Bibliotecarul-formator, subspecia care devine specie?

August 6, 2014 in Uncategorized

cropped-st-jerome

Printre indiscutabilele beneficii pe care Programul “Biblionet” le-a adus bibliotecilor româneşti s-au “acumulat” şi nişte experienţe/practici care nu (ne) fac bine. Între acestea, se detaşează apariţia unei noi “subspecii” de bibliotecar, care tinde să devină „specie” în sine: “bibliotecarul-formator”. Căruia, cu obstinaţie, i se caută „obiecte ale muncii”. Cât mai multe şi cât mai diverse (păstrând acest ritm alert, întrevăd că nu este departe momentul când consilierea alcoolicilor anonomi, a bătrânicilor traumatizate de hingherii care au săltat maidanezu’ din faţa blocului sau moşirea pruncilor când calamităţile determină întârzierea ambulanţei vor intra, şi ele, în fişa postului „bibliotecarului-formator”).

Au condus la realitatea de mai sus: 1. planificarea strategică/ ajustarea din mers a implementării Programului Biblionet, făcute fără bibliotecari, în orice caz, fără a ţine cont de părerea acestora (am mai scris despre asta);  2. Dorinţa – firească până la un punct, cel în care devine mic-speculativă – a unor colegi, de a fi mai mult decât „un bibliotecar, acolo…” (legat de aceasta cunosc două „cazuri” de „bibliotecari-formatori” care spun vechilor cunoştinţe şi oricui este nevoit să audă că ei nu mai sunt bibliotecari, ci „profesori”, autorităţi în domeniu, care le arată calea, adevărul şi viaţa, „amărâţilor” care au rămas „doar” bibliotecari); 3. complacerea organizaţiei noastre profesionale în a prelua comod şi pe nemestecate şabloane şi “idei” impuse din afara profesiei.

Iniţial am vrut să scriu cele de mai sus sub formă de comentariu la un anunţ publicat tot aici, pe Prolibro, însă chestiunea mi se pare mult prea importantă pentru a o expedia în acest mod.

Eu consider că problema în discuţie ar trebui tratată cu mai multă înţelepciune, n-ar trebui să procedăm precum deviaţioniştii care aleargă mereu înainte, fără a privi îndărăt, să vadă că partidul a cotit-o la dreapta sau la stânga. Sau că bate pasul pe loc, bălteşte…
În bibliotecile noastre publice – în care cataloagele electronice online ale tuturor u.b. deţinute sunt excepţia, şi nu regula, în care resursele electronice interconectate între ele şi cu descrierile din cataloage ale u.b. tradiţionale (inclusiv u.b. multimedia) sunt în stadii incipiente, în fine, în biblioteci a căror misiune fundamentală apune în plan secundar – a ne preocupa de consiliere psihologică  şi „să dezvoltăm metode și instrumente de lucru cu “candidații”, la nivelul comunităților deservite de biblioteci, în vederea identificării și valorificării cu maxim de rezultate a oportunităților de carieră” (ah, limbă de lemn!) mi se pare foarte-foarte nepotrivit. Ca să nu mai pomenesc „profilul” societăţii româneşti, în care „cariera” are încă la bază, în proporţii de peste 99%, „principii” şi „reguli” medieval-fanariote…

PS 1: a nu se înţelege că sunt contra unor prezentări susţinute de bibliotecari cu chemare/ vocaţie, privind specificul profesiilor mai …atractive pentru adolescenţi, eventual voluntari ai bibliotecii; unui adult de 40-50 de ani degeaba îi povesteşti, fie şi afectiv, cât de bine i-ar fi dacă ar îmbrăţişa o carieră de medic, jurist, profesor, inginer sau chiar …bibliotecar; dar mult mai nimerite mi s-ar părea, de pildă, iniţiative precum ne spunea Marin că au bibliotecile din Spania.

PS 2: şi te-aş mai ruga, Ioana, dacă îmi permiţi, ca în articolele şi anunţurile pe care le postezi pentru comunitatea profesională să nu te mai autocitezi în genul „ANBPR investește în realizarea de instrumente de lucru pentru bibliotecari, mai cu seamă în produse educaționale și resurse  interactive de învățare, pentru a  consolida percepția favorabilă asupra bibliotecilor și a crește implicarea bibliotecarilor ca facilitatori de progres în comunitate”, a declarat Ioana Crihană, Director Executiv al ANBPR.”

sursa foto


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /homepages/16/d249987000/htdocs/prolibrok/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

1 response to Bibliotecarul-formator, subspecia care devine specie?

  1. Sigur,aici am dezvoltat colaborări şi programe cu colegi din ţară şi diaspora!

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *