 titlul de doctor în Ştiinţe ale comunicării (Științe sociale și politice)

     5. Si tot aici gasim la „Abilități lingvistice” :
     Engleză, nivel mediu
     Franceză, nivel avansat
     Engleză, nivel mediu
     Franceză, nivel mediu

     De aceea intrebam cine a facut traducerea tezei de doctorat de 459 de pagini din limba romana in limba franceza ?
     Daca profesorii apar cu astfel de CV, cum arata un Curriculum Vitae al unui student al Facultatii de Biblioteconomie – Universitatea Bucuresti ?

     Oare, in cazul unui concurs sau al unei angajari de conducator, intr-o institutie din Romania, nu se verifica un Curriculum Vitae sau concurentii pot trece ce vor si cum vor in CV ?

 3. Stimaţi colegi, am citit cu atenţie articolul şi simt şi eu o descurajare : ceva se întâmplă cu prestigiul profesiei de bibliotecar şi nu e de bine. Suntem mereu marginalizaţi, cu spaţii, cu salarii, cu instruiri, cu atitudini. Pe cînd cu responsabilităţi suntem primii la toate acţiunile comunitare. O instituţie de informare îşi face lucrul de moderator şi distribuitor al informaţiei foarte modest, de aici, probabil, vine şi atitudinea nefavorabilă a guvernanţilor pentru noi. E cazul să ieşim din anonimat, să ne promovăm, să spunem cît suntem de importanţi în circuitul informaţiei în societate. Să căutăm soluţii.

 4. Primit pe mail:
  Biblioteca Centrală Universitară (B.C.U.) “Lucian Blaga” organizează Curs de calificare pentru bibliotecar cu studii medii – cod NC 4141.3.1, conform autorizaţiei nr.001055, eliberată în 07.06.2011 de C.N.F.P.A./Comisia de Autorizare a Furnizorilor de Formare Profesională din judeţul Cluj şi având nr. de ordine 12/648/07.06.2011 în RNFPA.
  Condiţii de înscriere:
  La acest curs se pot înscrie persoanele cu studii medii din biblioteci şi din afara acestora (absolvenţi de liceu);
  Durata estimativă a cursului este de 8 luni (mai – decembrie 2014) şi conţine 1080 de ore (360 ore teorie, 720 ore practică);
  Costul cursului este de 850 lei plătibil în două rate (prima rată – 450 lei).
  Înscrierea se va putea efectua în perioada 1 – 18 aprilie 2014, la Secretariatul B.C.U., de luni până vineri, între orele 8,30 – 14,30.

  Informaţii suplimentare:
  # privind înscrierea la curs şi achitarea taxelor: Ec. Rodica Costea, tel. 0264-597092, int.104, între orele 8,30 – 14,30 sau vă rugăm trimiteţi un e-mail la adresa: secretariat@bcucluj.ro.
  # privind desfăşurarea cursului: Dr. Adriana Szekely, tel. 0264-597092, int.112, între orele 8.30-14.30 sau tel.0745-357080 sau e-mail la adresa: adrianasz2003@yahoo.fr.
  Detalii: http://www.bcucluj.ro

 5. Buna ziua! am absolvit facult.de Geografie, sectia Turism profil Bologna n 2008, nu am facut si masterul, as putea sa ma inscriu la cursul de biblioteconomie si stiinta informarii in Cluj? multumesc!

  • Buna ziua,

   In cazul in care doriti o calificare in profesia de bibliotecar cu studii medii, da, puteti sa va inscrieti la cursul organizat de BCU Cluj, in calitate de furnizor de formare profesionala.

   In cazul in care doriti sa urmati cursurile postuniversitare de specialitate – Biblioteconomie si Stiinta informarii sau Profesori documentaristi – cursuri organizate de catre Facultatea de Istorie-Filosofie a Universitatii “Babes-Bolyai”, va recomand sa consultati pagina lor web pentru detalii suplimentare.

   Toate cele bune de la Cluj,

   Adriana Szekely
   coordonator programe de formare BCU Cluj

 6. Buna ziua. Sunt absolvent al Facultatii de Stiinte Economice, master in domeniul Marketing si comunicare in afaceri, am absolvit cursul de bibliotecar cu studii medii si bibliotecar cu studii superioare. In prezent lucrez ca bibliotecar. Intrebarea mea este daca as putea face un doctorat in domeniul biblioteconomiei, sau un doctorat care sa imi fie util si totodata recunoscut in domeniul in care lucrez. Va multumesc.

  • Studiile universitare de doctorat reprezintă cel de-al III-lea ciclu de studii universitare si permit dobândirea unei calificări de nivelul 8 din Cadrul European al calificărilor pentru învăţare pe tot parcursul vieţii (EQF/CEC) şi din Cadrul Naţional al Calificărilor. Admiterea la studiile universitare de doctorat se face pe baza unui concurs iar înscrierea se poate face indiferent de domeniul în care candidatul a obţinut diploma de licenţă şi cea de master.
   Au dreptul să participe la concursul de admitere la studii universitare de doctorat numai absolvenți ai studiilor universitare cu diplomă de master sau echivalentă acesteia. Diploma de absolvire sau de licență a absolvenților învățământului superior de lungă durată din perioada anterioară aplicării celor trei cicluri Bologna este echivalentă cu diploma de studii universitare de master în specialitate.

   Pentru alegerea domeniului consultați ofertele educaționale ale universităților. Acordarea sporului de doctorat se face în baza Legii nr. 71/2015.

 7. Pentru un angajat pe post de bibliotecar, avand studii medii, respectiv liceul absolvit cu diploma de bacalaureat, și care urmeaza cursurile de calificare profesionala de Bibliotecar studii medii, se poate face echivalarea acestor cursuri cu studiile postliceale? Vă multumesc anticipat!

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *