“Responsabilitatea de a păstra memoria” vs. “Cine vrea să ne șteargă Memoria Culturală?”

April 21, 2015 in Uncategorized

Anul trecut anunţam victorios pe Prolibro că Biblioteca Naţională a României are un nou director general interimar şi îmi asumam public convingerea că ministrul Culturii de atunci – Hunor Kelemen – şi-a spălat o parte dintre păcate (nu dezvolt care sunt acestea – v-a-v de biblioteci, cel puţin).

De ceva vreme, la adresa Bibliotecii Naţionale a României şi a directorului acesteia apar acuzaţii care nu trebuie lăsate fără răspuns, fără explicaţii. Fără o poziţie oficială, întâi de toate.
Absent două zile din mediul virtual (inclusiv in “calitatea” de consumator de informaţíe), constat că un articol publicat în ziarul Naţiunea şi postat şi sub formă de comentariu în Dilema Veche nu a generat decât …tăcere. Tăcere asurzitoare, deşi  comentariul a fost făcut – probabil deloc întâmplător – la un interviu acordat revistei Dilema Veche de către Claudia Şerbănuţă, directorul Bibliotecii Naţionale. Articolul-interviu respectiv poartă titlul “Responsabilitatea de a păstra memoria“, or însăşi existenţa acestei responsabilităţi este negată vehement în articolul “Cine vrea să ne șteargă Memoria Culturală?“, semnat  de Valentina Constantinescu.

Există și un birou de comunicare cu exteriorul, practicile bune sunt promovate, iar informațiile eventuale de denigrare a bibliotecilor sunt corectate.scriam în urmă cu 4 ani ceea ce aflam la sediul ALA din Chicago, în traducerea Claudiei Şerbănuţă…

Cineva spune cuiva Respice post te! Hominem te esse memento!”?

N-aş crede, este vorba despre ceva mult mai complicat, iar eu, unul, îmi doresc răspunsuri.

 

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /homepages/16/d249987000/htdocs/prolibrok/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

3 responses to “Responsabilitatea de a păstra memoria” vs. “Cine vrea să ne șteargă Memoria Culturală?”

 1. La mulți ani, Biblioteca Națională a României !
  25 iunie 1955 – 25 Iunie 2015.

  Desi in 25 iunie 2015 era o cifra rotunda pentru Biblioteca Nationala Romaniei – 60 de ani, de la infiintarea BCS/BNaR, nici Biblioteca, nici Ministerul Culturii nu si-au amintit de aceasta data,

  Poate si pentru ca
  Biblioteca Națională este încă un proiect neterminat.

  Si sa nu ne sfiim nici sa o spunem, nici sa ajutam sa devina o Biblioteca Nationala functionala pentru secolul 21 intr-o Europa de secol 21 !

  „Evenimentele” prezentate, de regula, de catre ”managerii” Bibliotecii Naționale mai ales de cand cu noul sediu nu înseamnă ca Biblioteca Nationala a Romaniei are servicii de biblioteca nationala, de secol 21, nici, măcar, pentru pentru Romania …

  Cum sa mai vorbim de problemele comunitatii pentru Biblioteca Naţională, mijloc de informare pentru toţi Românii din toată ţara, dar si pentru toţi Românii de dincolo de graniţele ţării, New York, Londra, Paris, Roma, Madrid, … …

  Nu este ceea ce ar trebui sa fie, in primul rand, pentru ca nu exista un catalog on-line cu cele presupuse publicatii de 13.000.000 UB sau pe aproape, stiind exact cate carti, cate reviste, cate ziare, cate manunscrise, cate incunabule, cate … …

  Intai sa existe CATALOGUL Bibliotecii Nationale si abia dupa, DIGITIZAREA …

  La Biblioteca Nationala se pune „caruta inaintea cailor” …

  De aceea, am scris si cu ocazia acestei zi de 25 iunie 2015 pentru ca, zi de sarbatoare nu poate fi pentru noi toti atata timp cand NU avem o Biblioteca Nationala functionala, dar cu ocazia implinirii unor ani, sa ne amintem unde ne aflam cu Biblioteca noastra Nationala.

  Cu durere,
  La ceas aniversar,
  Agonia continuă și programată a Bibliotecii Naționale a României, la 60 de ani de la înfiinţare!

  http://www.ziaristionline.ro/2015/06/26/agonia-continua-si-programata-a-bibliotecii-nationale-a-romaniei-la-60-de-ani-de-la-infiintare-dezvaluirile-unei-bibliotecare/

  Situatia reala de la BNaR trebuie cunoscuta de toti Romanii.
  Toti Romanii ar trebui sa fie intersati de publicatiile Bibliotecii Nationale !

  Aici nu e vorba de Politica, de prietenii, este vorba de patrimoniul scris al tuturor Romanilor !
  De publicatii distruse in zeci de ani si despre care nu se vorbeste.
  DE CE ?

  Mai exista publicatiile la Biblioteca Nationala a Romaniei ?
  In ce stare ?

 2. Mare mi-a fost mirarea citind, acum, in 2017, randurile domnului Smedescu.

  Asa sa fi fost perceput articolul meu din NATIUNEA precum si comentariul meu de la articolul-interviu din DILEMA ? (oricum ele difera, nu sunt identice).
  Nu cred. Poate, doar, de unii.

  Adica vi se pare ca existenţa responsabilităţii expusa in articolul-interviu “Responsabilitatea de a păstra memoria“ este negată vehement în articolul “Cine vrea să ne șteargă Memoria Culturală?“ semnat de mine ?

  Eu nu am citit NICI UN SINGUR RAND in articolul-interviu din care sa reiasa “Responsabilitatea de a păstra memoria“ !

  Ori, atat timp cat o BIBLIOTECA si NATIONALA este desfiintata si zeci de ani NU exista – intre 1901-1955 – si cand odata RE-infiintata sta cu publicatiile stivuite si neprelucrate – publicatii care reprezinta MEMORIA tarii, nu insemana ca cineva vrea sa ne stearga memoria ?

  In loc de un comentariu acid la care se tranteste o expresie in latina pentru ca toti cei care citesc „sa cada” in admiratie, era mai corect sa dati exact comentariul meu la articolul-interviu.

  COMENTARIUL de mai sus APARUT la zicerile domnului Smedescu si semnat Vali Constantinescu NU ESTE COMENTARIUL MEU LA ARTICOLUL CU PRICINA DIN DILEMA !

  „Respice post te! Hominem te esse memento!”? = NU tacand, ci numai spunand /aratand corect, argumentat, in speranta ca se va mai si rezolva cate ceva in tara noastra, prin bibliotecile romanesti, asa cred eu ca esti OM cu adevarat !

  NB .
  1. Sper ca v-ati convins si de ministrul Hunor Kelemen ca nu a facut nimic pntru cultura romana sau bibliotecile din Romania si poate ati aflat si de hosul lasat in BNaR dupa plecarea directorului interimar pe care-l aparati, dar si usurarea multora din BNaR ca s-a terminat …

  2. Stiti care este meteahna mare al Romanilor ? Amicitia ! Nu aparam ideile, ci prieteniile.

 3. „…Articolul-interviu respectiv poartă titlul “Responsabilitatea de a păstra memoria“, or însăşi existenţa acestei responsabilităţi este negată”.

  Prin această frază – poate insuficient cizelată -, am dorit să se înțeleagă „Articolul-interviu respectiv poartă titlul “Responsabilitatea de a păstra memoria“, or însăşi ASUMAREA acestei responsabilităţi este negată”

  PS1: abia azi am vazut comentariul de mai sus, semnat Vali Constantinescu, și am rămas surprins de această neînțelegere.
  PS2: apropo de citate în latină – AMICUS PLATO SED MAGIS AMICA VERITAS 🙂

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *