“Biblioteca din oraş a primit o donaţie de 1,2 milioane de dolari”

February 8, 2015 in Uncategorized

1Cei care il cunosteau pe Ronald Read, care a murit anul trecut, la varsta de 92 de ani, au fost uimiti cand au descoperit ca acesta era, de fapt, extrem de bogat.  Barbatul a lucrat la o benzinarie si ca om de serviciu, dar a lasat in urma lui o avere de opt milioane de dolari, bani donati bibliotecii si spitalului din Brattleboro, statul Vermont, potrivit CNBC.

Un indiciu asupra averii sale ar fi putut fi faptul ca citea Wall Street Journal in fiecare zi. Acesta a acumulat impresionanta avere jucand la bursa. Cu toate ca avea bani, Ronald a fost descris drept o persoana saracacioasa si chiar zgarcita. Acesta purta haine vechi si aduna lemne de pe afara pentru soba pe care o avea acasa. Ronald Read a absolvit liceul in 1940 si apoi a participat la Al Doilea Razboi Mondial, pe fronturile din Italia, Africa de Nord si din Pacific. Saptamana trecuta, comunitatea locala a aflat ca biblioteca din oras a primit o donatie de 1,2 milioane de dolari, iar spitalul o donatie de 4,8 milioane de dolari. Ambele facand parte din testamentul lui Read (parcă nume pedestinat! – n.n.). (sursa)

Amănunte mai multe ne oferă CNN

Am văzut că practica de a dona bibliotecii publice averea/ parte din avere nu este ceva ieşit din comun şi singular în cultura americană.
Mă întreb pe când şi la noi, mai ales în cazul bibliotecilor fără resurse sau cu resurse prost …administrate. :mrgreen:


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /homepages/16/d249987000/htdocs/prolibrok/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

4 responses to “Biblioteca din oraş a primit o donaţie de 1,2 milioane de dolari”

 1. Da, asa este si eu am observat ca este o practica la Americani sa doneze bibliotecilor din averea adunata.
  Iar, la noi, eheee mai e mult pana atunci.

  Dar, ma intreb de ce nu doneaza ei, bogatii lumii inca din timpul vietii ?
  Le-ar sta si mai bine.

  Iar ca sa ai atatia bani si sa traiesti precum acest Ronal Read, degeaba ai trait …

  Poate daca dona mai devreme Bibliotecii si ar mai fi citit ceva carti din Biblioteca si nu numai Wall Street Journal, poate, poate ar fi avut si o alta viata personala.
  Desi nu este sigur ca s-ar fi schimbat nici citind.
  Sunt unii care citesc si-si bifeaza cartile citite, ca pe o performanta.
  Din actiunile,vietii lor neobservandu-se vreo clipa ca ar fi citit …

 2. Da, probabil că:
  – dacă bogaţii lumii “ar citi” în adevăratul sens al cuvâtului – nu doar despre cum să-şi sporească şi mai mult bogăţia
  – dacă Harpagon din Avarul lui Molière şi Hagi Tudose al lui Delavrancea “al nostru”
  şi-ar fi donat din avere extraordinarei instituţii care este Biblioteca, lucrurile ar sta altfel… 🙂

  După cum constatăm, sunt două condiţii care vin în contradiţie flagrantă cu tipologia personajului care adună, adună şi iar adună …şi spre sfârşitul vieţii, luminat în sfârşit de un gând bun – întâmplător, ca orice gând – “recuperează” timpul irosit în scopul îmbogăţirii, printr-un act de caritate către instituţia care l-ar fi putut ajuta atât de mult…

 3. Bine ca Bill Gates contrazice aceste consideratii, de altfel perfect adevarate… Cel mai bogat om din lume pana in 2009 ca urmare a crearii si dezvoltarii Microsoft-ului, generosul filantrop care a donat fonduri atator universitati si a ajutat tari subdezvoltate, a sprijinit educatia si bibliotecile publice in tari printre care si Romania, care a avut bunul gust de a cumpara Biblia lui Gutenberg (1455) si Codexul Leicester (Leonardo Da Vinci, 1506-1510), la varsta de 53 de ani se retrage din activitate pentru a se dedica operelor de caritate, bucurandu-se astfel de frumusetea unei vieti folositoare pentru intreaga umanitate.

  • Lasă-l pe Bill Gates. Ce a cumparat pot fi considerate investiții, or sa le creasca valoarea (Biblia lui Gutenberg valoreaza deja 25 ooo ooo dolari ).
   Iar programele pe care le sprijină (dacă te documentezi mai bine,nu numai dupa știrile de la tv), sunt in principal dedicate controlului populatiei , nu facerii de bine

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *